Tech Leaders: Jean-Pierre Kempeneers (Nexperia)
Het hoofdkantoor van Nexperia huist in het imposante 52 Degrees-gebouw in Nijmegen. Jean-Pierre Kempeneers, sinds februari 2024 Chief Corporate Affairs bij Nexperia, verwelkomt ons. Hij heeft een brede glimlach op zijn gezicht en toont trots het uitzicht vanuit zijn kantoor, van waar hij ook de Radboud Universiteit en zelfs Duitsland kan zien. "Hier slaap ik drie nachten per week," zegt hij, terwijl hij naar het Sanadome hotel wijst, dat in de verte te zien is.
Jean-Pierre is een ervaren ex-diplomaat die de hele wereld heeft bereisd, maar zijn thuis is in Den Haag, waar hij samen met zijn gezin woont. Sinds februari werkt hij als Chief Corporate Affairs bij Nexperia, een bedrijf waar hij voorheen niet bekend mee was. Ook Nijmegen was voor hem een relatief onbekende stad. "Ik was pas één keer in Nijmegen geweest, voor de Zevenheuvelenloop in 2013. Het voelt nu alsof ik een nieuwe stad leer kennen," vertelt hij enthousiast. Hij raakte vooral onder de indruk van de Vierdaagsefeesten: "Wat een evenement, wat een festijn! Het gaf me kippenvel."
In iedere auto 600 Nexperia-chips
Nexperia produceert chips die essentieel zijn voor de werking van allerlei apparaten, van huishoudelijke producten zoals broodroosters en stofzuigers tot auto’s. "In iedere auto die wordt geproduceerd, zitten zo’n 600 Nexperia-chips," legt Jean-Pierre uit. Chips zijn tegenwoordig net zo belangrijk als olie vroeger was, en Nexperia speelt hierin een hoofdrol. "Ik ben enorm trots dat ongeveer 1 op de 10 chips wereldwijd door ons wordt gemaakt."
Met een prijs van slechts 2 dollarcent per chip, zijn deze producten klein, maar van onschatbare waarde. Nexperia is het enige bedrijf in Europa dat zich nog volledig op de productie van deze eenvoudige maar essentiële chips heeft toegelegd, wat van groot belang is voor de Nederlandse en Europese halfgeleiderindustrie. "Het is belangrijk dat Europa zelf haar broek kan ophouden in deze geopolitieke uitdagende tijd," benadrukt Jean-Pierre.
Leiderschap met een menselijke maat
Voor Jean-Pierre heeft leiderschap alles te maken met visie. “In 2030 willen we groeien naar een omzet van tien miljard dollar. Dan moeten we weten hoe we daar kunnen komen en een strategie ontwikkelen die ook een zekere mate van transformatie met zich meebrengt. Op dit moment gaat het wat minder met de chipindustrie, dus we moeten kosten besparen. Maar zodra de markt weer aantrekt, moeten we ervoor zorgen dat we voldoende talent aan boord hebben. We blijven dus altijd alert op de situatie in de wereld en binnen Nexperia.”
Jean-Pierre benadrukt het belang van oprechte betrokkenheid en goede relaties. “Ik wil dat we een goede werkgever zijn. Dat betekent dat ik mensen serieus neem in elke fase van hun carrière bij ons, van onboarding tot exitgesprekken. We bieden een gevoel van ruimte en verantwoordelijkheid, en het is belangrijk dat iedereen het gevoel heeft dat de leiding er voor hem of haar is. En werken bij ons moet ook leuk, gezond en betrokken zijn. Daarom hebben we sponsoring opgezet met NOC*NSF en investeren we in samenwerkingen met lokale initiatieven en verenigingen.”
Nieuwe samenwerkingen
In Jean-Pierre's kantoor hangt een NEC-sjaal, een teken van de recente samenwerking tussen Nexperia en de Nijmeegse voetbalclub. Sinds kort is Nexperia namelijk hoofdsponsor van NEC. "We willen laten zien dat we gecommitteerd zijn aan Nijmegen en de regio, en dat we iets willen terugdoen voor de gemeenschap."
Een andere recente sponsoring waar Nexperia trots op is, is die van het Paralympische Huis. Jean-Pierre vertelt hoe belangrijk het is om ook deze atleten te ondersteunen: "Paralympische atleten hebben vaak veel indrukwekkendere verhalen dan Olympische atleten. De kracht en energie die zij uitstralen, passen perfect bij de waarden van ons bedrijf."
Nederland is groter dan je denkt
Jean-Pierre is trots op de positie van Nederland in de wereld. Samen met zijn team werkt hij er hard aan om de positie van Nexperia in Nederland en Europa te versterken. "Nederland is misschien klein, met net 18 miljoen mensen, maar we zijn de zeventiende economie van de wereld en de tweede landbouweconomie. We hebben een bloeiende halfgeleiderindustrie met bedrijven als ASML, NXP en Nexperia, allen voortgekomen uit Philips. Dat is iets waar veel landen in Europa jaloers op zijn."
Hij ziet ook een belangrijke rol voor Nederland binnen Europa, vooral op het gebied van handelspolitiek. "Wanneer Europese landen samenwerken, kunnen ze internationaal veel meer bereiken dan wanneer ze alleen handelen. Nederland kan hierin een sleutelrol spelen dankzij onze sterke economische positie en invloed. Het is indrukwekkend dat een klein land als het onze zulke grote bedrijven voortbrengt en wereldwijd hoog aangeschreven staat. Dit wordt zelfs erkend in landen als China, waar veel respect is voor onze technologische prestaties en economische kracht."
Meer informatie over Nexperia vind je op de website: www.nexperia.com
Fotografie: Simone Jansen