
Interview met De Basis Residents: Yildiz Gies
“Wat ligt er op de grens tussen waken en slapen, tussen dag en nacht, tussen realiteit en fantasie?” Deze vraag vormt de kern van het project Niemandsland: een verzameling muziek, poëzie en vertellingen van de Nijmeegse muzikante Yildiz Gies, die op 11 april 2025 verschijnt. IntoNijmegen sprak met Yildiz om te ontdekken hoe Niemandsland tot stand kwam. En daar bleek een bijzonder verhaal achter te schuilen...
Van de Lindenberg naar de Rockacademie
Yildiz kende al vanaf jonge leeftijd een liefde voor verhalen en dwaalde vaak af in haar fantasie. “Als kind schreef ik bijvoorbeeld boekjes voor mijn poppenhuis en bedacht theaterstukjes”, vertelt ze. Deze passie werd verder gevoed doordat Yildiz thuis veel werd voorgelezen en de kans kreeg om toneellessen te volgen.
Ook begon Yildiz al vroeg met muzieklessen bij De Lindenberg, waar ze klassiek gitaar leerde spelen. Later stapte ze over op elektrisch gitaar en verliet de muziekschool om in verschillende bandjes te spelen. “Ik zocht toen vooral nummers uit die ik tof vond om te luisteren, zoals Nirvana, Green Day of Pink Floyd”, zegt Yildiz. Deze periode markeerde ook het begin van het schrijven van haar eigen melodieën. In 2006 maakte ze de stap naar de rockacademie om zich vier jaar vol op muziek te storten. In die tijd vond Yildiz inspiratie bij artiesten als Wende, Ane Brun en Tina Turner, die vooral indruk op haar maakten door de kracht die zij uitstralen. “Ik was enorm onzeker toen en trad zelden op. Zij lieten mij zien dat ik mag staan voor wat ik maak”, legt Yildiz uit.
Yildiz groeide dan ook langzaam comfortabeler in het integreren van een meer theatrale en vertellende stijl, waarbij ze van het Engels overstapte naar schrijven in het Nederlands. Geïnspireerd door schrijvers als Toon Tellegen, Ted van Lieshout en Willem Wilmink, experimenteerde ze steeds vaker met het schrijven van verhalen en het combineren daarvan met muziek en poëzie. Dit proces leidde uiteindelijk tot de creatie van Niemandsland, dat op 11 april verschijnt in de vorm van een LP met tekstbundel en muziektheatervoorstelling.
De pilaren der creatie
Het verhaal achter het ontstaan van Niemandsland is minstens zo bijzonder als het uiteindelijke werk, en begint bij een onverwachte ontmoeting met een oude bekende, midden in de nacht. Ik fietste naar huis vanaf het Waalstrand, over de Ooysedijk en via de velden terug naar Berg en Dal”, begint Yildiz. Vanuit het pikkedonker hoorde ze bij het kerkje van Persingen iemand haar naam roepen. Tot haar verbazing trof ze een jongen met wie ze ooit had samengewerkt, maar met wie ze een moeizame band had gehad. “Hij verwelkomde mij in zijn universum alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat wij elkaar op dat moment daar troffen. Hij nam me mee langs licht, sluitertijd en sterrenstelsels, want hij stond daar te fotograferen”, vertelt ze verder. Tijdens deze ontmoeting werd Yildiz geconfronteerd met haar eigen verwachtingen en vooroordelen, iets waar ze thuis nog lang over nadacht. “Vanaf dat moment zijn eigenlijk alle muziek, poëzie en verhalen van Niemandsland ontstaan. De misleiding van de verwachting en de schoonheid die schuilgaat in het anders lopen van dingen, werden de belangrijkste thema’s van het album.”

Na anderhalf jaar schrijven was Niemandsland een feit. Terwijl Yildiz wachtte op de uitslag van haar aanvraag bij het Cultuurfonds om het album te realiseren, deed zich opnieuw een onverwachte ontmoeting voor. Dezelfde jongeman stond plots voor haar deur. “Hij zei: ‘Yildiz! Ik heb dat verhaal gelezen over onze ontmoeting – want ik had het destijds gedeeld op Facebook – en ik vond het zo mooi dat ik je een foto wil geven die ik de nacht toen ik jou bij het kerkje zag maakte.’” Het was een foto van de sterrennevel Eagle Nebula, ook wel ‘de pilaren der creatie’ genoemd. “Wat dit verhaal nog bizarder maakt, is dat ik diezelfde avond mijn mail opende en een bericht van het Cultuurfonds aantrof: mijn aanvraag was toegekend. Bizar!” lacht Yildiz.
