
Het verhaal van Nederland: Nijmeegse geschiedenis op TV
In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 2, op 9 februari om 20.35 op NPO1, gaat Daan terug naar de tijd van de Romeinen en Bataven (50 v. Chr. – 500) en volgen het spoor van de Romeinen in Nederland.
Zij brengen ons land een nieuwe cultuur en ook nieuwe bewoners. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Maar waarom zijn de Romeinen opeens uit onze geschiedenis verdwenen?
Batavenburg was ooit een stad bij het huidige Nijmegen. Nu liggen er allerlei schatten uit de Romeinse tijd in Museum Het Valkhof. Een conservator vertelt alles over de kopstukken, zoals glaskunst en een echte ruiterhelm die werd gedragen door de Bataven. Daan neemt ons mee naar de oude Valkhofburcht. Een belangrijk monument voor Nijmegen, maar ook waardevol voor de geschiedenis van Nederland. In de bossen van Heumensoord vertelt Daan ons over de opstand van Julius Civilis. Tot slot daalt Daan af onder de Grote Kerk van Elst. Hier bekijkt hij de indrukwekkende overblijfselen van twee Bataafse tempels. In de Romeinse tijd vierden mensen hier religieuze feesten en brachten offers aan Hercules.
Podwalk door Nijmegen
Voor diegenen die er graag op uit gaan en zelf de geschiedenis willen beleven zijn er 10 bijzondere podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op reis door de geschiedenis. De podwalk door Nijmegen voert je vanaf de overkant van de Waal naar de binnenstad van Nijmegen. In deze wandeling combineren we het heerlijke buitengevoel aan de oevers van de rivier met de rust van het stadspark en de gezellige drukte van de binnenstad. Tijdens deze wandeling vertellen we het verhaal van de Romeinen in Nederland. En gaan we op zoek naar de sporen die de Romeinse cultuur in Nijmegen heeft achtergelaten. Een belevenis voor jong en oud.
Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt je waar je naartoe moet en waar je moet kijken. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalk app Het verhaal van Nederland (gratis te downloaden via de app stores). Meer over de podwalks lees je hier.
Over de TV-serie Het verhaal van Nederland
Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.
De kijker is getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen, en we zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.
Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.
De TV-serie Het Verhaal van Nederland is iedere woensdagavond te zien rond 20.35 uur op NPO1. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl.
Dit vind je misschien ook leuk
-
Interactieve geschiedenis bij de Bastei
Interactieve geschiedenis bij de BasteiIetwat verscholen tussen de andere gebouwen aan de Waalkade, ligt het halfronde verdedigingswerk De Bastei. Nu is het een museum, waarin de originele muren behouden zijn en de combinatie met natuur, cultuur en geschiedenis een mooie balans biedt
-
Van Limburg wordt Van Lymborch
Van Limburg wordt Van LymborchWoensdag 23 augustus 2018, een historische dag. De meest illustere kunstenaars van Nijmegen kregen toen namelijk hun ware naam terug. Een gedegen studie heeft definitief uitgewezen dat de broers Johan, Herman en Paul in werkelijkheid Van Lymborch heetten.
-
'Ik, Maria van Gelre': terug in de tijd bij Museum Het Valkhof
| Romy Mennen'Ik, Maria van Gelre': terug in de tijd bij Museum Het ValkhofMuseum Het Valkhof pakt groots uit met de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten wordt je meegenomen door het fascinerende leven van deze middeleeuwse hertogin. Maria’s gebedenboek vormt het hoogtepunt!
Meer lezen over 'Ik, Maria van Gelre': terug in de tijd bij Museum Het Valkhof
-
Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinneringen levend
Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinneringen levend75 jaar vrijheid: in 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Wie meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in de regio (Rijk van Nijmegen), kan sinds kort terecht bij het Infocentrum WO2 Nijmegen.
Meer lezen over Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinneringen levend
-
Feestelijk programma rondom opening Gebroeders van Lymborch Huis
De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opent het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen. Ter ere van de opening is er een middagprogramma in middeleeuwse sferen.
Meer lezen over Feestelijk programma rondom opening Gebroeders van Lymborch Huis
-
Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
In het Rijk van Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd.
Meer lezen over Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
-
75 jaar vrijheid: tentoonstelling op de Waalkade
Op de Waalkade is van 16 tot en met 30 september 2019 een grote openlucht tentoonstelling te zien getiteld 'Frontlijnen'. Het is de weerslag van het gelijknamige project van schrijfster Ilona Verhoeven, writer in residence van het Besiendershuis.
