De Vrouwenschool: een unieke gemeenschap in onzekere tijden

| Laurie Maters

Aan de Dominicanenstraat in de wijk Nijmegen- Oost bevindt zich in het voormalige Dominicanessenklooster De Vrouwenschool. Op deze bijzondere plek komen vrouwen en non-binaire mensen samen om er te wonen én werken. IntoNijmegen gaat in gesprek met bewoner Michèle en oud-bewoner Barbara. “Het is een bubbel waar het anders gaat dan anders.”

De geschiedenis van De Vrouwenschool begon in 1979, meer dan vier decennia geleden, toen een grote groep vrouwen een pand in de Gerard Noodstraat kraakte. Dit moment markeerde het begin van De Vrouwenschool. Het pand speelde een belangrijke rol in de vrouwenbeweging van die tijd, waar acties en vergaderingen werden georganiseerd, en werd later omgevormd tot een woon-werkpand voor onder andere Blijf van mijn Lijf- en muziekgroepen.

Acht jaar later, in 1987, werd de stichting De Vrouwenschool officieel opgericht, terwijl het pand op dat moment op de slooplijst stond. De gemeente Nijmegen erkende het maatschappelijk belang van de stichting en hielp met het vinden van een nieuwe locatie.

In 1994 kwam er een nieuwe plek voor de vrouwen in Nijmegen-Oost, met 19 woongelegenheden en 10 werkruimtes. Het concept van De Vrouwenschool bleef hetzelfde, maar de nieuwe locatie bood ruimte voor het dubbele aantal vrouwen. De sfeer is er warm en uitnodigend, met ruimte voor persoonlijke groei, creativiteit en samenwerking. Het is een hechte gemeenschap waarin bewoners zich thuis voelen en elkaar ondersteunen in een respectvolle omgeving.

Wervingsactie 

In 1994 werd er een grote wervingsactie opgezet voor De Vrouwenschool, nadat de stichting een nieuwe locatie had gevonden in Nijmegen-Oost. Via het feministische tijdschrift Opzij werden vrouwen uitgenodigd om zich aan te sluiten bij deze unieke woon-werkplek.

De wervingsactie was een succes en trok veel geïnteresseerden, waaronder Barbara Krantz, die zich direct aangetrokken voelde tot de plek. “Ik kwam bij de bezichtiging en was meteen zo enthousiast dat ik een slapeloze nacht had. Ik wilde heel graag in De Vrouwenschool komen wonen.” Sinds 14 jaar beschikt ze ook over een werkruimte waar ze als muziektherapeut werkt. In de tijd dat Barbara er woonde, kreeg ze samen met haar partner kinderen. “Het werd tijd om te verhuizen toen zij een eigen kamer nodig hadden.”

Wonen en werken in hetzelfde pand

In De Vrouwenschool zorgen vrouwen en non-binaire mensen voor elkaar én voor het pand. Er wordt samen geklust, gekookt en zo nu en dan worden er evenementen georganiseerd. Michèle Rhoda heeft sinds vorig jaar februari haar eigen werkruimte, waar ze als holistisch therapeut en reikimaster werkt. “Onderdeel zijn van de vereniging beviel me zo goed dat ik mijn appartement in Bottendaal heb opgezegd. Vanaf februari woon ik ook in De Vrouwenschool”.

De bewoners van De Vrouwenschool zijn divers, maar delen een gemeenschappelijke eigenschap: ze zijn allemaal vrije geesten. Ze kiezen bewust voor een alternatieve woonvorm, die niet alleen ruimte biedt voor persoonlijke vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Of je nu woont, werkt of beide, lid zijn van de vereniging betekent meewerken aan het huis: vergaderen, klussen en deelnemen aan werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor verschillende taken. Zo zijn er groepen voor financiën, tuinonderhoud, werving en selectie, en PR. Het is een sociale onderneming, en hoewel dat niet altijd eenvoudig is, creëert het wel een sterke band tussen de bewoners.

Het kapelhotel

De vereniging organiseert elk jaar verschillende evenementen, waaronder het beroemde ‘kapelhotel’. Tijdens de Vierdaagse wordt de prachtige kapel van De Vrouwenschool omgetoverd tot een hotel. Leden van De Vrouwenschool staan klaar om samen de wandelaars te verwennen. Elke ochtend staat er een ontbijt voor hen klaar, en ‘s avonds wordt een driegangenmenu opgediend. Daarna kunnen ze zich terugtrekken in hun bed, zodat ze de volgende ochtend weer vol energie kunnen starten. De loopsters zijn zo enthousiast dat sommige zelfs hebben aangegeven de Vierdaagse niet meer te lopen als het kapelhotel ooit ophoudt te bestaan.

Naast het kapelhotel zijn er nog verschillende terugkerende evenementen die je jaarlijks kunt bezoeken. Zo wordt er een gezellige kerstmarkt georganiseerd in de gang van de werkruimtes en probeert de tuinwerkgroep elk jaar de prachtige tuin open te stellen voor de Open Tuinen Dag. De ateliers in De Vrouwenschool doen mee met de Open Atelierdagen in Nijmegen-Oost. Ook de jubileumfeesten worden groots gevierd. Daarnaast organiseert het PR-team af en toe een eenmalig evenement, zoals een literaire salon. Wil je de volgende keer erbij zijn? Houd dan de agenda op De Vrouwenschool-website in de gaten of check de online agenda van IntoNijmegen. 

Onzekere tijden

Binnen enkele jaren zal de hypotheek van de vereniging afgelost zijn, maar dan rijst de vraag of De Vrouwenschool kan blijven bestaan. Volgens haar statuten is De Vrouwenschool verplicht om al haar (voormalige) leden naar rato uit te betalen, waarna de vereniging opnieuw een hypotheek zal moeten afsluiten. In dit plan is echter geen rekening gehouden met de forse stijging van de huizenprijzen, waardoor de nieuwe hypotheek veel zwaarder zal zijn voor de huidige leden van de vereniging.

Toch wil De Vrouwenschool graag blijven bestaan. "We zijn een voorbeeld voor een steeds individualistischere maatschappij," vertelt Barbara. "En bovendien nemen de feministische bewegingen af." Ook voor de woningnood zou het een voordeel zijn als De Vrouwenschool blijft bestaan.

Meer informatie over De Vrouwenschool vind je op hun website. Heb je interesse in wonen of werken in De Vrouwenschool? Meld je dan aan via interesse@vrouwenschool.nl en blijf op de hoogte van beschikbare plekken! De Vrouwenschool is te vinden aan de Dominicanenstraat 6, 6521 KD. 
 

Fotografie: Toon de Vos

Dit vind je misschien ook leuk...