
Ridders van Gelre vertellen een Verhaal van Nijmegen
De fascinerende geschiedenis van Nijmegen staat centraal in de derde aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Op maandag 21 oktober is de aflevering te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Kijken dus!
Nijmegen is de oudste stad van Nederland en Ridders Bas Steman en René Arendsen zetten in een halfuur de belangrijkste gebeurtenissen uit tweeduizend jaar stadsgeschiedenis op een rij. Dat doen ze vanzelfsprekend op de hun bekende Gelders chauvinistische wijze.
Van Romeinen tot middeleeuwen
Natuurlijk begint de aflevering bij de Romeinen. René bezoekt de schatkamers van het Romeinse Nederland in Museum Het Valkhof en Museum KAM. Daarna maken we de sprong naar Keizer Karel de Grote: Bas struint rond op het Valkhof waar de keizer een palts liet bouwen. Hier resideerden de hertogen van Gelre in de late middeleeuwen. Eén van hun mooiste nalatenschappen in Nijmegen is het grafmonument van de Gelderse hertogin Catharina van Bourbon in de Sint-Stevenskerk.
Ommezwaai
Maar daarna gaat het helemaal mis met Nijmegen. Van de grootste en belangrijkste stad van Gelderland degradeert Nijmegen tot een garnizoensplaats die vijandelijke legers uit Holland moet houden. Maurits van Nassau, de zoon van Willem van Oranje, is de schuldige. Hij verovert tijdens de Tachtigjarige Oorlog Nijmegen voor de protestantse republiek, sluit de katholieke kerken en pakt de stad al haar oude rechten af. Nijmegen blijft driehonderd jaar lang een stad tussen dikke muren die Nederland moet beschermen tegen de vijand.
Pas in 1874 ontwaakt Nijmegen uit een diepe slaap als er vanuit Den Haag toestemming komt om de stadsmuren af te breken. Nijmegen kan weer groeien en bloeien en herneemt haar oude positie als de grootste en meest innovatieve stad van Gelderland. Zelfs de kolossale ramp van het bombardement op 22 februari 1944 brengt daar geen verandering in.
Gelredag
Ridders van Gelre vertellen een verhaal van... Nijmegen is op maandag 21 oktober te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland, dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.
Op zaterdag 26 oktober is de Gelredag in Nijmegen. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom bij het 024 Geschiedenis weekend op en rond het Mariënburgplein in de Nijmeegse binnenstad.
Meer informatie over de Gelredagen vind je op www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen.
Dit vind je misschien ook leuk
-
Interactieve geschiedenis bij de Bastei
Interactieve geschiedenis bij de BasteiIetwat verscholen tussen de andere gebouwen aan de Waalkade, ligt het halfronde verdedigingswerk De Bastei. Nu is het een museum, waarin de originele muren behouden zijn en de combinatie met natuur, cultuur en geschiedenis een mooie balans biedt
-
Van Limburg wordt Van Lymborch
Van Limburg wordt Van LymborchWoensdag 23 augustus 2018, een historische dag. De meest illustere kunstenaars van Nijmegen kregen toen namelijk hun ware naam terug. Een gedegen studie heeft definitief uitgewezen dat de broers Johan, Herman en Paul in werkelijkheid Van Lymborch heetten.
-
'Ik, Maria van Gelre': terug in de tijd bij Museum Het Valkhof
Romy Mennen'Ik, Maria van Gelre': terug in de tijd bij Museum Het ValkhofMuseum Het Valkhof pakt groots uit met de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten wordt je meegenomen door het fascinerende leven van deze middeleeuwse hertogin. Maria’s gebedenboek vormt het hoogtepunt!
Meer lezen over 'Ik, Maria van Gelre': terug in de tijd bij Museum Het Valkhof
-
Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinneringen levend
Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinneringen levend75 jaar vrijheid: in 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Wie meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in de regio (Rijk van Nijmegen), kan sinds kort terecht bij het Infocentrum WO2 Nijmegen.
Meer lezen over Infocentrum WO2 Nijmegen houdt herinneringen levend
-
Feestelijk programma rondom opening Gebroeders van Lymborch Huis
Feestelijk programma rondom opening Gebroeders van Lymborch HuisDe grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opent het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen. Ter ere van de opening is er een middagprogramma in middeleeuwse sferen.
Meer lezen over Feestelijk programma rondom opening Gebroeders van Lymborch Huis
-
Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
Zichtbare herinneringen aan de Tweede WereldoorlogIn het Rijk van Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd.
Meer lezen over Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
-
75 jaar vrijheid: tentoonstelling op de Waalkade
75 jaar vrijheid: tentoonstelling op de WaalkadeOp de Waalkade is van 16 tot en met 30 september 2019 een grote openlucht tentoonstelling te zien getiteld 'Frontlijnen'. Het is de weerslag van het gelijknamige project van schrijfster Ilona Verhoeven, writer in residence van het Besiendershuis.
Meer lezen over 75 jaar vrijheid: tentoonstelling op de Waalkade
-
De gebroeders Van Lymborch terug in Nijmegen
De gebroeders Van Lymborch terug in NijmegenDe gebroeders Van Lymborch, Herman, Paul en Johan kwamen zondag 25 augustus eindelijk weer thuis. Na een afwezigheid van bijna 600 jaar! Zij liepen zondag hun huis aan de Burchtstraat 63 binnen alsof zij nooit waren weg geweest.
