Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
In het Rijk van Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd. In musea, maar ook subtiel en ingetogen daarbuiten. Kijk dus goed om je heen wanneer je aan de wandel of aan het shoppen bent: voor je het weet ontgaat je een stukje geschiedenis.
Herinnering op straat
Op 22 februari werd Nijmegen zwaar getroffen door een Amerikaans luchtbombardement. Amerikaanse bommenwerpers wierpen hun dodelijke lading af boven Nijmegen en verwoesten zo in één klap het historische hart van de stad. Meer dan 800 burgers op weg naar school, hun werk, de markt vonden de dood. Duizenden raakten gewond. De herinneringsplaatjes vormen een wandelroute langs de brandgrens van het bombardement. Ze bevatten de namen van degenen die omkwamen.
Voorwaarts, mars!
De jongste stadsbrug van Nijmegen, De Oversteek, is vernoemd naar de wereldberoemde Waaloversteek door de U.S. 504th Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division op 20 september 1944. De 48 lantaardpalen op de brug herinneren aan de 48 gesneuvelde militairen die de oversteek niet overleefden. Rond zonsondergang gaan de lantaarnpalen op de brug in het tempo van een tage mars aan. Twee aan twee, van zuid naar noord.
Iedere dag lopen veteranen en andere belangstellenden op De Oversteek de Sunset March als eerbetoon aan de gevallen geallieerden. Ook meerlopen? Geen probleem, iedereen kan aansluiten.
Meer informatieIn het spoor van...
Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die steeds verder uitbreidt en mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. Zo vormt de route een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Ook het Rijk van Nijmegen was zo een belangrijke regio. Door het gehele gebied zijn op historische locaties luisterplekken te vinden waar je door middel van tekst, audio of beeld kunt ontdekken en beleven wat er daar tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Hierbij een aantal van de luisterplekken in het Rijk van Nijmegen;
Canadese oorlogsbegraafplaats
Op deze begraafplaats in Groesbeek liggen 2.617 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is het grootste kerkhof van het Britse Gemenebest in Nederland. Bijzonder is dat op één Canadees na, alle Canadese soldaten die tijdens operatie 'Veritable' zijn gesneuveld hier begraven en veel zelfs herbegraven zijn. Dicht bij de ingang van de begraafplaats staat een monument in de vorm van een namenwand waarmee 1.047 vermisten militairen worden herdacht.
Meer informatieGelderland Herdenkt
Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Vier de vrijheid met het Bevrijdingsfestival, de Freedom Fietstour en het Vrijheidsfestival in Nijmegen. Beleef de luchtlandingen tijdens de Parachutistendropping Falcon Leap in Groesbeek. Of ontdek spannende verhalen tijdens de Battlefieldtour op de fiets. Met een programma boordevol activiteiten staan we stil bij de oorlog en vieren we 75 jaar vrijheid.
Bekijk alle activiteiten