Bezoek het hart van Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Midden, wordt ook wel het Hart van Nijmegen genoemd. Het is een inspirerende plek met werkgelegenheid in alle soorten en maten: kleine bedrijven, bedrijfsverzamelgebouwen waar startende ondernemers elkaar inspireren, maar ook grote bedrijven zoals NXP. Ga eens naar het hart en bezoek de wijken Hazenkamp, Goffert, Heijendaal, Nije veld en St. Anna.
Inspirerende locaties
De Basis
De Basis is dé muziekhub van Nijmegen in het voormalig pand van Doornroosje aan de Groenewoudseweg. Met leerzame bijeenkomsten, workshops, gezamenlijke muziekruimtes, professionele flexwerkplekken en een gezellig café vormt De Basis een creatief centrum waar muzikaal talent de gelegenheid krijgt om te ontwikkelen. De Basis is er niet alleen voor muzikanten, maar ook voor de muziekliefhebber. Zo ontdek je nieuw Nijmeegs talent tijdens de maandelijke live avonden Schuum.
Houtwerf
De Houtwerf is een hotspot waar ondernemers verbinding zoeken met elkaar. Creativiteit, kunst, design, ambacht, innovatie, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid, daar draait het bij om de Houtwerf. Kom proeven en ontmoeten bij Plek, haal brood bij Bakkerscafé Dé Bakkerij of laat je adviseren bij Pedaalkracht. Benieuwd welke bedrijven er nog meer zitten? Kijk dan op dehoutwerf.online.nl.
Splendorfabriek
Met ongeveer 500 arbeiders was de Splendor Gloeilampenfabriek aan de Sint Annastraat in 1939 één van de grootste industriële werkgevers in Nijmegen! Hier werden gloeilampen, radio- en autolampen gemaakt. En later zelfs kerstverlichting! De oude Splendorfabriek ademt nog steeds de sfeer van industriële tijden en is een geliefde werkplek voor ondernemers in onder andere de kunst- en cultuursector. Dit maakt de fabriek tot een inspirerende en laagdrempelige verzamel- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers. Zo vind je hier bijvoorbeeld: De Kantine, Proud Nerds, Byron, De Yogaplaats, Meubelmakerij van Mameren en nog veel meer!
Groen in het hart
Maak een ommetje door de wijken
Zin in lunch of diner?
In Nijmegen-Midden vind je genoeg eettentjes om jouw honger te stillen. Ga voor een lekkere lunch naar PUUX, Meneer Vos of BUUV. Voor een diner kun je terecht bij Valdin, Plek, Mister Panda, De 4 Heeren en ook heeft Sanadome 4 culinaire restaurants met ieder een eigen uitstraling, ambiance en menukaart.
Geen zin om je huis te verlaten? Dan heb je o.a. de keuze uit Loong Sing, Papa George Fine Food, Domino's en Fawaka.
Activiteiten voor jongeren
De jongerenwerkers van Bindkracht10 zijn er voor alle jongeren (onder de 23 jaar) uit de wijk. Ze ondersteunen jou bij al je talenten, vragen en ideeën. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in het Willemskwartier waar jij naartoe kunt gaan. Jongerenwerker Indra Knoop uit stadsdeel Nijmegen-Midden geeft vijf leuke tips!
Lees meerBijzondere gebouwen
Bisschop Hamerhuis
Heb je je weleens afgevraagd wat dit aparte torentje is? Het Bisschop Hamerhuis aan de Verlengde Groenestraat is ontworpen door de Nijmeegse architect Charles Estourgie. Het is in 1923 gebouwd als studiehuis/klooster voor de Scheutisten. Dit was een katholieke orde van missionarissen. Zeer markant is de toren in de vorm van een Chinese lantaarn. Deze zogenaamde pagode is een verwijzing naar de bisschop Hamer naar wie het gebouw is genoemd.
De in Nijmegen geboren bisschop Hamer werkte in China als missionaris maar werd in Mongolië het slachtoffer van de Bokseropstand door rebellen. Dagenlang werd hij op gruwelijke wijze gefolterd en uiteindelijk vermoord. Deze gebeurtenis maakte hem een martelaar. Aan het Keizer Karelplein staat een standbeeld van hem, in de straat die naar hem is vernoemd, de Bisschop Hamerstraat.
Het Bisschop Hamerhuis is een rijksmonument en is nu het bestuursgebouw van de HAN.
Poortwoning Beetsplein
Door de toenmalige Woningbouwvereniging ‘Nijmegen’ werd tussen 1922 en 1925 het Willemskwartier gebouwd. Architect J.C. Hermans en zijn adviseur Willem Hoffmann ontwierpen deze arbeiderswijk volgens de tuindorpgedachte: wonen aan de rand van de stad zoals in een dorp. Om de woonomstandigheden van de arbeider te verbeteren.
Ook het Waterkwartier en de Wolfskuil zijn als een tuindorp gebouwd. Het buurtje rondom het Beetsplein in het Willemskwartier is hier een mooi voorbeeld van. Bijzonder hieraan is de beslotenheid van het plein met eens speelvoorziening en de poortwoning als opening. Nu zijn delen van het Willemskwartier gesloopt. Maar de nog bestaande bebouwing is aangewezen als Beschermd Stadsbeeld.