Meer lezen over De gebroeders Van Lymborch terug in Nijmegen
-
Bieden op een Escape Room voor het goede doel
Bieden op een Escape Room voor het goede doelOp 23 september sluit de Nijmeegse Escape Room ‘WO-II: Drukkerij’. De laatste groep die deze ontsnappingskamer gaat spelen doet dit op een bijzondere manier, door een veiling te winnen. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. Speel jij mee?
Meer lezen over Bieden op een Escape Room voor het goede doel
-
3x tips voor Open Monumentendag
3x tips voor Open MonumentendagDit weekend openen meer dan 50 monumenten in en rondom Nijmegen hun deuren. Waar ga jij een kijkje nemen? Wij tippen de 3 monumenten die je niet mag missen!
-
Boekpresentatie: Het Verdriet van Nijmegen door Bart Janssen
Boekpresentatie: Het Verdriet van Nijmegen door Bart JanssenIn Het verdriet van Nijmegen richt Bart Janssen een monument op voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nijmegen is een van de zwaarst getroffen steden. Het boek wordt op 10 oktober om 16.30 uur gepresenteerd in de Stevenskerk.
Meer lezen over Boekpresentatie: Het Verdriet van Nijmegen door Bart Janssen
-
Nationale Archeologiedagen in het Gebroeders van Lymborch Huis
Nationale Archeologiedagen in het Gebroeders van Lymborch HuisVan 11 t/m 13 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. Het Gebroeders van Lymborch Huis houdt daarom speciaal op zaterdag 12 oktober en zondag 13 oktober om 14:00 en 15.30 uur een archeologische rondleiding. Ontdek de historie van Nijmegen!
Meer lezen over Nationale Archeologiedagen in het Gebroeders van Lymborch Huis
-
Familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft in Museum Het Valkhof
Familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft in Museum Het ValkhofDit weekend opent een nieuwe interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof: Middeleeuws Vernuft. Van 11 oktober 2019 t/m 3 mei 2020 kun je met het hele gezin de middeleeuwen induiken. Een leuk uitje voor de herfstvakantie!
Meer lezen over Familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft in Museum Het Valkhof
-
Pop-up expositie: Een Romeinse bruiloft
Pop-up expositie: Een Romeinse bruiloftWe trouwen nog steeds op z’n Romeins! Op 26 en 27 oktober staat de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ op het 024Geschiedenis-weekend in Nijmegen. Ontdek of we nog steeds op z'n Romeins trouwen en maak zelfs een ware Romeinse bruiloft mee.
-
024geschiedenis: gender in de middeleeuwse kunst
024geschiedenis: gender in de middeleeuwse kunstVan 25 t/m 27 oktober is 024geschiedenis in Nijmegen, met als thema ZIJ/HIJ. Het Gebroeders van Lymborch Huis haakt aan met lezingen over vreemde man/vrouw verbeeldingen in de werken van de Nijmeegse meesters en de rol van sterke vrouwen in hun loopbaan.
Meer lezen over 024geschiedenis: gender in de middeleeuwse kunst
-
Beleef deze kerstvakantie de Ridderdagen in Museum Het Valkhof
Beleef deze kerstvakantie de Ridderdagen in Museum Het ValkhofKom op 22 december en 2, 3, 4 en 5 januari in je mooiste ridder- of prinsessenkleding naar de Ridderdagen in Museum Het Valkhof in Nijmegen! Deze vijf dagen in de kerstvakantie zijn gevuld met allerlei spannende activiteiten voor jong èn oud.
Meer lezen over Beleef deze kerstvakantie de Ridderdagen in Museum Het Valkhof
-
Nijmegen Blijft in Beeld: Canadese winter en Oranje lentezon
Nijmegen Blijft in Beeld: Canadese winter en Oranje lentezonDe succesvolle septembervoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld over de Operatie Market Garden krijgen een vervolg op 4, 5 en 7 februari. Dan gaat het onder de titel ‘Canadese winter en Oranje lentezon’
Meer lezen over Nijmegen Blijft in Beeld: Canadese winter en Oranje lentezon
-
De verschrikkelijke sneeuwman
Frank Antonie van AlphenDe verschrikkelijke sneeuwmanDe Tweede Wereldoorlog liep ten einde. Nijmegen lag in puin en er was een tekort aan alles. De Amerikaanse opperbevelhebber Generaal Gavin zette met zijn manschappen, kort na de Tweede Wereldoorlog, een hulpactie voor de noodlijdende stad op.
-
Een poel des bederfs
Frank Antonie van AlphenEen poel des bederfsWe schrijven midden negentiende eeuw. De gemeente heeft verzaakt de Oude Haven te onderhouden. Met alle gevolgen van dien. Economische vernieuwing is broodnodig, wil de stad geen enorme achterstanden oplopen. En dat kan niet zonder poel des bederfs.
-
Een gat in het fabrikaat van de Nijmeegse geschiedenis
Frank Antonie van AlphenEen gat in het fabrikaat van de Nijmeegse geschiedenisHet was onnoemelijk zwaar werk. Vijftig tot tachtig kilo sleepten ze uit de ruimen van binnenvaartschepen. Hun eigen lichaamsgewicht. Het was dan ook niet zo gek dat de Koperen Bout, de Nijmeegse politie, bang voor de Kaaisjouwers was.
Meer lezen over Een gat in het fabrikaat van de Nijmeegse geschiedenis