Roy Soetekouw - Fotograaf & fotografiedocent

“Mijn grote doel is om mensen enthousiast te maken voor fotografie. Alles is interessant genoeg om te fotograferen: het is maar in welke context je het zet.”

 

“Ik heb twee eigen zaken: ik ben fotograaf en ik geef les in fotografie. Ik ben niet bang voor concurrentie, ik vind het vooral leuk als mensen om me heen ook fotograferen. Fotografie is een creatieve uiting, iets wat bij je hoort. Iedereen heeft z’n eigen stijl. Ik ben zelf vooral een portretfotograaf. Ik ga altijd op zoek naar wat ik in mensen zie, dat geeft keer op keer een kick. Mijn foto’s zijn geposeerd, elke foto is met aandacht gemaakt. Er kan wel spontaniteit in zitten, maar het zijn geen vluchtige kiekjes. 

Toen ik samen met een andere fotograaf op zoek was naar een grote studioruimte, kwamen we op een kennismakingsdag in De Smeltkroes terecht. We werden door een van de verhuurders naar een grote fabriekshal op de bovenverdieping geleid en we waren meteen verkocht! Het was nog veel te groot, de huur konden we zeker niet betalen, maar al snel hadden we bedacht: we hebben in totaal acht mensen nodig om de ruimte te kunnen financieren. Dat is toendertijd gelukt! We deelden een ruime studio met veel werkplekken. Nu de Smeltkroes en de Honing gesloten zijn, zit ik in een transitiefase waarna ik eind 2023 in de NYMA een 350m2 grote fotografieplek start, een openbare plek voor de lessen met een fotostudio en fotografie-exposities. Nu geef ik les vanuit tijdelijke locaties.

Ik ben opgeleid bij de Fotoacademie in Amsterdam. Toen zij een vestiging in Nijmegen openden waarvoor ze docenten zochten, ben ik begonnen met lesgeven. Dat bracht net zoveel passie met zich mee als het fotograferen zelf! Twee jaar later heb ik het Nijmeegse fotografieplatform PHOC opgericht, destijds samen met Lennard Heijer. Sindsdien bied ik daar cursussen, workshops en leertrajecten aan. Het lesgeven wordt bij mij snel heel persoonlijk, ik geef altijd les op maat aan kleine groepen. Dat geeft mij een goed overzicht wie er meedoet, wie er extra aandacht nodig heeft en wie het juist makkelijk afgaat. De jaartrajecten bij PHOC geven me de grootste kick. Het leuke van het lesgeven is dat je mensen verder helpt, dat je een klein aandeel hebt in hun ontwikkeling.

Ik zag het vaak gebeuren dat mensen na een cursus fotografie weer stoppen met fotograferen, omdat ze niet weten wat ze ermee moeten. Mijn doel is dus om mensen een reden of motivatie te geven om te fotograferen. Dat kun je volgens mij alleen voor elkaar krijgen als je de inhoud van de foto voorop stelt. Als je alleen maar over diafragma’s en sluitertijden gaat praten, dan kan dat heel benauwend werken. Ik heb liever dat iemand na vijf lessen nog niks van de techniek snapt, maar wél denkt: “ik ga ervoor en ik wil dit altijd blijven doen!”

We moeten ons beseffen dat iedereen altijd wel met fotografie bezig is op z’n smartphone. Daar heb je niet per se een cursus fotograferen voor nodig, maar dat kan je wel helpen om het leven interessant te maken op camera. Want we leggen heel veel vast, maar we zijn erg star in wát we fotograferen. Alleen vakantiefoto’s maken is eigenlijk te karig. Als ouder is het bijvoorbeeld interessant om de ontbijttafel te fotograferen. Op dat moment lijkt het alledaags, maar tien of twintig jaar later is het heel leuk voor je kind om terug te kijken en de pot pindakaas te zien: Calvé, bestond dat toen al? Ik probeer mensen te leren om zulke kleine dingetjes mee te nemen in hun fotografie. Dat moet je heel bewust gaan doen om het leven goed te documenteren, om een tijdsbeeld maken, in plaats van alleen maar vast te leggen hoe leuk je leven is. 

Ik ben zelf bijvoorbeeld een project gestart om alle oud Honigcomplex ondernemers te portretteren. Uiteindelijk moet dat een boek worden, als een blijvend document, ook nadat het complex gesloopt is. Het fysiek maken en documenteren, dat maakt mij misschien wel uniek in mijn lesgeven en mijn denkwijze als fotograaf.”   - Roy Soetekouw, fotograaf

Roy Soetekouw

Bekijk de website