Bert Hogemans - Bibliotheek Gelderland Zuid
"De bibliotheek is de huiskamer van de stad, waar je gratis binnen kunt lopen en niets hóeft."
“In 2017 ben ik aangesteld als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ik ben de zaak natuurlijk niet zelf begonnen: in 2016 vierde de bibliotheek het honderdjarig bestaan in Nijmegen. Na 13 jaar in de zakelijke dienstverlening wilde ik mijn energie en ervaring liever inzetten voor meer maatschappelijke doelstellingen in mijn directe omgeving. Ik wilde de positieve effecten van mijn werk zelf kunnen zien en beleven.
Bij de bieb kan dat. Loop tijdens het winkelen gewoon eens binnen en proef de sfeer! Snuif de kennis op die hier voor het oprapen ligt, dompel je onder in geschreven en ongeschreven verhalen, ontmoet (nieuwe) mensen of lees gewoon een krantje met een prijswinnende bak koffie van Coffeelovers.
De bibliotheek is tegenwoordig heel iets anders dan pakweg twintig jaar geleden. We zijn een openbare huiskamer waar je kunt verblijven, werken, studeren en ontmoeten. Je kunt wisselende tentoonstellingen bezoeken, je onderdompelen in de unieke collecties van Poëzie Centrum Nederland en De Feeks, of verdieping zoeken bij de buren van het Regionaal Archief Nijmegen.
Dit is ook een plek waar je ontzettend veel kunt leren. Je loopt maar zo tegen schoolklassen aan, die hun leesplezier en cyberweerbaarheid vergroten door virtual reality- en robotworkshops. Aan de volwassen versies daarvan kun je overigens zelf meedoen. Ook kun je deelnemen aan Taalcafés, waar nieuwe Nederlanders met vrijwilligers de Nederlandse taal oefenen.
En bij de bibliotheek kun je natuurlijk nog steeds heel veel lezen voor weinig geld. Voor slechts 5 euro per maand heb je ineens bijna een half miljoen boeken, cd’s en dvd’s tot je beschikking. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid, jongeren tot en met 21 jaar betalen de helft. Als bibliotheeklid bespaar je ruimte in je boekenkast en het is nog duurzaam ook.
De Nijmeegse stadsbibliotheek verhuisde in 2000 van De Lindenberg naar het huidige pand aan het Mariënburgplein. Samen met LUX, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Regionaal Archief Nijmegen bevinden we ons op hét culturele kruispunt middenin Nijmegen. Hier voelen we ons helemaal thuis. Daarnaast hebben we natuurlijk nog zes andere vestigingen in verschillende delen van Nijmegen, en nog eens 19 in omliggende gemeenten. Want we vinden het belangrijk dat de afstand naar een bibliotheek zo klein mogelijk is, zodat ook kinderen en ouderen deze makkelijk kunnen bezoeken.
Bibliotheek De Mariënburg ontvangt gemiddeld 1.500 bezoekers per dag. Er is altijd veel reuring in de bieb, maar het is ook een prima plek om rustig te werken, studeren en te ontspannen. Voor ouders met jonge kinderen is de bieb een hele fijne plek om samen met je kind(eren) boekjes te lezen, andere ouders te ontmoeten of naar een voorlezer te luisteren.
Ik woon sinds de start van mijn studie Amerikanistiek in 1997 in (de directe omgeving van) Nijmegen. Ik ben dus import, maar mijn vrouw en ik willen hier nooit meer weg. De voornaamste reden hiervoor is het unieke Nijmeegse gevoel van de noordelijkste stad van het zuiden én de zuidelijkste stad van het noorden. De ideale plek voor een Achterhoeker en een Brabander die elkaar in de Keizerstad vonden. Wat natuurlijk meehelpt zijn de aantrekkelijke landelijke omgeving en het cultuur-, horeca- en winkelaanbod in de stad.
Wat wil ik nog kwijt aan de Nijmegenaren? De bibliotheek staat vooral bekend als een plek met heel veel boeken, maar de bieb is zoveel meer. Het is ook een plek om inspiratie op te doen, cultuur op te snuiven en jezelf te ontwikkelen.
We organiseren ieder seizoen een uitgebreid programma met lezingen, kindercolleges, digitale workshops, schrijfworkshops, voorleesuurtjes en andere literaire en educatieve activiteiten. Kijk vooral eens op onze website en kom langs!”
- Bert Hogemans, directeur-bestuurder van Bibliotheek Gelderland Zuid
Bibliotheek De Mariënburg
Mariënburg 29
6511PS Nijmegen
Bekijk alle vestigingen