Lotte (22) verkoopt duurzame tweedehandskleding in haar eigen winkel Naní

| Lunya van Wunnik

Twee jaar geleden opent Lotte Keulers (22) de deuren van haar eigen tweedehandskledingwinkel: Naní. Inmiddels is haar zaak in de wijk  St. Anna de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een drukbezochte winkel vol kleurrijke kleding en accessoires. “Door het kopen van tweedehandskleding zorgen we beter voor elkaar én voor de planeet.”

In de Van Peltlaan, midden tussen de huizen in een woonwijk, ligt op een onverwachtse locatie de tweedehandsdameskledingwinkel Naní. De winkel is een plek waar buurtbewoners regelmatig een bezoekje aan brengen om te snuffelen tussen de kleurrijke, unieke en veelzijdige duurzame kledingitems. Dankzij het inbrengsysteem is Naní een plek om gedragen kleding in te leveren én tegelijkertijd ook een plek om nieuwe -tweedehands- kleding te scoren. 

De knusse winkel heeft een divers aanbod aan vrouwenkleding. De jurken, truien, broeken en vesten hangen allemaal perfect gesorteerd op kleur en maat. Bij Naní kun je een hele tweedehandsoutfit scoren: naast kleding zijn er namelijk ook schoenen, tassen en sierraden te vinden. De tweedehandswinkel bestaat inmiddels al zo’n twee jaar en loopt beter dan eigenares Lotte Keulers ooit had durven dromen. “Een eigen tweedehandskledingwinkel was altijd al mijn droom.”

Een eigen tweedehandswinkel

Al op jonge leeftijd is Lotte zich erg bewust van haar eigen ecologische voetprint. Ze wil dan ook op een zo bewust mogelijke manier omgaan met onze wereld. Zo begint ze vijf jaar geleden met vegetarisch eten en al snel verandert dat in een veganistisch dieet. Ook verdiept ze zich steeds meer in het kopen van tweedehandskleding. 

Na het afronden havo besluit Lotte om niet meteen te gaan studeren. In de twee jaar na haar studie werkt ze voor verschillende Retail bedrijven, waaronder een kledingwinkel en een online sierradenzaak. Zo werkte ze ook een tijdje in een fastfashion-keten, wat voor haar erg confronterend was. “De kledinglijnen wisselden erg snel en werden daardoor snel weer weggedaan.” Daardoor beleven er in de winkel waar ze werkte constructief veel kledingstukken over die niet verkocht werden. “Dat is niet hoe we om zouden moeten gaan met de wereld.” 

Het idee van een eigen tweedehandskledingwinkel ging al een tijdje door Lotte’s hoofd. Toen haar moeder plots het perfecte pand tegenkwam, twijfelde ze dan ook geen seconde. Een week later werd het contract al getekend. Dit was erg spannend maar toch ging ze er met een open vizier in. “Ik besloot om het op me af te laten komen en te kijken hoe het zou uitpakken.” Dat pakte meteen goed uit. Naní loopt al twee jaar heel goed en heeft inmiddels zelfs een vaste klantenkring met mensen die regelmatig kleding inbrengen én aanschaffen. 

Hoe werkt het? 

Naní werkt met een kledinginbreng systeem, wat een soort ruileffect creëert van inleveren en kopen. Gedragen kleding die nog mooi is kan naar de winkel gebracht worden, met een minimale inbreng van drie items. Hierbij is het belangrijk dat de kledingstukken van tevoren gewassen en gestreken zijn. “Ik maak altijd een selectie van de ingebrachte kleding. Het is belangrijk dat ze hip zijn en nog goed in kwaliteit zijn.  Ook is het belangrijk dat ze in het huidige seizoen passen. Ik verkoop bijvoorbeeld geen zomerkleding meer in de winter.”

