Eurogames 2022: hét sportevenement voor de LGBTQI+ community

| Lunya van Wunnik

Als regenbooggemeente organiseert Nijmegen dit jaar de Eurogames: een sportevent dat zich inzet voor inclusiviteit en de lhbti+ gemeenschap. Henk Beerten (69), voorzitter van het bestuur, vindt dat er nog steeds veel te weinig acceptatie is binnen de sportwereld. “Er zijn veel jongeren die worstelen met hun seksualiteit maar die niet gezien worden. Daar moet verandering in komen.”

Op 27, 28, 29 en 30 juli wordt de hele stad omgetoverd tot een groot en gezellig sportevent: De Eurogames. Op allerlei plekken in Nijmegen worden er op die dagen sportwedstrijden gespeeld van een van de aanwezige 17 sporten. Van voetbal tot zwemmen en roeien; er wordt op allerlei manier en niveaus tegen elkaar gestreden. Aan gezelligheid is er ook geen gebrek. Op woensdag 27 juli is de opening op de Waalkade live optredens en officiele toespraken. Voor en tussen de events door kun je altijd terecht bij ‘The Village’op het Marienburgplein bij LUX: een ontmoetingsplek voor bijeenkomsten, informatie, foodtrucks of gewoon een lekker drankje aan de bar. 

 

 

De Eurogames is een sportevent dat voor het eerst werd georganiseerd in Den Haag in 1992. De boodschap van het event is om mensen uit de lhbti+ gemeenschap een plek te geven om te sporten in een veilig klimaat. Er is nog steeds te weinig acceptatie voor seksuele diversiteit binnen de sportwereld. Zo wordt er aan de zijlijn van het voetbalveld nog veel gescholden met woorden als ‘homo’. Ook zijn er jongeren die zelfs stoppen met sporten omdat ze bang zijn dat hun carrière gevaar loopt. 

De verwachting is dat er dit jaar zo’n 2.000 sporters zullen meedoen aan het event en zo’n 400 vrijwilligers. Henk hoopt dan ook dat het sportevent een veilige plek zal zijn voor de jongeren die worstelen met hun seksualiteit. “Kom vooral langs en ervaar dat je er niet alleen voor staat en dat er een hele gemeenschap is waar je terecht kan.” Hij vertelt dat het soms misschien kan voelen alsof je er alleen voor staat, maar dat dat niet zo is. “Het is hel fijn om mensen te ontmoeten die dat begrijpen.”

 

Diversiteit en kleur in de stad

Tijd om grote verandering teweeg te brengen dus. Toen Henk Beerten (69) werd gevraagd voor de functie van voorzitter van de Eurogames leek hem dit meteen een fijne klus. “Het is een klein en compact bestuur dat goed wordt ondersteund door een groep enthousiaste vrijwilligers.” Zelf heeft hij hiervoor al veel ervaring opgedaan in deze hoek. Zo begon hij in 1994 als voorzitter van COC Nijmegen en in 2004 COC Nederland – de landelijke organisatie die opkomt voor de belangen van de lhbti+ gemeenschap. Ook als wethouder, van 2010 tot 2014, is Henk erg betrokken geweest bij het thema. 

Maar acceptatie blijft volgens hem helaas een lastig knelpunt in onze samenleving. “Nederland heeft best veel gay sportverenigingen. Maar als je kijkt naar de reguliere sportverenigingen is er veel te weinig aandacht voor de jongeren die worstelen met hun seksuele identiteit”, vertelt hij. Ook binnen de topsport, en dan met name de mannensporten als voetbal, is er soms nog weinig acceptatie te vinden. “Met de Eurogames willen we daar meer ruimte voor creëren.”

Henk Beerten. 

 

En dat willen ze in Nijmegen bereiken door in de dagen van het event veel diversiteit en kleur te laten zien. “Er zijn vaak stereotypen over hoe gaymensen eruitzien, terwijl ze vaak veel diverser en gewoner zijn dan je misschien denkt.” Hij vertelt dat een homoman bijvoorbeeld vaak gezien wordt als verwijfd, terwijl als hem op straat zou tegenkomen je dus niet meteen kan zien dat iemand homo is. “In de week van de Eurogames zullen mensen meer geconfronteerd worden met mannen en vrouwen die hand in hand en zoenend in de stad zijn. Door hiermee geconfronteerd te worden, merk je pas hoe tolerant iemand eigenlijk is.” Henk denkt dat de samenleving hiermee op een positieve manier wordt uitgedaagd. 

Betrokkenheid brengt verandering

Henk zit zeker niet stil. Hij hoopt het thema sport en acceptatie namelijk nog veel verder door te trekken na de Eurogames van deze zomer. Wel hoopt hij in de toekomst iets minder te gaan besturen. “Ik word bijna 70 dus het wordt tijd om mijn werkzaamheden langzaamaan wat af te bouwen. Wel zal ik me altijd blijven inzetten voor onderwijs en cultuur. Ook voor dit thema blijf ik altijd beschikbaar.” Hij denkt dat er genoeg enthousiastelingen zijn die het stokje van hem kunnen overnemen. 

“Ik heb het altijd erg waardevol gevonden om een bijdrage te leveren”, vertelt hij. “Dankzij mijn bestuursjaren heb ik dan ook veel ervaring opgedaan die ik later nog meer heb kunnen inzetten.” Hij vertelt dat het belangrijk is om te kijken naar waar je eigen kwaliteiten liggen als je iets wil betekenen voor een ander. “En doe dat dan vooral belangeloos”, benadrukt hij daarbij. “Je hoeft niet per se betaald te worden om iets te kunnen bijdragen. Het geeft juist veel plezier om iets vrijwillig te doen en het levert je ook nog eens persoonlijk veel op.” Hij is van mening dat hoe klein iets ook is, je altijd de kans hebt om een bijdrage te leveren. 

Beleef de Eurogames like a native

Céderique Ortmans is coördinator bij de Eurogames​. Tijdens dit evenement komen duizenden sporters uit Europa samen om te sporten ongeacht hun genderidentiteit of seksuele geaardheid. Als onderdeel van onze Nijmegen Like A Native serie, vroegen we hem hoe je het beste de Eurogames kunt beleven.

Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk: