Interview met illustrator Fleur Geluk - Studio JOEN
Hoe ver ga jij voor je passie? En ga je er überhaupt voor? Fleur Yuntan Geluk wél. De naam van haar bedrijf Studio JOEN begint langzaamaan rond te zingen in Nijmegen. Haar illustraties zijn in steeds meer winkels in Nederland en België te vinden. “Ik ben gestopt met mijn studie om me volledig op illustreren te storten. Dat was wel even spannend”.
“Sfeer is belangrijk voor mij,” vertelt Geluk. “Ik wil met mijn ontwerpen een bepaalde sfeer bij mensen oproepen.” We zitten in een knus koffietentje met een kaarsje op tafel. Ze wijst naar een tekening van verschillende objecten die met thee te maken hebben. “Dingen als koffie, thee of planten roepen een gevoel op, iets van gezelligheid”. Maar is sfeer voor iedereen hetzelfde? Geluk denkt even na. “Mijn ideeën komen natuurlijk vanuit mijn eigen associaties met bepaalde dingen”. De sfeer die ze wil creëren, heeft dan ook te maken met haar eigen persoonlijkheid: “Bescheiden, harmonieus. Zacht, maar niet té zacht”. De tekening die ze op haar scherm laat zien, illustreert dit perfect. De theespulletjes hebben ronde vormen en rustige kleuren. Ze staan netjes in een grid, maar toch lijkt niks aan het ontwerp strak of streng.
Ter illustratie
De drieëntwintigjarige Geluk mag zichzelf inmiddels al twee jaar illustrator noemen. “Ik studeerde Pedagogische Wetenschappen. Dat vind ik nog steeds een prachtig werkveld, maar ik merkte dat het ging knellen toen ik naar stages moest zoeken. Het idee van een 9 tot 5-stramien was niks voor mij. Ik was toen al creatief bezig: ik maakte dit soort ontwerpen met de hand, in aquarel. Mensen zeiden dat ze het mooi vonden, dat ik er iets mee moest gaan doen”. Dat gaf Geluk de push om het te proberen. “Ik ben winkels in Nijmegen binnengelopen en heb gevraagd of ik mijn kaartjes daar mocht verkopen. Dat liep harder dan ik had gedacht, ik kon het niet meer bijhouden. Ik moest er dus voor zorgen dat ik mijn ontwerpen niet voor elk individueel kaartje opnieuw hoefde te schilderen. Als ik digitaal zou gaan werken, zou ik een getekend ontwerp vaker kunnen afdrukken ”. Geluk lacht: “Ik wist niks van digitale kunst, maar ben toen direct naar de stad gegaan om een iPad te kopen. Toen heb ik mezelf aangeleerd hoe dat werkt”. Achter haar ogen fonkelt daadkracht.
Zachte kracht
Deze daadkracht brengt voortdurend een contrastkleur aan in de zachtheid die Geluk en haar werk uitstralen. “Mijn ambitie is om uiteindelijk een mooi, duurzaam, bekend en sfeervol merk te worden waarbij mijn illustraties centraal staan. Dat ik niet alleen in Nederland en België verkoop, maar misschien zelfs wereldwijd, en dat mensen mijn stijl herkennen”. Daadkrachtig. “Maar ik loop nu wel regelmatig de winkels binnen waar mijn kaartjes liggen. Niet eens voor de verkoop hoor, maar om te kijken hoe het gaat, of ik nog iets voor ze kan betekenen. Gewoon voor het contact. Als ik wel hard groei, zal ik altijd blijven zoeken naar het persoonlijke contact. Misschien kan ik dan kaartjes sturen? Daar moet ik nog over nadenken”. Zacht.
Ondernemerschap is sowieso iets voor Geluk om over na te denken. “Mijn vader is mijn voorbeeld, hij is ook ondernemer. Hij is iemand die veel kansen ziet, maar die realistisch is over zijn plannen. Hij is vooral erg integer, in zowel zijn prijzen als zijn afspraken. Dat streef ik ook na”. Daadkrachtig. “Ik had nooit gedacht zelf ondernemer te worden, dat is iets waar ik me nu verder in aan het verdiepen ben. Voor mij is het ondernemerschap ondergeschikt aan mijn passie, dat maakt het soms lastig. Ik houd van creativiteit, van een sfeer neerzetten, van mensen verbinden”. Zacht. Voor de zakelijke kant van het verhaal is Geluk nu bezig met een starterscoach. Dat is tóch wel handig nu er steeds meer kaarten worden verkocht. “Wat ik vanmiddag ga doen? Ik ga hiernaast zitten om aan mijn businessplan te werken. Maar joh, eigenlijk vind ik het hier ook nog hartstikke gezellig; zullen we nog even doorkletsen?”. Daadkrachtig én zacht.
Buiten de lijntjes
Uit dat laatste gesprekje komt nog naar voren wat Geluk graag mee wil geven aan mensen die misschien net als zij toch niet helemaal binnen een studie of een 9 tot 5-baan passen: “Toen ik mijn studie opgaf om te gaan illustreren, was dat best eng. Ik heb namelijk geen papiertje om op terug te vallen. Ik wil niet zeggen dat dit voor iedereen de juiste route is, maar ik kan me voorstellen dat ik niet de enige ben die zich afvraagt wat ze nou écht wil in het leven. Mensen mogen best iets vaker en iets meer buiten de lijntjes kleuren. Dat zal niet voor iedereen direct succes opleveren, maar het is het proberen waard. Ik ben nu in ieder geval veel gelukkiger”.
Kan jouw event wel opfleuring gebruiken? Geluk maakt naast haar kant-en-klare kaartjes ook ontwerpen op maat. Haar website vind je hier. Daar kun je ook contact opnemen als je producten van Studio JOEN in je winkel wil verkopen.
Fotografie: Simone Jansen