De kleding hangt vervolgens zo’n zes weken in de winkel. “Van de verkochte items krijgt de oorspronkelijke eigenaar uiteindelijk 40 procent van de opbrengst. Wat overblijft kan weer worden opgehaald.” Overgebleven items die mensen niet meer willen ophalen, brengt Lotte naar de kledingbank: een mooi initiatief waar mensen met weinig geld kleding kunnen ophalen. “Het inbrengsysteem werkt zo goed dat ik regelmatig een kledingstop moet inlassen. Ik ben heel blij met iedereen die zijn kleding naar Naní brengt.”

Tweedehandskleding is duurzaam, mooi en uniek

Een van de belangrijkste redenen om tweedehandskleding te kopen is natuurlijk dat het veel duurzamer is dan een nieuw kledingstuk. “Kleding is enorm vervuilend”, vertelt Lotte. “Voor één item is bijvoorbeeld al ontzettend veel water nodig.” Zo is er volgens Milieu Centraal zo’n 7.000 liter water nodig voor het produceren van maar één kledingstuk. Daarnaast zorgt de wereldwijde consumptie van kleding voor 4 procent van de wereldwijde broeikasemissie. 

“Er is nog zoveel kleding in omloop die gewoon nog mooi is en zeker nog zo’n drie tot vier rondes meekunnen gaan. Het is zonde om daar niks mee te doen.” Naní is dan ook een toegankelijke en laagdrempelige manier om meer tweedehandskleding aan te schaffen. Alle kleding in de winkel hangt netjes op maat en op kleur. Ook is het een vooroordeel dat tweedehandskleding vies is of stinkt. Alle kledingstukken in de winkel zijn netjes gewassen. Bovendien is nieuwe kleding niet altijd zo schoon als je misschien denkt. “Je wil niet weten hoe vaak de kleding van de Primark is aangetrokken in een pashokje.”

Een andere reden om voor tweedehandskleding te gaan is de prijs. “De kleding die ik hier verkoop is altijd een stukje goedkoper. Zo koop je hier een hele stapel voor 100 euro terwijl voor dit bedrag soms maar één nieuw item kunt krijgen.” Ook hangt er in de winkel wel eens een nieuw, ongedragen kledingstuk dat dan ook een stuk betaalbaarder is dan de nieuwprijs.

Daarnaast zijn veel tweedehandsitems uniek waardoor je veel creatiever kan zijn in je stijl. “Ik krijg wel eens handgemaakte kleding binnen die bijvoorbeeld door iemands oma is gemaakt. Het is leuk om iets te kunnen dragen wat niet veel andere mensen hebben.” 

 

 

We hebben maar één aarde 

Lotte maakt zich veel zorgen over de klimaatverandering en onze planeet. “Er is nog steeds een grote groep mensen die niet inziet hoe slecht het gaat met onze aarde. We wonen hier met z’n allen en dat betekent dat we er ook samen goed voor moeten zorgen.” 

Toch probeert ze deze angst een beetje los te laten en zich te focussen op de dingen die ze wél kan veranderen. “Het heeft namelijk geen zin om mensen dingen op te leggen.” In plaats daarvan probeert ze op een constructieve manier te laten zien dat het ook anders kan. Zo probeert ze mensen met haar winkel en haar veganistische dieet op een leuke, laagdrempelige manier te inspireren. Dit doet ze ook met haar social media accounts als Instagram (@nani_nijmegen) en TikTok (@naninijmegen). 

“Natuurlijk is het onvermijdelijk dat de overheid moet ingrijpen als het gaat om klimaatverandering. Toch helpen ook alle kleine, individuele veranderingen als het gaat om duurzaamheid.”

Ook vindt ze het belangrijk dat we binnen Nijmegen goed naar elkaar om blijven kijken. “Er zijn veel lokale, duurzame initiatieven waar je aan mee kunt doen. Ook is het goed om lokale ondernemers te supporten door daar te winkelen in plaats van bij één van de grotere ketens.”

Naní
van Peltlaan 32
6533 ZM Nijmegen
info@nani-nijmegen.nl
0637394045

 

Dit vind je misschien ook leuk: