Joris Holter - Doornroosje
“Muziek gaat niet alleen om het plezier van een show. Het gaat er ook om dat het leven méér is dan alleen gezond op de bank zitten.”
“Als adjunct-directeur van Doornroosje houd ik me bezig met de artistieke inhoud van ons poppodium. Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het programma, de productie, techniek en marketing. Ik zorg ervoor dat we een zo prachtig mogelijk muziekaanbod creëren én dat de mensen daar vanaf weten!
Bij Doornroosje staat het publiek op nummer 1, maar op een gedeelde eerste plek staan de artiesten. Vanuit ons ondernemerschap kijken we altijd twee kanten op. Ten eerste faciliteren we als podium: we willen het publiek in contact brengen met hun favoriete artiesten, op een zo tof mogelijke manier! We proberen de concertbeleving te optimaliseren. Ten tweede willen we mensen prikkelen om nieuwe muziek uit te proberen, en dan het liefst muziek uit onze eigen stad. Daarom stoppen we veel tijd en energie in talentontwikkeling.
We zien de stad als een plek waar heel veel muziek moet klinken, met een divers palet aan muziekfaciliteiten. We luisteren waar de muziek al klinkt, en waar nodig vullen we aan. Daarom zijn we talentontwikkelingstrajecten gestart voor pop, elektronische muziek en urban: Schuum, Open Source Radio en LOEV. Zo krijgen de talenten een goede voedingsbodem en kunnen ze uiteindelijk komen bovendrijven. We zorgen er dus voor dat er een stabiel en sterk fundament ligt in de stad om nieuwe muziek op te bouwen. Een duurzame structuur, zodat je er nog heel lang de vruchten van kunt plukken!
Joris Holter. Foto: Jimmy Israel
We programmeren muziek op verschillende podia, volgens een model waarbij de muzikanten steeds kunnen doorstromen naar een groter publiek. Dat noemen wij de popketen. Het begint op de festivals, zoals het Valkhof Festival: daar proberen we graag spannende en nieuwe acts uit. Je kunt gerust een bandje programmeren waar maar 50 man op af komt. Als we zien dat iets aanspreekt, dan programmeren we de act in Merleyn, waar 200 mensen in de zaal passen. De volgende stap is de Paarse Zaal van Doornroosje, die plek biedt voor 400 man, en de Rode Zaal, waar we 1100 kaarten voor kunnen verkopen. Uiteindelijk kan zo’n act weer terugkomen op een festival, maar dan als headliner voor duizenden fans.
Een mooi voorbeeld is Jamie Lidell: die stond eerst op het Valkhof Festival, speelde toen in Doornroosje en verkocht later met 2000 kaarten De Vereeniging uit. Uiteindelijk stond hij als headliner op grote festivals zoals Lowlands. Ook Kensington, Dotan en Selah Sue speelden ooit in Merleyn voordat ze de grote podia beklommen. En een paar jaar geleden stond ik met maar 20 mensen te kijken naar King Gizzard en de Lizzard Wizzard in Merleyn, dat was fantastisch!
We zijn heel bewust bezig met de popketen, omdat we ook doorrekenen wat het effect daarvan is. We kijken naar de lange lijnen: met welke muzikanten of boekers kunnen we een langetermijnrelatie aangaan, waar kunnen we het beste een nieuwe muzikant instarten? We investeren dus in muziek, in genres, maar we begeleiden bijvoorbeeld ook organisatoren van dancefeesten. We willen ook hen de kans bieden om zich verder te ontwikkelen. Wanneer het goed gaat met een muzikant of act, dan hoort daar natuurlijk de nieuwe muzikale broedplaats De Basis bij: daar moet je gaan proberen om the next level te bereiken.
Muziek is heel belangrijk. Als je weet dat er een bandje speelt in Roosje, ook al ga je er niet naartoe, dat maakt het leven al prettiger. Dat hebben we goed gemerkt in de afgelopen coronaperiode. Op de bank zitten, daar doen we het niet voor. Het leven moet wat meer zijn dan dat: life is better with live. Dus dat het kán, een concert bezoeken, dat is heel belangrijk. We willen die lichtpuntjes creëren, al mag het maar voor maximaal 30 man. Als je van muziek houdt, dan zijn wij er om jou fantástische muziek te brengen!” - Joris Holter, adjunct-directeur van Doornroosje.
Foto: Jimmy Israel
Doornroosje
Stationsplein 11
6512 AB Nijmegen
Bekijk de locatie