Restaurant Himalaya: de smaken van India en Nepal

| Tess Klifman

Sinds juni heeft Nijmegen er een nieuw restaurant bij. Aan het Kelfkensbos, tussen Hotel Credible en Tres Tintas, kun je binnen of op het terras neerstrijken bij Himalaya. Bewuste en gezonde voeding staat voorop in dit Indiaas-Nepalese restaurant. Zo bereiden ze hun traditionele gerechten met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. En binnenkort starten ze met een nieuw concept in Nijmegen!

Het is een mooi plekje, hier aan het Kelfkensbos. De geopende deuren tussen het terras en de rest van het restaurant nodigen je uit om binnen te lopen. Sfeervol gedekte tafels met comfortabele leren stoelen staan te wachten op de eerste gasten. Bij binnenkomst valt meteen de prachtige muurschildering op: het Himalayagebergte tegen een ondergaande zon, in warme roze- en oranjetinten.


©Toon de Vos

Siddiqur is samen met zijn vrouw eigenaar van Himalaya. Hij heeft al zo’n twee decennia ervaring in de horeca. Vier jaar geleden begon hij zich verder te verdiepen in de Zuid-Aziatische keuken. “Indiaas eten fascineert me. Het is zo rijk aan cultuur. Bij Indiaas eten denken mensen vaak alleen aan het Noord- en Zuid-India, maar er liggen ook een aantal landen omheen. Samen met India vormen Nepal, Pakistan en Bangladesh óók de Indiase keuken.”

Smaakvol, bewust, gezond

De invloed van Nepal merk je bijvoorbeeld aan de focus op gezondheid. “Een gezonde levensstijl leeft heel erg in Nepal. Het Himalayagebergte trekt veel sportklimmers en in die berggebieden worden vaak traditionele gerechten bereid. Die zijn heerlijk en ook nog eens goed voor je. Mijn gedachte bij restaurant Himalaya was om authentieke, gezonde ingrediënten te gebruiken. Ik ben zelf al lang bezig met voeding en gezondheid. In november kreeg ik het idee voor Himalaya, maar jaren daarvoor was ik al aan het nadenken over een restaurant dat zou passen bij deze tijd. Er is veel continue vooruitgang op het gebied van voeding. Dat blijft groeien. Vandaar ook onze slogan ‘bewust eten, bewust genieten’”.

©Toon de Vos

In welke gerechten proef je dan meer de Nepalese tradities? “Een goed voorbeeld op ons menu is de rijsttafel Himalaya Thali,” legt Siddiqur uit. Die is vergelijkbaar met de Indiase rijsttafel die je misschien al kent. Maar de Thali uit Noord-India verschilt vaak in vulling en kruidenprofiel. De specifieke kruidenmix die wij gebruiken, maakt deze Thali uniek Nepalees. We gebruiken bijvoorbeeld timur (Sichuanpeper) en jimbu (een kruid uit de Himalaya). Daardoor ervaar je echt de invloeden van de bergen en de lokale smaken.

Een ander gerecht is Dal Bhat, een vegetarisch stoofgerecht van peulvruchten en groenten, dat erg populair is in zowel Nepal als India. Maar net als in Nepal maken wij hem met gele linzen. Ook serveren we hem met diverse bijgerechten, zoals gundruk, een gefermenteerde bladgroente. Die kom je in India maar zelden tegen.

Favorieten bij het team

Zelf is Siddiqur groot fan van de Rogan Josh met lam. “Dat kan ik iedere dag wel eten. Onder gasten is het ook heel populair. Het lamsvlees wordt op een professionele manier bereid en goed gemarineerd. Daar zit een heel proces achter, en dat proef je.”

