Schemerlicht Festival terug in het Goffertpark met een nieuw drieluik

Herontdek de ruimte om je heen op een totaal nieuwe manier. Dit jaar nemen we je mee in de wereld van de ruimte. Niet alleen die van sterren en zwarte gaten, maar ook de wereld om ons heen, waarin we dagelijks leven en bewegen. Als ‘Ruimte Vaarder’ ga je op reis langs twaalf kunstinstallaties in het Goffertpark. Je ontdekt hoe ruimte wordt waargenomen, hoe de natuur erin opgaat en wat levende netwerken ons kunnen leren over onze plek in de wereld. Een unieke herfstwandeling in het Goffertpark en het eerste deel van een nieuw drieluik dat je kijk op de wereld voorgoed zal veranderen.

Schemerlicht Festival is een audiovisuele kunstroute voor jong en oud, door het Goffertpark in Nijmegen. Het is een samenwerking waarin kunstenaars, wetenschappers en componisten hun expertise uitwisselen en unieke installaties tot stand komen.

Een greep uit het programma

Nicky Assmann neemt ons met haar installatie The Abysses of the Scorching Sun mee op reis in de kosmos. Met een zelfgemaakte telescoop volgt Assmann een specifieke ster vanuit het openluchttheater in het Goffertpark en schiet er licht naartoe. Zij herinnert ons aan de vluchtigheid van ons bestaan in vergelijking met de sterren en planeten.

Stel je voor dat alles, van de kleinste deeltjes tot de grootste sterren, is gemaakt van superkleine, onzichtbare, trillende touwtjes of snaren. Ze zijn zo klein dat je ze niet kunt zien, zelfs niet met de beste microscoop. Het DEFRAME-collectief maakt speciaal voor ons een portaal om de onzichtbare wereld van deze quantumsnaren te kunnen waarnemen.

In de schilderkunst zijn door de tijd heen technieken ontwikkeld die ons het gevoel geven naar een 3D-ruimte te kijken op een plat vlak. Wes Broersen speelt in zijn werk met de mathematische wijze om zo’n perspectief te creëren. Lasers creëren in de fysieke ruimte een magisch geometrisch spel in ‘one-point’-perspectief.

Alle dingen in de natuur werken samen en gaan in elkaar op: planten, dieren, water en lucht. Mensen vergeten vaak dat zij onderdeel van de natuur zijn. Hydrology van Lennart Lahuis laat zien hoe water opgaat in zijn omgeving. Het toont de eindeloze waterkringloop op, boven en onder het aardoppervlak, zonder een druppel te verliezen.

Het werk van Zoro Feigl bevindt zich in de vijver en is onstuimig, borrelend en kronkelend. Zoals mycelium zich verspreidt in de aardbodem, zo verspreidt zijn werk zich als een vreemd wezen over het water.

Planten gaan helemaal op in hun omgeving. Ze wisselen constant stoffen uit: water, zuurstof, koolstof. Ze passen zich voortdurend aan hun omgeving aan. In Arabidopsis Symphony van Fillip Studios, Superposition en Dr. Sander van der Krol groeien de planten aan de hand van data van het Goffertpark. Wij kunnen hun groei in beeld en geluid zien via AR (augmented reality).

Xandra van der Eijk richt een feestelijke ruimte in voor nachtelijke bestuivers. Het wordt een waar banket voor deze vlinders en insecten in het park! Wij worden uitgenodigd om hen te bezoeken tijdens hun avondmaal.

Met Into the Eyes of the Animal geeft Marshmallow Laser Feast ons de kans om in het lichaam van een ander wezen te stappen. Want de manier waarop wij als mens de wereld om ons heen zien, is zeker niet de enige manier. Neem de wereld waar zoals een mug, die CO2 kan zien, of een libelle, die 300 frames per seconde kan waarnemen en het volledige spectrum aan licht, van ultraviolet tot infrarood. Ervaar hoe kikkers echolocatie gebruiken door hun kwaken, en hoe een uil vooral "ziet" met zijn oren.

In haar installatie toont Yolanda Uriz hoe de samenstelling van de lucht verandert door onze aanwezigheid en invloed. Zij vertaalt data van de lucht naar geluid en biedt ons verschillende geuren aan, zowel van het park als van de geuren die wij als mens voortbrengen. Door ze te mengen, hoopt zij ons bewust te maken van hoe wij als mens alles beïnvloeden en hoe wij samenleven met de natuur.

Talentenprogramma

Schemerlicht ondersteunt dit jaar twee jonge talenten in het presenteren en maken van hun werk. In Zhao Zhou’s Bora: Bora bezoeken we een fictief en ongedefinieerd landschap waar zicht niet langer bestaat. Een klein stukje ongerepte ruimte, een tunnel waarin je wordt omhuld door een symfonie van geluid en luchtwervelingen, waar de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

Filipp Groubnov neemt ons mee in hoe wij als mens door de geschiedenis heen dromen over spoken uit het verleden, mysterieuze toekomsten en een onbereikbare ruimte. In zijn project The New Men volgen we via zijn zelfgebouwde antennes de relatie tussen het geluid dat afkomstig is uit verschillende delen van het heelal en de utopische visies op de toekomst.

Voor meer informatie over Schemerlicht Festival ga naar www.schemerlichtfestival.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...