Ontdek stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West

Het stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West bestaat uit de verschillende wijken Hees, Heseveld, Neerbosch-Oost en het Haven- en Industrieterrein. Het is een bijzondere combinatie van natuur, industrie en water. Oud, nieuw, mooi en lelijk gaan hier bijzonder goed samen!

Haven en Industrieterrein

Het Haven- en industrieterrein is eenoud gebied, maar een jonge wijk in Nijmegen. De wijk ligt zowel aan de Waal als het Maas-Waalkanaal in het stadsdeel Nieuw-West. Veel industrie en veel haven dus. Steek je de Waal over via De Oversteek, dan sta je binnen 10 minuten in het groen. 

In dit stukje Nijmegen is altijd veel te beleven, je zit namelijk bij skatepark Waalhalla, het NYMA terrein en cultuurspinnerij De Vasim, waar meer dan eens klein- en grootschalige evenementen georganiseerd worden. Oude industriële panden met een bruisende cultuur en muren vol streetart. Maar ook voor een middagje terrassen ben je hier aan het goede adres. In de zomer van 2020 heeft De Achtertuin zich gevestigd bij De Vasim. 

 

Neerbosch-Oost

De wijk Neerbosch-Oost heeft lang een twijfelachtig imago gehad. Onterecht, in deze wijk kun je juist van alles ontdekken! De wijk ligt aan het Maas-Waalkanaal en wordt omgeven door een strook van groen. Het meest prachtige gebouw in deze wijk is waarschijnlijk wel Villa Het Slotje (zie foto). Maar er is nog meer te doen. Bijvoorbeeld een middag naar kinderboerderij 't Boerke of naar de natuurspeeltuin. Bovendien staat het bijzondere gebouw met de knik genaamd FiftyTwoDegrees ook in deze wijk. 

Meer ontdekken? Loop dan een ommetje door de wijk!

Bekijk de route

Hees & Heseveld

Hees is een voormalig dorp en nu een wijk in Nijmegen. Het is een groene en sportieve wijk. In deze wijk vind je bijvoorbeeld het Distelpark, wat onderdeel van Park West is, een initiatief om bestaande groengebieden in Nijmegen-West uit te breiden, op te knappen en met elkaar te verbinden. Ook Heseveld, gelegen naast Hees, is echt een groene stadswijk. Zo groen dat het een eigen overdekte wijngaard heeft! Deze wijken kun je het beste wandelend ontdekken. Bekijk hieronder de ommetjes die we voor je hebben uitgestippeld!

Wandel een ommetje:

Activiteiten voor jongeren

De jongerenwerkers van Bindkracht10 zijn er voor alle jongeren (onder de 23 jaar) uit de wijk. Ze ondersteunen jou bij al je talenten, vragen en ideeën. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in Nieuw-West waar jij naartoe kunt gaan. Jongerenwerker Mustafa Echargui uit stadsdeel Nieuw-West geeft vijf leuke tips!

Lees meer

Bijzonder gebouwen

De Vasim

Bij De Vasim (aan de Winselingseweg) is altijd wat te beleven, maar deze oude fabriek ademt ook historie. De fabriek werd in 1948 gebouwd als onderdeel van kunstspinnerij NYMA door de architecten Zandstra, Giesen & Sijmons. In die tijd één van de grootste werkgevers in de stad!

Door de teruglopende vraag naar kunstzijde sluit de fabriek in 1969 haar deuren. Eén jaar later wordt een doorstart gemaakt met de productie van carboxymethylcellulose (behangstijfsel). In 1985 krijgt het gebouw wederom een nieuwe functie en wel als vliegasfabriek onder de naam Vasim. De naam is een afgeleide van Vliegassintermaatschappij. In deze fabriek werd vliegas, een restproduct van steenkool, omgezet in vliegaskorrels. Deze werden verwerkt in beton. Omdat vliegas een zeer vervuilend product is, wordt de fabriek na jarenlange protesten van de buurt in 2000 gesloten. Sinds 2002 is de Vasim in gebruik als werkplaats voor kunstenaars en culturele ondernemers.

Villa ‘Jannetje’ en ‘Johanna’

Dit woonhuis (dubbel) in Chaletstijl ligt ten westen van het centrum van Nijmegen en maakte vroeger deel uit van het dorpje (schependom) Hees. De Chaletstijl is te herkennen aan de overstekende daklijst met dakkapelletjes met veel houtwerk. Dit rijksmonument is een mooi voorbeeld van een gaaf bewaarde dubbelwoning rond 1895, met aan de voorzijde diepe tuinen met een doorlopend smeedijzeren hekwerk.

Oorspronkelijk droegen de huizen de koninklijk gezinde namen ‘Emma’ en ‘Wilhelmina’, naar de toenmalige regentes en koningin. Maar later werd het linker huis door eigenaar genoemd naar zijn echtgenote ‘Jannetje’. De bewoners van het rechterhuis, Johan en Johanna, bedachten daar de naam ‘Johanna’ bij. Op de foto is dit nog niet het geval. Voor wie goed kijkt: op de foto achter het zolderraam van het linkerhuis een vreemd figuurtje. Zou de fotograaf dit gezien hebben?

Het witte kerkje van Neerbosch-Oost

Het witte kerkje aan de Dorpsstraat is al eeuwenoud! Het werd rond 1400 gebouwd in gotische stijl voor het dorpje Neerbosch en was gewijd aan Antonius Abt (251-356). Dit was een heilige uit Egypte die leefde als een kluizenaar. Er zijn veel Antonius Abtkerken in Nederland. Samen met de naastgelegen pastorie vormde het kerkje lange tijd de dorpskern van Neerbosch. Door de aanleg van het Maas-Waalkanaal in 1927 en de naoorlogse stadsuitbreidingen is deze ligging niet meer herkenbaar.

Vanaf 1591 is Nijmegen protestant en wordt de kerk Nederlands Hervormd. In de loop van de tijd heeft dit rijksmonument nauwelijks grote veranderingen ondergaan. Het interieur heeft kruisribgewelven op gebeeldhouwde kraagstenen. Een religieuze functie heeft het gebouw niet meer.

Van 2004 tot 2010 was hier het atelier van Stadelmeijer gevestigd. Dit atelier werd ook wel de ‘kleermaker van de paus’ genoemd. Hier werden kazuifels, habijten en andere religieuze gewaden gemaakt, onder andere voor de paus. Momenteel zit ABV Haukes in de kerk gevestigd. Rond de kerk ligt een 15e-eeuwse begraafplaats waar veel regionale notabelen hun laatste rustplaats hebben. Kerk en begraafplaats vormen een prachtige plek verscholen in het groen.

Een hapje eten in Nieuw-West