Barry van den Heuvel - Black & Blue Shop

“Black & Blue bestaat nu vijf jaar. Ik ben deze zaak samen begonnen met Sjors Coolen. Wij waren vroeger collega’s in een resocialisatie project voor ex-gedetineerden. Mijn passie is altijd al denim geweest en net toen mijn baan inhoudelijk begon te veranderen kregen Sjors en ik de vraag of wij iets in een oude loods, de Houtwerf, wilden gaan beginnen. Het leek ons te gek. We zijn gaan brainstormen en we kwamen tot de conclusie dat ik gek ben op denim en Sjors op barbecueën. En zo ontstond Black & Blue. Al vrij snel sloot een barber: Barber Dji en BYBoaz bij ons aan en na een jaar openden de deuren op de Houtwerf."

 

"Alles was in Amerikaanse sfeer, waar we onder andere denim en barbecues verkochtten. Maar waar we ook workshops gaven en waar de catering uiteindelijk heel groot is geworden. Dat hele verhaal aan de Houtwerf heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het groeide bijna uit zijn voegen. Zowel het barbecue gedeelte als de mannenkleding werd steeds uitgebreider en ik had het verlangen om naar de stad te verhuizen. Voor Sjors, die de catering en de workshops onder zijn hoede had, was het belangrijk om op de Houtwerf te blijven. Catering brengt ook grote opslag met zich mee en dat heb je vaak niet in de stad. Dus nu is er een Black & Blue Events aan de Houtwerf en een Black & Blue Shop in de Lange Hezelstraat. En denim is in de Lange Hezelstraat echt de hoofdmoot, maar we verkopen onder andere ook het schoenenmerk Red Wing, we hebben lifestyle producten, hoeden, caps outdoor etc. En hier zitten we nu dus bijna een jaar.

Wat je moet weten van Black & Blue is dat het geen modewinkel is. Wij doen eigenlijk niet aan mode, we gaan niet mee met trends. We hebben een eigen stijl die we mooi vinden, die nooit ‘out of fashion’ gaat. Geen fast fashion om het zo te noemen. We verkopen bijvoorbeeld geen broeken met stretch, maar alleen self edge denim. Dat is eigenlijk de spijkerbroek zoals hij vroeger al gemaakt werd, als werkbroek. Maar op een gegeven moment werd de spijkerbroek hip en met de komst van rock ‘n roll schoot de productie omhoog. De broeken werden gemaakt op smalle weefgetouwen, maar daar konden ze er niet zoveel tegelijk mee produceren. Er zijn nieuwe machines voor in de plaats gekomen om in massaproductie te voorzien. De oude machines werden overgekocht door veel Japanse bedrijven. Daar komen nu dus ook ook de mooie kwaliteit stoffen vandaan.

De echte ambacht komt nu voornamelijk uit Japan. Dat past ook bij de Japanse cultuur; toewijding, mooie kwaliteit, oog voor detail en écht vakmanschap. De self edge denim broeken gaan veel langer mee want ze zijn onbewerkt en de kwaliteit is fantastisch. De broeken hebben ook een hele andere uitstraling en het vraagt meer toewijding om ze te dragen. Ze zijn stug, vooral als je ze net aantrekt, bovendien is de stof dikker dan je gewend bent. Ze zijn vaak drie keer zo zwaar dan normale spijkerbroeken die je tegenwoordig in winkels vindt. Echt iets voor de denimheads dus. De eerste dag moet je de knoopsgaten oprekken met een stok bijvoorbeeld, maar let op het is echt niet alleen voor denimheads . Als je eenmaal self edge denim draagt, dan wil je er niet meer uit. Zo’n broek is pas echt waar voor je geld, zeker in plaats van een broekie van 100 euro die na 3 keer dragen helemaal uitgerekt is. Als ik dat nu aantrek, denk ik zelf vaak: “Wat een flodderbroek!”

