Kronos Quartet speelt wereldpremière nieuwe compositie Saskia Venegas Aernouts

Het legendarische Amerikaanse strijkkwartet Kronos Quartet breekt al ruim 50 jaar een lans voor hedendaagse muziek en voert graag werk uit van aanstormende componisten. Op donderdag 8 mei 2025 speelt het kwartet de nieuwe compositie Through Their Eyes in TivoliVredenburg, in samenwerking met Music Meeting. De compositie wordt geschreven door Saskia Venegas Aernouts, die als Nieuwe Maker bij Music Meeting een tweejarig ontwikkeltraject doorloopt. De voorverkoop is op 12 september gestart via de website van TivoliVredenburg.

Door de diepgewortelde pijn en onopgeloste misdaden tegen de menselijkheid in haar geboorteland Spanje onder ogen te zien, reflecteert Venegas in haar compositie Through Their Eyes op het verlies van empathie en de gevaren hiervan.
Rouwrituelen, een belangrijk onderdeel van genezing, zijn verstoord, waardoor families gevangen zitten in een generatietrauma. “Deze wond ettert door onder de oppervlakte, omdat het onopgeloste verdriet en de woede van generatie op generatie worden doorgegeven. Het verlies van empathie in de samenleving, gevoed door angst en haat, leidt tot verdere wreedheid en ontmenselijking van de ‘ander’. Wanneer we niet leren door de ogen van anderen te kijken, zal de geschiedenis zich blijven herhalen en zal het verleden van mijn land helaas de toekomst van een ander land worden.”

Kronos Quartet

Het New Yorkse Kronos Quartet, al 50 jaar beroemd om zijn levendige optredens en gedurfde repertoire, komt naar Utrecht op uitnodiging van TivoliVredenburg en Music Meeting Festival. Het strijkkwartet combineert opdrachten aan zowel jonge als gevestigde componisten. Deze keer speelt het muziek van Sun Ra, Terry Riley en een opdrachtcompositie van de opkomende Saskia Venegas Aernouts. Dit spraakmakende kwartet presenteert opnieuw indrukwekkende werken die je nog lang zullen bijblijven.

Kronos Quartet line-up

  • David Harrington - viool
  • Gabriela Díaz - viool
  • Ayane Kozasa - altviool
  • Paul Wiancko - cello

Programma

  • Sun Ra (arr. Jacob Garchik): Outer Spaceways Incorporated
  • Terry Riley: Good Medicine from Salome Dances for Peace
  • Soo Yeon Lyuh: Yessori (Sound from the Past)
  • Gabriella Smith: Selections from Keep Going
  • Saskia Venegas: Through their eyes (World Premiere)
Deze concertavond is een co-productie van TivoliVredenburg en Music Meeting. Through their eyes is een productie uit talentontwikkelingstraject Nieuwe Makers en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten. Het concert vind plaats op 8 mei 2025 in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Aanvang: 20.15 uur. Tickets kosten €36,- en zijn te bestellen via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk...