De Nacht van de Ruimte in het Goffertpark
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Bellen via satellieten in de ruimte vinden we de normaalste zaak van de wereld. Maar wat kan het heelal ons verder nog bieden? Om antwoorden te vinden op de uitdagingen van onze wereld zoeken we steeds meer buiten onze atmosfeer. We onderzoeken of leven op andere planeten mogelijk is, wat de snelheid is van het licht en radiogolven, en wat er zich afspeelt in zwarte gaten. Wat hebben we nu eigenlijk aan innovatie in ruimtevaart, en wat is de impact op ons leven hier? Kom erachter tijdens De Nacht van de Ruimte in Openluchttheater De Goffert op 15 september vanaf 20.00 uur.
Op het programma:
- Heino Falcke, professor Radio Astronomie and Astrofysica aan de Radboud Universiteit – Je hebt zijn werk vast en zeker voorbij zien komen: de wereldberoemde foto van het zwarte gat waarmee hij op ongeveer alle televisiestations ter wereld te zien was. Hij neemt ons mee in zijn zoektocht naar ons bestaan en vertelt hoe hij hier een wereldwijde samenwerking voor opzette.
- Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter, theatermaker en gefascineerd door de ruimte en ruimtevaart. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Op dit moment werkt ze aan De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht.
- Oliver Daemen is na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers de vierde Nederlander die zichzelf astronaut mag noemen. Hij mocht namelijk op 18-jarige leeftijd met Jeff Bezos (de grote baas van Amazon, op de foto met cowboyhoed) mee in zijn nieuwe raket van ruimtevaart startup Blue Origin. Dit maakte Oliver in één klap de jongste astronaut ooit op deze aardbol. Oliver vertelt ons tijdens de Nacht van de Ruimte over zijn jongensdroom naar de ruimte en doet daarnaast mee tijdens het panelgesprek.
- Marc Klein Wolt (Radboud RadioLab) presteerde het al om een telescoop mee te laten liften op een Chinese satelliet naar de maan, maar de plannen van astronoom Marc Klein Wolt reiken nog verder. Hij wil een heel netwerk van telescopen neerzetten op de achterkant van de maan, én eentje bovenop een berg in Namibië. Aan ambities geen gebrek, al heeft zijn omgeving soms moeite hem bij te benen.
- Jesse Laport (Mensen Zeggen Dingen) kun je hebben gezien op Lowlands Festival, in een theater of gehoord op NPO radio. Bij INNOVATE rondt hij zo nu en dan de avond af met een live-geschreven gedicht. Reflecties, verwondering en een lach gegarandeerd.
- Klaus Werner, PinkRF – Pink RF is bezig met een technologie die zuurstof op Mars mogelijk gaat maken.
- Marc Davidson, hoogleraar ethiek aan de Radboud Universiteit - Marc zal tijdens het panelgesprek zijn licht laten schijnen op de vraag of ruimtevaart, gezien het klimaatprobleem, nog wel zo verantwoord is.
De Nijmeegs-Arnhemse band The Hubschrauber treedt op als huisband en zij voorzien de avond van een melancholische, spacy soundtrack.
Presentatie door Eva Eikhout (BNN-VARA).
De avond wordt georganiseerd door innovatieplatform INNOVATE in samenwerking met de Radboud Universiteit.
Kaarten kosten €7,50 en die kun je hier bestellen.