Beeldende Kunst Nijmegen: de kleurrijke installatie Marlot Meyer in Expo Bart
Met een kritisch oog en een liefde voor kunst gaan onafhankelijke schrijvers in opdracht van Beeldende Kunst Nijmegen de diepte in over dat wat nu te zien is in de stad. Deze keer: kunsthistoricus Loes van Beuningen over Nieuwe Oogst met Marlot Meyer bij Expo Bart. Kleurrijk, interactief, Instagrammable en nog te zien t/m 20 december 2020.
Normaal gesproken toont Expo Bart het werk van meerdere afstudeerders tijdens de jaarlijkse Nieuwe Oogst, maar dit keer gaat alle eer naar Marlot Meyer en haar interactieve installatie LIMB-2.0. Meyer rondde deze zomer de bachelor Interactive/Media/Design af aan de KABK met LIMB-O, die tot 22 november nog te zien is in The Self Design Academy bij MU in Eindhoven. Voor Expo Bart maakte ze een nieuwe, site-specific versie.
De kleurrijke installatie bestaat uit een web van transparante slangen die plotseling bewegen, die ballonnen met lucht vullen en lampen laten knipperen, en die via elektroden lichte schokjes sturen naar de bezoeker die een sensorslinger aanraakt. Meyer is ook zelf via kabeltjes en sensoren aangesloten op haar Instagrammable werk. Ze levert zichzelf over aan de acties van bezoekers die in de tentoonstellingsruimte of online via de speciale website de bewegingen in de intrigerende installatie aansturen en daarmee ook haar lichaam.
Verbinden van het fysieke leven en de virtuele wereld
Marlot Meyer legt uit: ‘Via sensoren op mijn lichaam ontvang ik signalen van de interactie die mensen met de installaties in Nijmegen en Eindhoven aangaan door iets aan te raken of door op een knop te drukken op de website. Tegelijkertijd reageert de installatie op de bewegingen die ik maak; de sensoren sturen ook mijn signalen naar het werk waardoor bepaalde elementen geactiveerd worden.’ Zo ontstaat er een feedbackloop die symbool staat voor de interactie tussen lichaam en geest, terwijl in onze hedendaagse digitale manier van communiceren het lichaam vaak vergeten wordt. Er is een merkwaardig contrast tussen het fysieke leven enerzijds en de virtuele wereld waarin we tegenwoordig leven en de digitale media waarmee we communiceren anderzijds.
Meyer wil via de installatie laten zien dat je iemands aanwezigheid kunt voelen zelfs wanneer diegene zich niet in de ruimte bevindt. Ze legt uit: ‘Techniek is ook fysiek. Datacenters gebruiken bijvoorbeeld veel elektriciteit en lucht om de servers af te koelen. Al die verschillende elementen komen samen in deze installatie. Het zijn krachten die je an sich niet kunt zien; je neemt alleen hun effecten waar. Je kunt lucht bijvoorbeeld niet zien, maar wel voelen. Al die onzichtbare krachten oefenen invloed uit op ons lichaam. Alles staat in verbinding met elkaar.’
Virtueel aansturen en ervaringen delen
De kunstenaar schreef zelf de code voor haar installatie en weet inmiddels uit ervaring welke input van de bezoeker welk signaal naar haar lichaam stuurt. Als een spin heeft ze haar web intuïtief geweven, zonder vooropgezet plan. Het idee voor de installatie is ontstaan naar aanleiding van een pornografische website waarop de vibrator van de cam girls wordt aangestuurd door de financiële input die de bezoeker geeft. Ze worden letterlijk gestimuleerd door geld.
In LIMB-2.0 kunnen bezoekers Meyer ook virtueel aansturen en het resultaat ervan bekijken via camera’s, maar ze kan zelf ook signalen naar de installatie terugsturen. Ze is niet passief zoals de webcam girls, maar een actieve deelnemer. En ze nodigt anderen uit om die ervaring te delen. Reis daarvoor af naar Expo Bart om de installatie aan te raken of ga naar limbo.marlotmeyer.com om de installatie digitale input te geven. Dat je niet precies ziet welk resultaat jouw actie geeft, is juist de bedoeling en moet je zien als een uitnodiging om spelenderwijs op ontdekkingstocht te gaan in de wondere wereld van de onzichtbare krachten.
Beeldende Kunst Nijmegen
Beeldende Kunst Nijmegen is een platform waarin professionele beeldende kunstorganisaties in de stad verenigd zijn, om gezamenlijk te werken aan een sterke, zichtbare, solidaire en duurzame beeldende kunstsector. In opdracht van BKN schrijven onafhankelijke schrijvers inhoudelijke teksten over een kunstwerk, tentoonstelling, project of kunstinstelling, om het gesprek over beeldende kunst in Nijmegen aan te jagen. Met een kritisch oog en een liefde voor kunst gaan zij de diepte in over dat wat nu te zien is.