De gebroeders Van Lymborch terug in Nijmegen

| Heyta Melssen

De gebroeders Van Lymborch, Herman, Paul en Johan kwamen zondag 25 augustus eindelijk weer thuis. Na een afwezigheid van bijna 600 jaar! Zij liepen zondag hun huis aan de Burchtstraat 63 binnen alsof zij nooit waren weg geweest. Het huis waar zij hun jeugd doorbrachten en hun eerste stappen op het schilderspad zetten onder bezielende leiding van hun oom, Johan Maelwael.

Opening Gebroeders van Lymborch Huis

‘s Morgens hadden zij gewoontegetrouw de mis gevolgd in de Sint Stevenskerk waarna zij, al babbelend met tijdgenoten, de bekende weg langs het stadhuis van Nijmegen naar huis liepen. Daar wachtte hen een onthaal door Jean, Duc du Berry en Hubert Bruls, burgervader. Met een eenvoudige ceremonie openden zij de deur en is Nijmegen weer een historisch hoogtepunt rijker.


De mis in de Sint Stevenskerk


Jean, Duc du Berry en burgemeester Bruls wachten op de komst van de gebroeders​

Op zondag 25 augustus kon het publiek genieten van een eenvoudige middeleeuwse markt met producten, demonstraties en kunstenmakers. Met een kleine Middeleeuwse optocht werd het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen officieel geopend. Voorlopig is deze tentoonstellingsruimte voor publiek opengesteld op vrijdag, zaterdag en zondag. Op deze dagen wordt een film vertoond over het leven en werken van de broers. Je kunt ook de originele middeleeuwse kelder bezoeken. 


De pestlijders en de dood


Middeleeuwse markt in de Burchtstraat

Nijmegen kan trots zijn op deze beroemde broers, die ondanks hun jeugdige leeftijd tot de beste kunstenaars horen die de Middeleeuwen hebben voortgebracht. Helaas maakte de pest in 1416 een einde aan hun bestaan. Maar in Nijmegen leven zij voort.


Facsimile’s van de beroemde getijdenboeken: Les Riches Heures en Les Très Belles Heures


De tentoonstellingsruimte van het Huis

Hoe komt het dat de gebroeders terug zijn?

In 2005 stond het werk van de broers opeens in de volle belangstelling en ontstond in hun geboorteplaats Nijmegen het Gebroeders van Limburgfestival. Een jaar geleden, in 2018 kregen de broers hun ware naam terug en werd de schrijfwijze officieel aangepast naar Van Lymborch. Het gelijknamige festival wordt voortaan om de 3 jaar gevierd.

Fotografie door:
Heyta Melssen

Dit vind je misschien ook leuk