RN7-programma NOVIO genomineerd voor Lokale Media Award 2024

Het RN7-programma NOVIO is genomineerd voor de Lokale Media Awards 2024 in de categorie video. Dat maakt Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) donderdagmiddag bekend. In het programma onderzoekt Lars van den Akker hoe hij als Brabander een echte Nijmegenaar kan worden.

Lokale Media Awards

De Lokale Media Awards worden jaarlijks uitgereikt en zijn een soort Televizierring voor de lokale en streekomroepen. NOVIO is een van de drie genomineerden in de categorie video. In het programma is te zien hoe presentator Lars van den Akker, als geboren Brabander, onderzoekt hoe hij een Nijmegenaar kan worden. Zo krijgt hij advies van Hennie Linders, juicht hij voor NEC en leert hij rijden over het Keizer Karelplein.

"Poh, vet zeg!"

Lars, die het programma in 2023 produceerde en presenteerde als hoofdtaak van zijn stageperiode bij RN7, reageert uitgelaten op het nieuws. "Poh, vet zeg!", laat hij de redactie weten. Inmiddels is Van den Akker alweer bezig met zijn volgende stage, op de redactie van het SBS6-programma Zeeman Confronteert. Eerder maakte hij op persoonlijke titel de documentaire De Prins: Het Grootste Geheim van Liemt, die werd uitgezonden door Omroep Brabant.

Een geslaagde proef

"We zijn als omroep erg blij om te zien dat onze 'proef' zo'n goede uitwerking heeft," vertelt Rick van Elk, eindredacteur nieuws en stagebegeleider bij RN7. "Stagiaires bij RN7 draaien doorgaans fulltime mee op onze nieuwsredactie, maar met Lars zijn we destijds een ander pad ingeslagen. Hij wenste een stageperiode waarin hij zich kon richten op het produceren van tv-programma's."

NOVIO

Het idee voor het programma NOVIO had Lars al enige tijd in zijn hoofd. Zijn stageperiode wilde hij graag gebruiken om zijn ideeën tot uitvoering te brengen. Van Elk: "Het is uiteindelijk het hoofdproject geworden van Lars' stageperiode. Voor ons was het een goed moment om te onderzoeken of we stages ook anders konden vormgeven dan alleen meedraaien op de nieuwsredactie. Voor Lars een mooie kans om zijn format tot uitvoering te brengen. Nadat Lars zijn ideeën had uitgewerkt, zijn we gezamenlijk tot de naam NOVIO gekomen." De naam is Latijn voor 'nieuw', omdat Lars nieuw was in Nijmegen. Ook is het onderdeel van Novio Magus (Nieuwe Markt), de vroegere naam van Nijmegen.

Met zijn ideeën was Lars bij RN7 direct aan het goede adres. Hij lichtte zijn plannen uitgebreid toe aan audiovisueel stagebegeleider en tevens cameraman René van de Esschert, die direct een beeld had bij Lars' omschrijvingen. "Zo kwamen creatieve ideeën en vakmanschap samen, wat uiteindelijk heeft geleid tot dit mooie product."

Een vliegende start van een mooie carrière

"We waren al trots op Lars toen we het resultaat van het programma zagen, maar hij blijft ons verbazen. Eerst met zo'n bijzondere documentaire, nu weer een gave stage in de landelijke media, en dan ook nog uit al die inzendingen genomineerd worden voor een Lokale Media Award." Op zaterdag 5 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een gala in Hilversum. Het programma NOVIO is terug te kijken via het YouTube-kanaal van RN7.

RN7 is de streekomroep voor de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Druten, Wijchen en Overbetuwe. Zij informeren, amuseren en verbinden inwoners van deze streek via televisie, radio en online. RN7, Omroep Berg en Dal, GL8 en ExtraFM verzorgen samen het regionieuws, zeven dagen per week op het gezamenlijke nieuwsplatform RN7.nl.
 

Dit vind je misschien ook leuk...