![](https://assets.plaece.nl/thumb/GVIUbPp__lo0lNeFaCkewGQo8rCZD8a0OkoUPd6ooSQ/resizing_type:fit/width:1280/height:0/gravity:sm/enlarge:0/aHR0cHM6Ly9hc3NldHMucGxhZWNlLm5sL2t1bWEtbmlqbWVnZW4tc3RhZHNwYXJ0bmVycy91cGxvYWRzL21lZGlhLzY3YTRkMWIyNDhmYWUvMjAyNTAxMzEtb3BlbmluZy1leHBvc2l0aWUtamFuLXZhbi10ZWVmZmVsZW4tc3RldmVuc2tlcmstd2lsbGVtLW1lbHNzZW4tMDkuanBn.jpg)
Opening tentoonstelling: De schatkamer van Jan van Teeffelen
Eerst waren er de foto’s, toen kwam het boek en nu wordt de schatkamer nog verder ontsloten met een expositie in de Stevenskerk. Jan van Teeffelen, 50 jaar vastlegger van het Nijmeegse stadsleven, hoeder van ons culturele erfgoed: de kleine, grote fotograaf verdient het om volop in de schijnwerpers te staan. Op de expositie is pas goed te zien hoe veelzijdig het leven was in het Nijmegen van toen en met welk een scherpe blik de fotograaf dit leven wist vast te leggen. De expositie is t/m 9 maart te zien in de Stevenskerk.
In hun openingswoord op vrijdag 31 januari zijn Theo Andriessen, directeur van de Stevenskerk, en Wim Hompe, voorzitter van de Stichting Jan van Teeffelen daarover eensgezind. De foto’s moeten gezien worden. Ze brengen de bezoekers 50 jaar terug in de tijd, een trip down memory lane, langs vergeten gebeurtenissen en verdwenen plekken. Wethouder van Cultuur, Tobias van Elferen voegt daar nog aan toe dat hij hoopt dat er een hemel is waar Jan nu op een wolkje naar beneden zit te kijken en ziet dat hij niet is vergeten, dat zijn werk is gezien.
Dagelijks leven
Zien was dan ook wat Jan deed. Kijken en vastleggen. Dagelijks schuumde hij door de stad, een herkenbare figuur met zijn medailles en zijn zilveren sieraden, en legde hij alles vast wat voor zijn lens kwam. En door zijn blik werd alles bijzonder, of het nu een festival was of een straattafereel, een verpauperde buurt of een mooi stuk natuur: door het moment waarop zijn sluiter klikte ontstond een verhaal.
Op de expositie zijn de foto’s min of meer gerangschikt naar thema. Zo is er een wand vol foto’s van straatbeelden vol armoede in de benedenstad en verdwenen ambachtslieden, maar ook foto’s van festivals, feesten en uitgaan, van bekende Nederlanders en kunstenaars en van het gewone leven op straat. Door te spelen met de schaduwen en het kiezen van een kader werd het gewone bijzonder. Maar Jan ging ook de stad uit, dan trok hij de polder in met hoogwater of met sneeuw. Ook gaf hij bijzondere inkijkjes in het kloosterleven waar nonnen bezig zijn met hun dagelijkse besognes. Was ophangen, bidden in de moestuin, gluren in een etalage maar ook gezellig samen tv kijken of volleyballen.
Jan was een vaste gast op het zigeunerkamp. Met zijn open houding wist hij toegang te krijgen tot binnen in de woonwagens. Hij legde de bewoners vast in hun dagelijks leven. Werkend, spelend, omringd door de familie en zelfs tijdens hun bruiloft. Met open blik kijken zij de camera in. Twee van die bewoners waren aanwezig bij de opening en vertelden honderduit over hun avonturen met Jan, gaven namen aan de mensen op de foto’s en poseerden nog een keer naast hun eigen portret. Op de expositie is ook een film te zien waar zij uitgebreid aan het woord komen.
![](https://assets.plaece.nl/thumb/s-29ETEjSdW3RN8ZGRtw4P5FdTvJlWm9AbgRC5YQyds/resizing_type:fit/width:640/height:0/gravity:sm/enlarge:0/aHR0cHM6Ly9hc3NldHMucGxhZWNlLm5sL2t1bWEtbmlqbWVnZW4tc3RhZHNwYXJ0bmVycy91cGxvYWRzL21lZGlhLzY3YTRkMWIxYjEwZmEvMjAyNTAxMzEtb3BlbmluZy1leHBvc2l0aWUtamFuLXZhbi10ZWVmZmVsZW4tc3RldmVuc2tlcmstd2lsbGVtLW1lbHNzZW4tMDguanBn.jpg)
Een ware schatkamer
Ruim een miljoen foto’s liet Jan na en een groot deel heeft hij waarschijnlijk niet eens gezien. Jan ontwikkelde zijn films zelf en drukte af wat op dat moment de moeite waard was, soms maar 1 of 2 foto’s van een rolletje. De rest bewaarde hij als negatief in dozen en blikken die nu langzaam worden ontsloten, als een ware schatkamer vol onontdekte juweeltjes.
De expositie is absoluut de moeite van een bezoek waard. Naast de afgedrukte foto’s zijn er ook films, diashows en een interactief scherm met een selectie van 3000 foto’s.
En zoals Wim Hompe tijdens zijn inleidend praatje zei: dit is nog lang niet alles. Deze expositie richt zich vooral op Nijmegen maar daarnaast was Jan een globetrotter die op diverse werelddelen foto’s heeft gemaakt. En hij werkte niet alleen in zwart-wit, er zou ook een hele expositie kunnen worden gewijd aan zijn kleurenfoto’s. Om van zijn diacollectie nog maar te zwijgen. De stichting is alweer druk aan het plannen. De eerste 900 exemplaren van het fotoboek zijn bijna uitverkocht maar gelukkig zit er een tweede druk aan te komen. En wie weet volgen er nog meer boeken want nog dagelijks worden nieuwe foto’s aan de vergetelheid ontrukt.
De expositie is van 1 februari t/m 9 maart 2025 te zien in de Stevenskerk. Benieuwd naar meer info en andere activiteiten? Kijk dan hier.
Fotografie: Heyta Melssen