ACN'S stadswandeling Waalsprong: met architect op pad in wijk Plant je Vlag

| Luus Veeken

Nijmegen is rijk aan bijzondere architectuur: van middeleeuwse panden, kerken en kloosters uit het Rijke Roomsche Leven, tot wederopbouwarchitectuur, industrieel erfgoed en moderne architectuur. Al 25 jaar zet Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) zich in voor deze prachtige architectuur, onder meer door het organiseren van stadswandelingen. Elke laatste zondag van de maand wordt er een rondleiding door de stad georganiseerd, geleid door lokale architecten en stedenbouwkundigen. Onze redacteuren wandelden mee tijdens een van deze wandelingen over moderne architectuur in de Nijmeegse wijk Plant je Vlag. 

Eind vorige eeuw is een begin gemaakt met de Waalsprong, de Nijmeegse stadsuitbreiding aan de overkant van de Waal. Inmiddels is het een volwaardig stadsdeel met sterk variërende wijken en interessante architectuur. Frank Willems, architect en coördinator stadswandelingen en excursies van het centrum, leidde IntoNijmegen tijdens een stadswandeling van ACN door een wijk met een bijzondere historie: Plant je Vlag.

Toen Nijmegen aan het eind van de vorige eeuw uit zijn jasje begon te groeien, werd met begerige ogen gekeken naar de andere kant van de Waal. Nijmegen breidde uit naar de overkant, Lent en Oosterhout, een echt tuindersgebied. Veel ruimte dus, met een groot aantal mogelijkheden voor stadsuitbreiding en bovendien lekker dicht bij de oude binnenstad.

De wijk Plant je Vlag heeft een bijzondere voorgeschiedenis. Frank Willems, onze gids, vertelt: “Door de financiële crisis van 2008 stapten alle projectontwikkelaars eruit en heeft de hele nieuwbouw vijf jaar stilgelegen. Uiteindelijk heeft de gemeente de regie over de ontwikkelplannen overgenomen. Gelukkig maar want daardoor is het een heel diverse wijk geworden met buurtjes die echt een eigen karakter hebben.” 

Zelf je droomhuis realiseren

Dat ging als volgt. Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor een stedenbouwkundig plan, waarbij het bureau We Love The City als winnaar uit de bus kwam. Het bureau stelde voor om toekomstige bewoners de vrijheid te geven om zelf hun droomhuis te realiseren. De voorwaarde was wel dat de ontwerpen eigentijds waren. "Geen notariswoningen dus,' vertelt Frank, 'en geen schreeuwende kleuren." De gemeente bepaalde dat er ook woningen voor starters moesten worden gerealiseerd, die inclusief grond maximaal 183.000 euro mochten kosten. Probeer dat nu nog maar eens!

Vlaggetje planten

Wie belangstelling had voor een kavel kon zijn favoriete locatie aangeven door een vlaggetje te planten op een virtuele kaart. De belangstelling was groot. Er zijn meer dan honderd vlaggetjes geplant en uiteindelijk zo’n 300 woningen gerealiseerd. Het moet een vrolijk gezicht zijn geweest, al die verwachtingsvolle planters met hun vlaggetjes. Op basis van de geplante vlaggetjes heeft bureau We love the city een stratenplan geconstrueerd, waarna de gelukkigen hun kavel konden kopen, om vervolgens een architect en aannemer in de arm te nemen of zelf aan de slag te gaan. Voor het ontwerpen van starterswoningen konden architecten zich inschrijven. Hun ontwerpen werden opgenomen in een catalogus, waaruit toekomstige eigenaren een keuze konden maken.

Geen huis hetzelfde

Het resultaat van deze ongebruikelijke aanpak is een wijk met een verrassend afwisselende aanblik. Lopend door de wijk wijst Frank ons op de grote variëteit aan woningen. De meeste zijn vrijstaand, variërend in grootte, ontwerp en materiaalkeuze. Een huis in de vorm van een houten toren, rechtlijnige ontwerpen in steen, staal en glas, een blokhutachtig huis, een trendy woonhuis naast een knus huisje. De starterswoningen in blokjes van ten hoogste vijf huizen, en die vijf zijn ook weer allemaal anders. Een gevolg van de keuze uit de catalogus, legt Frank uit. Geen huis is hetzelfde in de wijk. Als je erdoor loopt kom je ogen tekort.  

Een lusthof

Plant je Vlag is gebouwd als heel duurzame wijk. De huizen zijn aangesloten op stadsverwarming, er zijn veel groene daken en wadi’s fungeren als buffer voor een teveel aan regenwater. De bomen en struiken zijn inmiddels flink omhoog geschoten. In de bermen mag de natuur zijn gang gaan. Insecten, vlinders en andere nuttige beestjes zullen er blij mee zijn. Nu de wijk er een aantal jaar staat, valt op hoe groen het er is. Je waant je in een lusthof, tussen alles wat er groeit en bloeit. Maar je kunt je voorstellen dat sommige mensen het wel een beetje rommelig zullen vinden.

Collectieve woonvoorzieningen

Plant je Vlag was bedoeld voor eengezinswoningen en niet voor appartementen. Dankzij maatwerk kent de wijk wel enkele collectieve woonvoorzieningen. Zo heeft Frank, gepensioneerd architect, indertijd voor een groep een huis ontworpen. Ze wilden een gezamenlijk huis, met ieder zijn eigen woonruimte. Wat nu? Appartementen, dat was immers niet de bedoeling. Daarop bedacht Frank: als ik nu eens een grote villa ontwerp, met één ingang, en daarbinnen meerdere woonruimtes creëer? En jawel, dat bleek in het wijkplan te passen. Het ontwerp werd uitgevoerd en het huis kreeg de naam Villa Sterappel. 

Aan de rand van de wijk bevindt zich Iewan, een ecologische woongemeenschap van zo’n vijftig personen. Beide collectieve woonvoorzieningen, Villa Sterappel en Iewan, worden beheerd door woningcorporatie Talis.

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert regelmatig stadswandelingen in Nijmegen. Onder deskundige leiding ervaar je de architectonische bijzonderheden van de stad. Wil je wel eens mee met een stadswandeling; kijk voor het programma op de website van ACN

 

Fotografie: Edwin Smits

Dit vind je misschien ook leuk...