Meer lezen over 75 jaar vrijheid: tentoonstelling op de Waalkade
-
De gebroeders Van Lymborch terug in Nijmegen
De gebroeders Van Lymborch terug in NijmegenDe gebroeders Van Lymborch, Herman, Paul en Johan kwamen zondag 25 augustus eindelijk weer thuis. Na een afwezigheid van bijna 600 jaar! Zij liepen zondag hun huis aan de Burchtstraat 63 binnen alsof zij nooit waren weg geweest.
Meer lezen over De gebroeders Van Lymborch terug in Nijmegen
-
Bieden op een Escape Room voor het goede doel
Op 23 september sluit de Nijmeegse Escape Room ‘WO-II: Drukkerij’. De laatste groep die deze ontsnappingskamer gaat spelen doet dit op een bijzondere manier, door een veiling te winnen. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. Speel jij mee?
Meer lezen over Bieden op een Escape Room voor het goede doel
-
3x tips voor Open Monumentendag
Dit weekend openen meer dan 50 monumenten in en rondom Nijmegen hun deuren. Waar ga jij een kijkje nemen? Wij tippen de 3 monumenten die je niet mag missen!
-
Boekpresentatie: Het Verdriet van Nijmegen door Bart Janssen
In Het verdriet van Nijmegen richt Bart Janssen een monument op voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nijmegen is een van de zwaarst getroffen steden. Het boek wordt op 10 oktober om 16.30 uur gepresenteerd in de Stevenskerk.
Meer lezen over Boekpresentatie: Het Verdriet van Nijmegen door Bart Janssen
-
Nationale Archeologiedagen in het Gebroeders van Lymborch Huis
Van 11 t/m 13 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. Het Gebroeders van Lymborch Huis houdt daarom speciaal op zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober om 14:00 en 15.30 uur een archeologische rondleiding. Ontdek de historie van Nijmegen!
Meer lezen over Nationale Archeologiedagen in het Gebroeders van Lymborch Huis
-
Familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft in Museum Het Valkhof
Dit weekend opent een nieuwe interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof: Middeleeuws Vernuft. Van 11 oktober 2019 t/m 3 mei 2020 kun je met het hele gezin de middeleeuwen induiken. Een leuk uitje voor de herfstvakantie!
Meer lezen over Familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft in Museum Het Valkhof
-
Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Nijmegen
De fascinerende geschiedenis van Nijmegen staat centraal in de derde aflevering van de nieuwe serie 'Ridders van Gelre'. Op maandag 21 oktober is de aflevering te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Kijken dus!
Meer lezen over Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Nijmegen
-
Pop-up expositie: Een Romeinse bruiloft
We trouwen nog steeds op z’n Romeins! Op 26 en 27 oktober staat de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ op het 024Geschiedenis-weekend in Nijmegen. Ontdek of we nog steeds op z'n Romeins trouwen en maak zelfs een ware Romeinse bruiloft mee.
-
024geschiedenis: gender in de middeleeuwse kunst
Van 25 t/m 27 oktober is 024geschiedenis in Nijmegen, met als thema ZIJ/HIJ. Het Gebroeders van Lymborch Huis haakt aan met lezingen over vreemde man/vrouw verbeeldingen in de werken van de Nijmeegse meesters en de rol van sterke vrouwen in hun loopbaan.
Meer lezen over 024geschiedenis: gender in de middeleeuwse kunst
-
Beleef deze kerstvakantie de Ridderdagen in Museum Het Valkhof
Kom op 22 december en 2, 3, 4 en 5 januari in je mooiste ridder- of prinsessenkleding naar de Ridderdagen in Museum Het Valkhof in Nijmegen! Deze vijf dagen in de kerstvakantie zijn gevuld met allerlei spannende activiteiten voor jong èn oud.
Meer lezen over Beleef deze kerstvakantie de Ridderdagen in Museum Het Valkhof
-
Nijmegen Blijft in Beeld: Canadese winter en Oranje lentezon
De succesvolle septembervoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld over de Operatie Market Garden krijgen een vervolg op 4, 5 en 7 februari. Dan gaat het onder de titel ‘Canadese winter en Oranje lentezon’
Meer lezen over Nijmegen Blijft in Beeld: Canadese winter en Oranje lentezon
-
De verschrikkelijke sneeuwman
| Frank Antonie van AlphenDe verschrikkelijke sneeuwmanDe Tweede Wereldoorlog liep ten einde. Nijmegen lag in puin en er was een tekort aan alles. De Amerikaanse opperbevelhebber Generaal Gavin zette met zijn manschappen, kort na de Tweede Wereldoorlog, een hulpactie voor de noodlijdende stad op.
