Contextueel ontwerpen: De stad als gezond lichaam

Materialen, energie, water en mensen: er vloeit van alles door onze steden. Toch wordt een stad zelden ontworpen vanuit zijn onderlinge, complexe samenhang van stromen. Eric Frijters doet dat wel: door de stad als een levend organisme te benaderen maakt hij gezonde en duurzame architectuur. Leer meer over zijn holistische ontwerpbenadering tijdens dit ACN college.

In het boek City as a System stelt Eric Frijters (FABRICations) dat de manier waarop we steden ontwerpen toe is aan verandering. Om een duurzame stad te maken, moeten we deze niet benaderen als een verzameling gebouwen maar als een samenhangend geheel. "Zie de stad als een metabolisme, als één lichaam. Er komt energie in, er gaat energie uit, en een kleine verstoring kan het hele systeem plat leggen." Juist nu is zo’n benadering van de stad essentieel, want het systeem is overbelast - getuige de ecologische crisis waar we antwoorden op moeten formuleren.

Ontwerpen met data

Tijdens zijn college vertelt Frijters over zijn ontwerpvisie en werkwijze. Architecten doen vaak gerichte ruimtelijke ingrepen zonder te kijken naar de complexe context waar hun gebouw onderdeel van is. Om dat te kunnen doen is er veel data nodig, die op de juiste manier moet worden geïnterpreteerd. "Er wordt ontzettend veel data geproduceerd die inzicht geeft in hoe een stad werkt. Als ontwerpers moeten we die data leren gebruiken."

Met zijn werkwijze kan Frijters bijvoorbeeld natuurinclusieve gebouwen ontwerpen die in relatie staan tot het gehele ecosysteem van de stad. Hij vertelt hoe je met een integrale ontwerpbenadering en bergen aan data gebouwen en toekomstbestendige gebouwen, steden en landschappen ontwerpt. Na zijn college gaan we met Frijters in gesprek.

ACN Colleges 2025

In de ACN collegereeks context wordt dit jaar architectuur besproken die gevoelig is voor zijn omgeving en nieuwe verbindingen legt. Architecten die ontwerpen vanuit samenhang en verbinding en zich af durven zetten tegen weeffouten in onze samenleving krijgen het podium. Zij maken architectuur die niet universeel en iconisch is, maar plaatsgebonden en harmonisch. De collegereeks wordt afgetrapt met een college van Eric Frijters over de stad als metabolisme en zoomt daarna met Afaina de Jong, Jan Peter Wingender en Maike van Stiphout in op de contexten cultuur, erfgoed en natuur.

Datum: dinsdag 11 februari

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie:LUX

Tickets: €7,50 | studenten en sponsoren gratis

Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...