We verkopen ook het schoenenmerk Red Wing uit 1905, dat zijn echt mijn favoriete schoenen. Ik heb zelfs het logo op mijn arm getatoeëerd. Ik loop al ongeveer 25 jaar op dit merk schoenen. En ze worden alleen maar mooier hoe langer ik ze draag.. Het mooie is, slijten de zolen dan stuur je ze op en krijg je er een nieuwe zool onder. Maar de Iron heart jeans horen ook in het rijtje van favorieten, dat is begonnen met een Lee jeans. Of eigenlijk zijn de Iron heart jeans een oudere lijn, de Lee Archives en dat zijn modellen van tussen 1920 en 1960. De rechten daarvoor zijn inmiddels niet meer in handen van Lee, dus die modellen kunnen we niet meer inkopen en dat zijn echt collectors items geworden. De boodschap is eigenlijk: koop mooie producten, in een land waar verantwoordelijk geproduceerd wordt zoals in Portugal of Japan. Ga niet voor de snelle weggooi producten. Koop een goede broek en wissel je tops af. In de zaak wissel ik ook wat meer met rugtassen (gemaakt van gerecyclede petflessen) of een Stetson hoed bijvoorbeeld.

By Boaz, de leerbewerker is meegegaan met de verhuizing naar de Lange Hezelstraat. Eigenlijk is dat een shop in onze shop. By Boaz vult heel mooi onze collectie aan met riemen, tassen, custom accessoires voor op motoren, tassen voor dames en heren, maar ook portemonnees. Hij maakt alles met de hand, van het snijden van een riem tot het stikken van een tas. Echt rijgen met de naald. Dat rafelt niet en geeft een authentieke uitstraling. Bovendien zie je niet zo’n voetje van de naaimachine op het leer.

Wat ik leuk vind aan de locatie in de Lange Hezelstraat is dat mensen ons ook toevallig leren kennen. Op de Houtwerf moest je er speciaal voor naartoe komen en daar kwamen dan ook veel mensen die al waren in gelezen over de producten of die er specifiek naar toe kwamen. Ik vind het heel tof dat er ook steeds meer mensen komen niet alleen voor de stijl, maar juist voor de kwaliteit van de merken.

Ik kom overigens niet uit Nijmegen, maar uit Doesburg. Maar al na een week of twee dat ik in Nijmegen woonde, was mijn hart veroverd. Nijmegen heeft iets heel gezelligs, de juiste mengeling van studenten en Nijmegenaren. Prettige mix tussen jong en oud en er zijn een hoop frisse initiatieven te vinden in de stad. Bovendien is het klein genoeg om een bekende tegen te komen, maar groot genoeg om verschillende soorten winkels en kroegen te faciliteren. Programmering qua muziek vind ik bijvoorbeeld heel erg goed. Er zijn veel bandjes en (eet)festivallen te bezoeken. Ik heb het idee dat heel veel groepen mensen bediend worden in Nijmegen, dat is echt tof.

Door de coronacrisis hebben we nu ook een mooie webshop en daar ben ik heel blij om. Je vindt de Black & Blue shop hier. Wat ik verkoop is echt voor de liefhebbersmarkt. Bovendien wil ik altijd echte mensen op de foto, geen modellen. De spullen bij Black & Blue koop je met je hart, en niet omdat een influencer het ergens op Instagram draagt. Ik koop ook vaak in op onderbuikgevoel. Ik zou commercieel kunnen inkopen, maar dat doe ik niet. Ik koop echt waar ik zelf enthousiast van word. Ik heb liefde voor de producten en passie voor de shop, klinkt uitgekauwd maar dat is wel waar de winkel op draait.

Wat ik heel belangrijk vind aan Black & Blue is de sfeer, we hebben een grote bank in het midden staan. Daar kunnen klanten, vrienden of echtgenotes van winkelende mannen lekker zitten kletsen en een bakkie koffie nemen. En ik wil dat iedereen die hier komt zich ook welkom voelt. Wij zijn niet commercieel, het is meer het idee dat je bij mij thuis binnenkomt. Als we dan toevallig net een boterham aan het smeren zijn en je komt binnen kun je verwachten dat je er bij gevraagd wordt.

Black & Blue shop is mijn bedrijf, mijn verhaal, mijn plezier en ook mijn last. Maar het wordt door heel veel mensen gedragen, leuk gevonden en ondersteund. Dat maakt het anders dan een andere winkel. Dry goods and brotherhood.” - Barry van den Heuvel

Black & Blue

Lange Hezelstraat 92
6511 CM Nijmegen
Bekijk de locatie

Ook jouw zaak in de spotlight zetten? Meld je aan via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk