Youri Appelo - POST

Dit artikel is gepubliceerd op 15-02-2021 en is inmiddels verouderd, zo is de naam van Expoplu veranderd in POST. Meer daarover lees je hier: Expoplu gaat verder als POST - interview met artistiek leider Youri Appelo
 

“Ik denk dat Nijmegen zich sinds kort écht aan het profileren is als een beeldende kunststad. Dankzij de diversiteit van jonge en al langer bestaande kunstruimtes staat de beeldende kunst in bloei.”
 

“Ik ben artistiek leider en curator bij Expoplu. We zijn gevestigd in de Paraplufabriek, vlakbij het station in Bottendaal. In onze presentatie-instelling laten we hedendaagse beeldende kunst zien, van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars. Daarbij werken we veel samen met opkomende curatoren, educatoren en schrijvers. 

Nijmegen doet het op het moment goed qua beeldende kunst! Er zijn niet slechts één of twee “grote” kunstinstellingen, maar nou juist veel organisaties van verschillende groottes, die allemaal een eigen karakter en eigen artistieke uitgangspunten hebben. Wat Expoplu binnen Nijmegen uniek maakt, zijn de actuele politieke en sociaal-relevante onderwerpen die hier via het perspectief van beeldende kunst aan de orde komen. In onze tentoonstellingen komen onderwerpen zoals klimaatverandering, waarheid, gelijkheid en de afbraak van geloof aan bod. Hier zie je vaak onderzoeksmatige kunstwerken, die veel raakvlakken hebben met theorie. We hebben vier pijlers, die een belangrijk uitgangspunt vormen voor ons programma: engagement, experiment, samenwerking en talentontwikkeling. 

Wat ons ook onderscheidt: we verhouden ons tot de emancipatoire geschiedenis van Nijmegen. Expoplu bestaat vanaf 1994, dat ging gepaard met de legalisering van Vereniging de Paraplufabriek. Dit oude fabriekspand werd namelijk in 1982 gekraakt. Nijmegen heeft verschillende kraakpanden die zijn uitgegroeid tot stichtingen en verenigingen. Voor mij maken dit soort plekken, zoals De Onderbroek en Extrapool, de stad uniek. In Amsterdam zie je de kraakpanden allemaal verdwijnen, maar hier leeft het nog steeds. 

In 2016 maakte ik mijn eerste tentoonstelling bij Expoplu vanuit een denktank; destijds was elk jaar een nieuw groepje mensen verantwoordelijk voor het programma. Daarna ben ik betrokken gebleven als individuele, onafhankelijke organisator. Dat bleek ook goed voor het dagelijks reilen en zeilen van Expoplu, we hebben een meer stabiele basis gekregen. We zijn sindsdien financieel gegroeid, maar ook qua publiek, organisatie en programmering. Naast onze regionale positie, worden we ook op landelijk niveau steeds vaker opgemerkt. 

Een bijzonder project was voor mij de expositie van Femke Herregraven in 2019. Zij is opgegroeid in Nijmegen en was op dat moment een van de kandidaten van de Prix de Rome, een toonaangevende beeldende kunstprijs. Bovendien past haar werk goed bij Expoplu, het is onderzoeksmatig en politiek betrokken: het gaat over de raakvlakken tussen natuur en economie, maar ook de problematische verhoudingen tussen die twee. De tentoonstelling was een belangrijke stap voor Expoplu. Enerzijds toonden we top notch hedendaagse kunst, want het werk van Femke is over de hele wereld te zien. Anderzijds konden we een podium bieden aan iemand die haar roots in Nijmegen heeft, en waar wij dus als Nijmegen trots op kunnen zijn!

Femke Herregraven, I see, I see what you don't see (2019-ongoing).  Courtesy van de kunstenaar. Foto: Floris de Vries 
 

Ons publiek bestaat vooral uit jonge liefhebbers van hedendaagse kunst. Maar we zien ook veel buurtgenoten langskomen, met een grote nieuwsgierigheid naar wat er binnen hun wijk plaatsvindt. Als alle Nijmegenaren gewoon eens binnenlopen bij één van de kunstruimtes die de stad rijk is, dan denk ik dat we jullie kunnen verrassen en inspireren, dat jullie trots kunnen zijn op het beeldende kunstaanbod in Nijmegen!”   - Youri Appelo


POST

Van Oldenbarneveltstraat 63a
6512AT Nijmegen
Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Meer Nijmeegse ondernemersverhalen: