Lindenberg Cultuurhuis viert 80 jaar vrijheid

In september 1944 vond de militaire operatie Market Garden plaats. Het hoofddoel - een snelle doorbraak van de geallieerden richting Duitsland - werd niet behaald, maar grote delen van Brabant en Limburg werden bevrijd alsmede het Rijk van Nijmegen. In september 2024 staat de Lindenberg, net als veel andere organisaties in Nijmegen, hierbij stil met lezingen en voorstellingen. Het programma is onderdeel van het uitgebreide regioprogramma 80 jaar Vrijheid.

Maandag 9 september: Niemand die het ziet - Een avond met Huib Modderkolk

Digitale sabotage, online spionage en grootschalige desinformatie maken de wereld tot een permanent strijdtoneel. Hoe kwetsbaar zijn we als we niet zien hoe we worden aangevallen? En wat is de rol van onze geheime diensten bij hybride oorlogsvoering? Journalist Huib Modderkolk laat zien hoe digitale oorlogsvoering werkt en welke impact het op de samenleving heeft.

Maandag 16 september: Words on War

Met woorden die ons mee terugnemen naar september 1944, is er tijdens de muzikale vertelavond Words on War aandacht voor operatie Market Garden. Tijdens een avondvullend programma onder leiding van theatermaker en historicus Tijmen Dokter zijn er dagboekfragmenten over Market Garden te horen en brengen (lokale) makers dichtkunst, muziek, beeld en storytelling ten gehore.

Dinsdag 17 september: Lezing Inheemse bevrijders

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten in het Amerikaanse leger duizenden soldaten mee van inheemse afkomst, de zogenaamde Native Americans, ook tijdens operatie Market Garden. In deze lezing gaat Dr. Mathilde Roza van de Radboud Universiteit Nijmegen in op het verhaal van deze zogenaamde Native Americans.

Donderdag 19 september: The Serenade Sisters - Als vrijheid zoveel jaar kan duren

In deze muzikale vertelling zingen en spelen The Serenade Sisters vierstemmig de liedjes die 80 jaar geleden klonken. Verteller Egbert Meijers verbindt de muziek met het verhaal en reflecteert op onderwerpen als liefde, vrede en hoop.

Vrijdag 20 september: Het verborgen oorlogsverleden verbeeld - Market Garden in de openbare ruimte

Sinds 2023 prijkt er op de gevel van de Lindenberg een grote muurschildering over operatie Market Garden. Wat is er te zien op deze schildering? En wat is precies het belang ervan? Gerco Hiddink (Studio Hartebeest, maker schildering) en Erika Manders (Radboud Universiteit, Waalpaintings) gaan in op deze vragen. De muurschildering wordt in de week van 16 september tevens uitgelicht.

Op www.intonijmegen.com/80jaarvrijheid staat het gehele programma voor Nijmegen. Kaarten voor de voorstellingen bij de Lindenberg zijn te koop via www.delindenberg.com/theater. Deze activiteiten vinden allen plaats in het kader van ’80 jaar Vrijheid’.
 

 

Dit vind je misschien ook leuk...