
Vrouwen vieren en verenigen tijdens de Internationale Vrouwendag op de Radboud Universiteit
Op maandag 10 maart 2025 stond de Radboud Universiteit in het teken van kracht, verandering en verbinding tijdens de viering van Internationale Vrouwendag, georganiseerd door Radboud Gender & Diversity Studies en het Radboud Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Met inspirerende talks, een boeiend panelgesprek en de uitreiking van de jubileumprijzen was het een dag vol nieuwe inzichten en ontmoetingen.
Optimisme is een politieke keuze
“Heel goed”, antwoordt Mieke Verloo met een vastberaden blik als ik haar vraag hoe het met haar gaat. Als hoogleraar politicologie en expert in gender en emancipatiebeleid, is zij de perfecte moderator voor het panelgesprek waarmee de dag wordt aftrapt. “Ik laat mijn optimisme niet afpakken!”, voegt ze toe, verwijzend naar een quote van feministische activiste Angela Davis: “Optimisme is een politieke keuze, niet alleen een persoonlijk gevoel.” De toon is gezet: strijdlust is vandaag het codewoord.
Samen staan we sterker
Het panelgesprek, met docenten, onderzoekers en de hoofdredacteur van het feministische studentenblad Raffia, draait om één centrale boodschap: verandering vraagt om collectieve actie. “Geen enkele maatschappelijke vooruitgang komt vanzelf”, stelt Mieke. “We hebben bijvoorbeeld een kinderdagverblijf op de Radboud Universiteit omdat werknemers ooit een gebouw hebben bezet om dit te eisen.”
In actie komen, daar ziet het publiek duidelijk heil in. Het panel wordt flink aan de tand gevoeld, zowel door docenten als studenten, met vragen als: “Hoe kan ik een effectievere activist worden?” en “Wat kan ik als docent doen met studenten die gender niet willen bespreken omdat ze het te ‘links’ vinden?” De vraag “Hoe krijgen we mannen zover dat ze meedoen in deze beweging?” die gesteld wordt door het publiek, maakt iets pijnlijk duidelijk: mannen, op een enkeling na, schitteren in afwezigheid. Het laat zien hoe broodnodig dit gesprek is.
Toch is de diversiteit in werk- en studieachtergrond van het publiek groot. Zo deelt Era Testa, masterstudent Conservation & Restoration Ecology, hoe lastig het is om als internationale student Engelstalige vrouwennetwerken te vinden. Hier wordt vanuit de aanwezigen direct op ingespeeld: ze wordt uitgenodigd om zich bij de Gender, Diversity & Inclusion Commissie van de Faculteit Natuurkunde, Informatica en Wiskunde aan te sluiten.

Anderen, zoals masterstudente Makshid Mokhannaki die het programma Strategic Human Resource Leadership volgt, onderzoeken de impact van diversiteit op de werkvloer. Makshid schrijft haar scriptie over ‘diversity fatigue’: het gevoel dat sommige mensen krijgen als ze overweldigd raken door inclusie-initiatieven. Ook alumni, (oud-)hoogleraren en docenten zijn terug te vinden in de zaal en stellen vragen over de huidige status van gender en diversiteit in de maatschappij.
Mieke sluit het panelgesprek af met een krachtige boodschap: “We zijn allemaal kleine mieren op een grote planeet, maar ook kleine mieren maken impact. En als je niet de moed hebt om iets groots te doen, doe dan iets kleins.”

Testosteron en klimaatverandering
Na de pauze zit de zaal beduidend voller en is ook de diversiteit in genders duidelijker waarneembaar. Het publiek zit klaar voor de eerste lezing van Anna Tyborowska, over haar onderzoek naar testosteron (en meisjes). Anna maakt korte metten met stereotypen over het ‘mannelijke’ hormoon testosteron en vertelt ons meer over de invloed van het hormoon op de ontwikkeling van de hersenen en op het gedrag. Daarna neemt Cornelia Welte het over met een inspirerend verhaal over hoe micro-organismen kunnen helpen tegen klimaatverandering. Twee vrouwelijke onderzoekers die met hun werk maatschappelijke impact maken.
Jubileumprijzen
Na een muzikaal intermezzo van Clean Pete worden de RNVH Jubileumprijzen uitgereikt. De prijzen zijn bestemd voor excellente vrouwelijke wetenschappers in verschillende vakgebieden. Marthe Stevens ontvangt de alfa-prijs als expert op het snijvlak van ethiek, AI, gezondheid en onderwijs. Ze werkt aan het toepassen van AI in het voortgezet onderwijs en zet zich in voor onderwijsinnovaties binnen de universiteit. De bèta-prijs gaat naar MengXing Na, deskundige op het gebied van ultrasnelle dynamica van quantummaterialen. Naast haar onderzoek zet ze zich in voor verschillende diversiteits- en inclusie-initiatieven. Sibel Ozasir Kacar gaat er met de gamma-prijs vandoor. Zij onderzoekt vrouwelijk ondernemerschap als middel tot sociale verandering. Geïnteresseerd in haar onderzoek? Bekijk dan eens haar korte film The True Mirror: Melisa. Esmée Bakker wint de prijs in de categorie medisch. Zij promoot een fysiek actieve levensstijl ter voorkoming van hart- en vaatziekten en hersenziekten.
Met een groot applaus wordt de dag afgesloten. Een hele dag vrouwen in de spotlights — dat zouden we vaker moeten doen.