Verzameling verhalen, liedteksten, muziek en poëzie
In december 2022 betrok Yildiz haar studio in De Basis, waar ze begon met het opnemen en arrangeren van de demo’s die uiteindelijk Niemandsland zouden worden. Samen met Erik Harbers werkte ze haar ideeën verder uit en zocht ze naar muzikanten die pasten bij de gewenste sound van het album en met wie ze een sterke band voelde. Het album werd uiteindelijk opgenomen in Uncle Gabe’s Soundstudio in Eindhoven, met Mischa Porte, Thimo Gijezen en Erik Harbers. Tegelijkertijd legde ze haar teksten onder de loep met Saranne Schümers, die de teksten ook redigeerde, en realiseerde ze het visuele ontwerp met lino kunstenaar Lynn Gommans.
Uiteindelijk is Niemandsland een verzameling verhalen, liedteksten, muziek en poëzie die elkaar versterken en de luisteraar meeneemt op een reis door een sferisch landschap van muziek en vertellingen. “Niemandsland is een veilige plek waar je je soms even heel kort bevindt zonder dat je ergens naar toe gaat of ergens vandaan komt. Zonder ruis van doelen, verwachtingen of angsten. Het is het schemergebied tussen waken en slapen, tussen realiteit en fantasie, tussen dag en nacht. Eigenlijk staat het symbool voor wie je bent in je meest pure vorm”, licht Yildiz toe.
Ga je mee naar Niemandsland?
Yildiz besloot Niemandsland ook live ten gehore te brengen. Hiervoor werkte ze behalve met Erik Harbers, ook samen met gitarist Pieter Klaassen en drummer Björn van den Boom. Het album en de sfeer die daaruit voortkwam, vormden het vertrekpunt voor de live-uitvoering. Samen werkten ze de ideeën en interpretaties van elk lid verder uit, waarbij ze ervoor zorgden dat de rust van het album behouden bleef. “Tijdens de try-outs hebben we ook gefilmd om te zien of onze ideeën daadwerkelijk uitpakten zoals we hoopten. We betrokken regisseur Jennine Grootemarsink om meer dynamiek en spanning toe te voegen, zowel in de vertelstijlen als in de lichaamstaal. Dat was te gek, zij haalde theatrale kanten in mij naar boven die ik nog niet kende”, vertelt Yildiz.
Tijdens de liveshows hoopt de muzikante dat de thema’s verbinding tussen mensen vormen en schaamte wordt doorbroken. “Dat we mogen lachen, over wat mislukt, of over eigen verwachtingen die we niet waarmaken. Ik geef mezelf echt bloot op Niemandsland. En ik vind het erg mooi om dan terugkoppeling van het publiek te krijgen”, vindt Yildiz. Het is een heel hoopvol programma, maar ik spring ook wel in op het donker voordat het licht wordt, omdat je daar soms pas echt ziet wie de ander is. Mensen voelen zich daardoor vrij om hun schaduwen te delen, merk ik.”

Van festival naar theater
Met de officiële release van het album op 11 april 2025 kijkt Yildiz voorzichtig vooruit. Er staan al verschillende optredens op festivals op de planning, waarbij sommige locaties vragen om een aangepaste versie van de voorstelling. De muziektheatervoorstelling die Niemandsland nu is, zal ze spelen tijdens haar albumpresentatie in Brebl, ook op 11 april. Hoewel de pilaren van creatie hun invloed nog steeds laten voelen, wil Yildiz vooral in het moment leven. "Eerst genieten van het speelseizoen en de speelmomenten oogsten na twee jaar voorbereiding. Nu begint het eigenlijk pas!" sluit ze af met een lach.
Yildiz Gies is een van de residenten van De Basis. Meer over De Basis vind je op debasisnijmegen.nl. Niemandsland zal vanaf 11 april 2025 voorlopig enkel fysiek verkrijgbaar zijn. Er zijn reeds vier singles uitgebracht, die je kunt beluisteren op Spotify. Volg Yildiz Gies op Instagram of blijf op de hoogte via yildizgies.nl.
Fotografie:Melian Alkemade