Presentatie van Vestingstad Nijmegen 1750, in de voetsporen van kaartenmaker Kiers

Paul Klinkenberg, Paul van der Heijden en Peter Altena wijden zich aan onderzoek van de Nijmeegse geschiedenis en schrijven daar met plezier over. Ditmaal onderzochten zij de plattegronden en tekeningen die Klaas Willem Kiers in 1750 maakte van Nijmegen in opdracht van stadhouder Willem IV.

Het boek Vestingstad Nijmegen 1750 biedt een tot op heden onbekende schat aan schetsen en tekeningen van Nijmegen, van stukjes binnenstad en vesting, verloren en herkenbaar Nijmegen. Vestingstad Nijmegen 1750 neemt de reiziger bij de hand en helpt bij de vergelijking van 1750 en later tijden (en nu). Over de maker en de opdrachtgever licht het boek in, zoals ook de stand van Nijmeegse zaken rond 1750 gepeild wordt door de drie auteurs.

Vestingstad Nijmegen 1750 wordt gepresenteerd op vrijdag 18 november en wethouder Tobias van Elferen ontvangt het eerste exemplaar. Gratis entree, wel graag aanmelden via 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl. Dekker v.d. Vegt boekverkopers, Marikenstraat 29 in Nijmegen

In de schatkamer van het Nationaal Archief bevinden zich twee vrijwel onbekende plattegronden van de stad Nijmegen uit het jaar 1750. Daarbij ook nog een uniek schetsboek met een enorme reeks aan opmetingen en detailtekeningen. Maker van het schetsboek van die plattegronden is de Groninger militair ingenieur Klaas Willem Kiers. Hij kreeg van stadhouder Willem IV de opdracht om de stad en vesting in kaart te brengen, met als uiteindelijke doel: een maquette van het strategisch zo belangrijke Nijmegen. Die maquette is zoekgeraakt, maar het voorbereidend tekenwerk is bewaard gebleven. Dat is zeer uitzonderlijk: van heel wat vestingsteden is er wel een plattegrond, maar de schetsen die zo'n plattegrond mogelijk maakten ontbreken. Met de plattegronden en detailtekeningen loodst Kiers de kijker en lezer terug in de tijd, langs de Nijmeegse straten, poorten en vestingwerken van bijna drie eeuwen geleden. De detaillering van Kiers dwingt bewondering af.

Het boek is vanaf 18 november te koop en kost € 20,-.

Dit vind je misschien ook leuk...