-
Een poel des bederfs
| Frank Antonie van AlphenEen poel des bederfsWe schrijven midden negentiende eeuw. De gemeente heeft verzaakt de Oude Haven te onderhouden. Met alle gevolgen van dien. Economische vernieuwing is broodnodig, wil de stad geen enorme achterstanden oplopen. En dat kan niet zonder poel des bederfs.
-
Een gat in het fabrikaat van de Nijmeegse geschiedenis
| Frank Antonie van AlphenEen gat in het fabrikaat van de Nijmeegse geschiedenisHet was onnoemelijk zwaar werk. Vijftig tot tachtig kilo sleepten ze uit de ruimen van binnenvaartschepen. Hun eigen lichaamsgewicht. Het was dan ook niet zo gek dat de Koperen Bout, de Nijmeegse politie, bang voor de Kaaisjouwers was.
Meer lezen over Een gat in het fabrikaat van de Nijmeegse geschiedenis
-
Terugkeer naar de zon
| Frank Antonie van AlphenTerugkeer naar de zonJe zou denken dat de naam “Noviomagus” van Romeinse oorsprong is. Maar daar heb je het mis. De naam is verlatijnst Keltisch en betekent “Nieuwemarkt”. De Kelten aanbaden de natuur en waren heldhaftige krijgers.
-
In de pan gehakt door een kip zonder kop
| Frank Antonie van AlphenIn de pan gehakt door een kip zonder kopNiets spreekt meer tot de verbeelding dan een stad die er niet meer is. Onze stad aan de Waal herbergt veel verborgen geschiedenis. Wie weet wat onze Romeinen allemaal op de zuidoever van de Waal hebben begraven?!
-
De Nijmeegse Vierdaagse toen en nu
| Daan de BruinDe Nijmeegse Vierdaagse toen en nuHet grootste wandelsportevenement ter wereld vindt (bijna) ieder jaar in Nijmegen plaats. Maar hoe is de Nijmeegse Vierdaagse eigenlijk ontstaan? Ontdek hoe een klein wandelevenement uitgroeide tot The Walk Of the World!
-
“De dood of de gladiolen!”
| Daan de Bruin“De dood of de gladiolen!”Wil je leren waarom het gezegde ‘de dood of de gladiolen’ voor Nijmegenaren een speciale betekenis heeft? Of ben je nieuwsgierig waarom de St. Annastraat tijdens de Vierdaagse wordt omgedoopt tot de Via Gladiola? Lees dan verder!
-
Bezoek het Landhoofd bij de spoorbrug
Wil je meer leren over Nijmeegse gebouwen en hun geschiedenis? In het Landhoofd, het bastion bij de Nijmeegse spoorbrug, worden regelmatig rondleidingen georganiseerd! In juli kun je elke zondag reserveren, in augustus alleen op de oneven zondagen.
-
Wandeling door de Ooijpolder, startpunt: Persingen
| Willem BaltussenWandeling door de Ooijpolder, startpunt: PersingenIn het hart van natuurgebied de Ooijpolder ligt het kleinste dorp van Nederland, Persingen. Een kerk en een paar huizen, meer is het niet. Maar de Persingenaren zijn er trots op.
Meer lezen over Wandeling door de Ooijpolder, startpunt: Persingen
-
De tweede wereldoorlog in Gelderland in 50 foto's
In het kader van ’75 jaar vrijheid’ zijn in alle provincies oorlogsfoto's bijeengebracht. De Gelderse foto's zijn verzameld in een prachtige expositie.
Meer lezen over De tweede wereldoorlog in Gelderland in 50 foto's
-
Winkelwalhalla aan de Waal
| Pim ScheerderWinkelwalhalla aan de WaalTerwijl het water rustig naar beneden kabbelt, probeer je niet te snel de heuvel af te lopen. Met de Grote Markt in de rug verbaas je je over alle leuke winkeltjes in de Stikke Hezelstraat. Maar wat is de historie van de 'Hesestraet'?
-
Nijmeegse heksen(vervolging)
| Madelon BrouwerNijmeegse heksen(vervolging)Mariken van Nimwegen, wie kent haar niet? De bekendste heks van Nijmegen staat met haar standbeeld op de Grote Markt. Voor Mariken liep het goed af, maar dat valt helaas niet te zeggen voor de meeste heksen toendertijd.