Het detachement van het 8e Regiment Infanterie onder leiding van de reserve tweede luitenant D. Hesse op de Rijnbrug de derde dag van de 27e Vierdaagse.

De Nijmeegse Vierdaagse toen en nu

| Daan de Bruin

Wie Nijmegen zegt, zegt Vierdaagse. Eens per jaar wordt de Nijmeegse St. Annastraat omgedoopt tot de Via Gladiola, waar alle deelnemers hun koninklijk erkende onderscheiding tegemoet lopen. Dit grootste wandelsportevenement ter wereld is natuurlijk niet vanuit het niets ontstaan. Ontdek hoe een klein wandelevenement uitgroeide tot The Walk Of the World!

Het is 17 juni 1909 en in De Kamper Courant staat het eerste bekende bericht over de Vierdaagse: 

„De Bond voor Lichamelijke Opvoeding verstaat de kunst aardige wedstrijden uit te schrijven. Men leze maar weer wat deze vereeniging als wedstrijd in het marcheeren (voor militairen en burgers) heeft uitgedacht. Er zal vier dagen gemarcheerd moeten worden, terwijl de af te leggen afstand 140 km bedraagt, dus 35 km per dag.”

De Vierdaagse van 1909 

De ‘wedstrijd in het marcheeren’ was geen wedstrijd zoals we die tegenwoordig kennen. Iedereen die succesvol deelnam, kreeg aan het einde een medaille of een kruis. Op 1 september 1909 begonnen in heel het land marsen van vier dagen. De af te leggen route was – anders dan tegenwoordig – één grote ronde. Pas op de vierde dag kwamen de wandelaars terug op het beginpunt. 


De herinneringsmedaille uit 1909

In totaal deden 306 wandelaars aan deze eerste Vierdaagse mee: allemaal mannen en maar tien van hen waren géén militair. In eerste instantie waren er vijftien parcoursen uitgezet door heel het land. Door gebrek aan deelnemers kon echter een deel daarvan niet doorgaan. Terugkijkend naar dit eerste jaar is een pijnlijke parallel te trekken met vandaag de dag: in 1909 gingen twee parcoursen bij Rotterdam niet door omdat daar cholera heerste, dit jaar (2020) kan de 104de Nijmeegse 4Daagse helaas niet doorgaan door het coronavirus. 

Het eerste Gelderse parcours

Een van de parcoursen die in 1909 wel doorging, nummer IV (4), trok 28 liefhebbers. Dat parcours begon in Arnhem. Wandelaars liepen vanaf daar via Wageningen naar Nijmegen. Daarna wandelden ze naar Zevenaar en Doesburg. De zaterdag gingen ze over Lochem en Zutphen, via Loenen, terug naar Arnhem. Nijmegen werd pas in 1925 bekroond tot de officiële Vierdaagsestad: vanaf dat jaar beginnen én eindigen de marsen iedere dag in Nijmegen. 

1925: deelnemers onderweg naar de Vierdaagse

De evolutie van de Nijmeegse Vierdaagse

Sinds die eerste Vierdaagse is de landelijke Vierdaagse uitgegroeid tot het grootste wandelevenement ter wereld. Het staat nu bekend als De Nijmeegse Vierdaagse. Internationaal wordt het ook wel 'The Four Days Marches of Nijmegen' genoemd en heeft het daarbij de passende bijnaam The Walk Of the World gekregen. De wandelaars starten en finishen op de Wedren. De laatste dag eindigt altijd op de Via Gladiola en het Keizer Karelplein. Er zijn tot op de dag van vandaag 103 Vierdaagseweken geweest. In 2019 hebben 41.235 wandelaars de Vierdaagse uitgelopen en liepen er 77 verschillende nationaliteiten mee. 

Toch de Vierdaagse lopen? 

Kun je de Nijmeegse Vierdaagse nou echt niet missen? Dit jaar wordt ‘De Alternatieve Vierdaagse’ georganiseerd. Dit is een initiatief van Koninklijke Wandel Bond Nederland en DPG Media om in tijden van corona heel Nederland in beweging te houden. Onder andere het AD en Qmusic werken hieraan mee. Als deelnemer krijg je een paar dagen voor de startdatum (21 juli 2020) een link naar een nieuwe wandelapp. Daarop geef je aan of je 10, 20, 30, 40, of 50 kilometer per dag loopt. Op 21 tot en met 24 juli moeten die kilometers met de app geregistreerd worden. Je bepaalt helemaal zelf de route, het kan dus in heel het land! Er is zelfs een aandenken aan deze unieke Vierdaagse te verdienen. 

Het is bijna of we echt terug in de tijd gaan: in heel het land lopen Nederlanders vier dagen lang afzonderlijke routes. Inspiratie voor een route nodig? Bekijk hier de routes van de échte Nijmeegse Vierdaagse.

Duik in de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Want Nijmegen heeft veel verhalen te vertellen. Benieuwd? Je leest het allemaal in de historische tijdlijn.  

Dit vind je misschien ook leuk