Hoofdchef-kok Shah heeft het meest met het rijstgerecht Biryani. Ook vanwege de herinneringen die het oproept. Als kind ging hij vaak met zijn familie naar de heilige stad Varanasi. Daar aten ze altijd in hetzelfde kleine restaurant. Het Biryani-recept werd daar al tijden van generatie op generatie doorgegeven. Tijdens die etentjes luisterde Shah naar verhalen die zijn vader vertelde over zijn eigen jeugd. De smaken van saffraan, verse kruiden en langzaam gegaard vlees brengen hem nog steeds terug naar die reisjes.

Meer of minder pit?

Als je bang bent dat je bij Indiaas eten altijd peentjes gaat zweten, dan heeft Siddiqur goed nieuws voor je. Wie de menukaart van Himalaya bekijkt, ziet dat relatief veel gerechten het label “mild” hebben. In een review merkte ook een klant op dat de pittigheid leek te zijn aangepast aan de Nederlandse standaard. “Dat is een bewuste keuze,” vertelt Siddiqur.“

"Indiaas eten hoeft niet altijd pittig te zijn. Die boodschap willen we graag overbrengen.” Daarom staat bij elk gerecht ook benoemd hoe pittig het is en zijn er veel milde of mild pittige gerechten om uit te kiezen.” Mensen die geen hoge tolerantie voor pittig eten hebben, zijn bij Himalaya dus niet beperkt tot een Tikka Massala, Korma of Butter Chicken. En voor de liefhebber is iets meer pit altijd mogelijk!

De eerste maanden

Een nieuw restaurant openen…het is altijd afwachten hoe dat gaat lopen. Zeker in een stad als Nijmegen, met haar ruime keuze aan Indiaas eten. Maar Siddiqur kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. “De eerste maanden gingen heel goed. We hebben het eigenlijk boven verwachting druk gehad. Mensen zijn nog nieuwsgierig naar wat het inhoudt. Ze zijn benieuwd naar de Nepalees-Indiase combinatie. We hebben fijne reviews gekregen van de klanten. De meeste spreken over smaakvol eten en vriendelijke bediening. Sommige mensen merken terecht op dat we net iets anders zijn dan andere Indiase restaurants. Eén iemand schreef zelfs dat hij nooit warmliep voor de Indiase keuken, maar tóch enthousiast werd na een diner bij ons. Met zulke complimenten zijn we natuurlijk ontzettend blij. Want Nijmegenaren zijn kieskeurig, het zijn fijnproevers.”

De toekomst

Siddiqur vertelt enthousiast over zijn visie en toekomstplannen. Het eerste plan wordt binnenkort al werkelijkheid: de Indiaas-Nepalese high tea. In Nijmegen nog een ongezien concept. Vanaf september is Himalaya zeven dagen per week geopend en kunnen gasten elke dag komen genieten van biologische theeën uit Sri Lanka, met een keur aan lekkere hapjes. Maar het wordt wel anders dan we gewend zijn: geen scones, macarons of mini-roomkaas-komkommersandwiches. In plaats daarvan kun je rekenen op samosa’s en momo’s (Nepalese deegtasjes, vergelijkbaar met dim sum) of pakoda’s (groenten in een jasje van kikkererwtenmeel, die krokant worden gefrituurd).

“Daarnaast is het mijn droom om vaker feesten te organiseren. Het restaurant is al een paar keer afgehuurd voor grotere groepen. Dan zetten we aan één kant een buffet klaar waar iedereen op zijn gemak van kan opscheppen. Laatst mochten we bijvoorbeeld een voetbalclub van zeventig man verwelkomen. Zulke grote groepen moeten meestal catering op een eigen locatie boeken, maar hier kun je juist prachtig zitten met zoveel mensen. Het zou top zijn als we dat vaker mogen doen!”

Restaurant Himalaya is geopend op alle dagen van de week van 16.30 tot 22.00 uur. Meer weten over Himalaya? Kijk dan op www.restauranthimalaya.nl.

 

Fotografie: Toon de Vos en Restaurant Himalaya

Dit vind je misschien ook leuk...