Interview over kunstproject De Nijmegenaar en hoe de stad mensen samenbrengt
De Thiemeloods is momenteel gekleurd met al wel 60 portretten van Nijmegenaren. En niet alleen in de Thiemeloods zijn er portretten te vinden, ook in de Radboud Universiteit en restaurant Mi Barrio worden er Nijmegenaren tentoon gesteld. Met sprekende ogen nodigen ze je uit om hun verhaal te leren en jezelf als Nijmegenaar in de ander te herkennen. Hoe een stad mensen samenbrengt begrijpt Yoas Huwaë maar al te goed. In zijn kunstproject De Nijmegenaar staat dit namelijk centraal. In een interview vertelt hij hoe hij zijn steentje wil bijdragen aan het verbinden van mensen én natuurlijk Nijmegen zelf.
Op 16 juni was Yoas begonnen met dit projectje als een soort nieuwe hobby naast zijn werk en studie. “Het is een beetje uit de hand gelopen” vertelt hij lachend. De vader van Yoas was de allereerste om deel te nemen aan het project wat op dat moment nog in de startfase zat, zonder duidelijk doel. Ondertussen is het uitgegroeid tot een maatschappelijk sociaal kunstproject waaraan iedereen die wil mee kan doen, mits je in Nijmegen woont.
Yoas Huwaë
Yoas legt uit hoe dat dan in z’n werk gaat, “als iemand gefotografeerd wil worden dan pak ik daar 45 min voor. Eerst leer ik die persoon ook echt kennen, wie is het, wat is zijn/haar verhaal enzovoort. Daarna stel ik 10 vragen over Nijmegen. En dan maak ik een portretfoto.”
Die 10 vragen over Nijmegen zijn essentieel voor Yoas z’n visie en hoop voor het project. “Ik wil op mijn manier bijdragen aan verbinding tussen Nijmegenaren. We leven in een stad met heel veel culturen & subculturen. Iedereen leeft soms erg in zijn eigen wereld en zijn soms snel met een vooroordeel. Juist door de verhalen van deelnemers te lezen, gerelateerd aan plekjes in Nijmegen, de plaatsen waar je komt (of nóg niet komt), om daar in elkaar te herkennen en in te verbinden.”
In de exposities in de Thiemeloods en de andere locaties gaat het voornamelijk om de portretten zodat je vanzelf nieuwsgierig wordt om de verhalen te lezen en ook echt te zien wie die personen zijn. “Het liefst wil ik dat mensen zo puur mogelijk op de foto staan, de ogen spreken. Lachen hoeft niet eens, dan kijken mensen naar de mooie of misschien “minder” mooie lach, dat leidt alleen maar af, ik probeer het gezicht en de ogen te laten spreken.” En als je nieuwsgierigheid dan is gewekt brengt het scannen van de QR code, te vinden bij de introductie van Yoas, je naar alle foto’s, terug te vinden op Instagram, inclusief het verhaal.
Zowel bekende als onbekende Nijmegenaren, van alle achtergronden, het multiculturele van de Nijmegenaar erbij betrekken is erg belangrijk voor Yoas. Mensen die uit zichzelf interesse hebben in het project zijn net zo mooi voor het project als diegene die misschien iets terughoudender zijn. Iedereen heeft altijd iets te vertellen over Nijmegen. “Ik haal er al heel veel plezier uit als mensen hierlangs lopen en denken, zien, voelen ‘dit is de Nijmegenaar’.”
Eind december 2022 is de einddatum van dit project. “Aan het einde van het project wil ik in een grote loods de volledige expositie plaatsen op één muur.” Alle deelnemers sponseren het lijstje en de afdruk van hun foto en ontvangen deze als het project op een einde komt terug, op deze manier kan Yoas dit project vrijwillig blijven doen en met veel plezier.
“IEDEREEN op een positieve manier een podium te geven, dat wil ik faciliteren.” Als je in Nijmegen woont en je wilt graag meedoen met De Nijmegenaar, neem dan contact op met Yoas. Benieuwd naar de exposities? Ga dan langs een van de locaties en houd zijn Instagram in de gaten.