Betere bescherming tegen malaria door inenting met genetisch verzwakte parasieten
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
Inenting met genetisch-verzwakte malariaparasieten beschermt zeer goed tegen malaria. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids UMC en Radboudumc dat is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine (NEJM).
Wereldwijd krijgen jaarlijks bijna 250 miljoen mensen malaria, vooral jonge kinderen in Afrika. Er is dus dringend behoefte aan een vaccin dat een hoge mate van bescherming biedt. Er zijn al twee malariavaccins, beide gebaseerd op een eiwitfragment van de malariaparasiet. Dit stukje eiwit wekt slechts beperkte bescherming op tegen malaria: een derde tot driekwart van alle malariagevallen wordt hierdoor voorkomen. Bovendien neemt het effect binnen een tot drie 3 jaar sterk af. Het idee is, dat er een bredere en langere bescherming kan ontstaan wanneer het afweersysteem niet wordt getraind met slechts één eiwitfragment, maar met een hele parasiet, die eerst genetisch verzwakt is.
Kreupele parasiet
Dit is precies wat onderzoekers van het Radboudumc en LUMC hebben gedaan. Meta Roestenberg, hoogleraar Vaccinologie van het LUMC: “In de malariaparasiet hebben we een belangrijk gen verwijderd, waardoor deze parasiet mensen nog wel infecteert maar ze zelf niet ziek kan maken. Deze kreupele parasieten worden via een muggenbeet toegediend en bereiken zoals gebruikelijk de menselijke lever. Maar door het uitgeschakelde gen kan deze parasiet zijn ontwikkeling in de lever niet voltooien, niet meer in de bloedbaan terecht komen, en dus ook geen ziekteverschijnselen veroorzaken. Intussen ontstaat in de lever door deze kreupele infectie wel een sterke afweerreactie, die de persoon in de toekomst kan beschermen tegen een echte malaria infectie. Dat was althans de theorie.”
Goede bescherming
Dus hebben de onderzoekers de kreupele parasiet (GA2) bij gezonde vrijwilligers getest. De resultaten zijn nu gepubliceerd in NEJM. Matthew McCall, klinisch microbioloog in het Radboudumc: “Drie keer werden de vrijwilligers gebeten door vijftig muggen met de kreupele GA2- parasiet om hun afweer te trainen. Daarna werden ze met een echt ziekmakende parasiet geïnfecteerd. Acht van de negen vrijwilligers bleken een goede bescherming te hebben ontwikkeld en kregen geen malaria. Ter vergelijking werden acht vrijwilligers ingeënt met een eerder ontwikkelde kreupele parasiet: GA1. Na blootstelling hieraan had slechts één van de acht vrijwilligers bescherming opgebouwd tegen echte malaria. Kortom, de test met onze nieuwe kreupele GA2-parasiet presteert heel goed. We zijn van plan om de inenting met soortgelijke GA2 parasieten nu in real life te gaan testen.”