Interview met Nijmegenaar van het jaar: Margriet Bosma
Margriet Bosma werd eerder dit jaar verkozen tot de Nijmegenaar van het jaar. Al jaren werkt ze als coördinator bij de Voedselbank Nijmegen – Overbetuwe, waar ze zorgt voor voedsel voor ruim 1000 Nijmeegse huishoudens. Maar dat doet ze niet alleen. “We werken allemaal hard, zetten onze schouders eronder en er wordt veel gelachen. We weten namelijk waar we het voor doen en we doen het met ons hart”.
Toen bekend werd dat ze dit jaar Nijmegenaar van het jaar is geworden, kon Margriet Bosma, coördinator bij de Voedselbank Nijmegen – Overbetuwe, maar één ding uitbrengen: “Nee… niet ik!” Als het aan Margriet ligt mag deze titel naar iemand anders van de voedselbank, of liever nog, naar alle vrijwilligers die dag en nacht klaar staan om gezinnen in Nijmegen en dorpen in de Overbetuwe te voorzien van gezonde voedselpakketten. “Eigenlijk zijn we hier allemaal Nijmegenaar van het jaar” verkondigt Margriet.
Een stijgende vraag naar voedselpakketten
Het afgelopen jaar was het ontzettend hard werken bij de voedselbank. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de vervolgens torenhoge gas- en energieprijzen konden veel huishoudens in Nijmegen het financieel niet meer opbrengen. “Dat zagen we terug in het stijgende aantal aanvragen bij onze intake, dat in augustus zijn hoogtepunt bereikte. We zaten op 1050 huishoudens,” vertelt Margriet. “Een enorm verschil met toen ik hier startte”.
Sinds 2014 werkt Margriet als coördinator bij de Voedselbank, toen nog als enige coördinator met 100 vrijwilligers waarmee ze voedselpakketten verzamelden en uitdeelden aan 400 huishoudens. “Ik had behoefte om naast mijn huidige baan iets terug te doen voor de maatschappij. Toen zag ik de functie coördinator bij de Voedselbank en dat sprak me heel erg aan. Ik word blij van samenwerken, mensen samenbrengen en dingen fixen, dat vond ik in deze rol”.
Alle zeilen bij
En dat fixen heeft ze gedaan. Inmiddels heeft de voedselbank vier coördinatoren en staat de teller op 270 vrijwilligers. “Vorig jaar hebben we een flinke sprong gemaakt van 750 naar 1050 huishoudens en op dit moment zitten we weer onder de 1000. Ik verwacht niet dat we nog sterk gaan dalen qua aantallen. Integendeel, er zal een gestage groei blijven.”
Het was dus alle zeilen bijzetten voor de vrijwilligers van de Voedselbank. Zo werden er extra diensten toegevoegd bij de uitgifte punten, zodat mensen niet te lang in de rij hoefden te staan. Ook het Intake team heeft extra uren moeten werken. “Dat was vorig jaar dus echt even puzzelen” vertelt Margriet. “We kregen zoveel aanvragen binnen, waardoor bij de uitgifte punten ook extra capaciteit nodig was. Het liefst wil je alle huishoudens plaatsen bij het dichtstbijzijnde uitgifte punt, maar dat was niet altijd mogelijk. We hebben ontzettend hard gewerkt om dan toch de beste oplossing voor iedereen te kunnen vinden”.
Inzamelingsacties
Ook het inzamelen van voedsel blijft lastig. De tijd van voedsel donaties van de grotere supermarkten is voorbij. Inmiddels zie je dat deze supermarkten hun overgebleven voedsel zelf proberen te verkopen met flinke kortingen. Hierdoor komt er dus minder voedsel binnen bij de voedselbank, waardoor dit op een andere manier gecompenseerd moet worden.
“Gelukkig hebben we heel veel gehad aan de vele donaties van zowel bedrijven als particulieren,” zegt Margriet. “Zo zagen we dat veel mensen de compensatie van hun energiecontract aan ons doneerden, omdat zij het niet nodig hadden. Hier hebben we heel veel aan gehad”.
Op deze manier kon de voedselbank veel aankopen bij lokale (groenten)winkels en bakkerijen en was er dus voldoende voedsel voor alle huishoudens. Ook werden extra mensen ingeschakeld voor allerlei inzamelingsacties. Zoals samen peren plukken in Deest, waarbij al deze verse peren konden worden toegevoegd aan een voedselpakket. Mooie initiatieven die continu doorlopen bij de voedselbank.
Vrijwilliger worden
“Het is een prachtige plek en een fijne club om bij – én voor te werken” zegt Margriet. “We werken allemaal hard, zetten onze schouders eronder en er wordt veel gelachen. We weten namelijk waar we het voor doen en we doen het met ons hart”.
Of ze bij de voedselbank nog meer vrijwilligers zoeken? Ja zeker. Er is vooral vraag naar de coördinerende rollen, denk aan teamleider bij de inpak of als medewerker intake. “Mensen zijn van harte welkom om ons te komen helpen, hoe meer hoe beter. Samen staan we sterker”.
Meer weten over de voedselbank, nieuwsgierig naar de vacatures of zelf een donatie doen? Kijk dan op www.voedselbanknijmegen.nl.
Fotografie: Lunya van Wunnik