Valkhof Museum x Radboud Universiteit: Into the Black Hole

| Laurie Maters

Bestaat er een groter mysterie dan zwarte gaten? Wetenschappers kunnen verklaren hoe ze ontstaan maar niemand weet wat zich er binnenin afspeelt. In het zwarte gat verdwijnen de natuurwetten. Daar komt de ruimte voor kunst en verbeelding. Ervaar het zelf tot en met 21 april 2024 in de tentoonstelling ‘Into the Black Hole’, georganiseerd door het Valkhof Museum in samenwerking met de Radboud Universiteit.

Into the Black Hole

In de tentoonstelling zorgt het raadsel voor de combinatie van wetenschap en kunst. Want waar de wetenschap ons niets meer kan laten zien dan de wereldberoemde afbeelding van de buitenkant van het zwarte gat, laten kunstenaars hun verbeelding van het zwarte gat de vrije loop. Door middel van kleuren, visualisaties, geluiden en zelfs water komt de werking van een zwart gat tot leven. In het laatste onderdeel van de tentoonstelling ervaar je zelf het zwarte gat van heel dichtbij.

De installatie van Marshmallow Laser Feast is absoluut de moeite waard om mogelijk even voor in de wachtrij plaats te nemen. De eerste paar minuten zijn interactief: beweeg je lichaam en zie deze beweging terug in de vorm van sterrenstof. Eenmaal omringd met schitterende beelden beweegt het magische mysterie van een zwart gat voor heel even om je heen. Waarschijnlijk kom je in de verleiding om een foto te schieten in deze schitterende omgeving. 

De Winkel van Tijd

Ook de jongste bezoekers ervaren volop plezier bij in de tentoonstelling. De Winkel van Tijd, bedacht door kunstenaar Pavèl van Houten, is speciaal ontworpen voor de jonge ontdekkers. Tijdens het opbergen van mijn jas stuit ik op twee kinderen die geduldig en toch sip staan te wachten voor een rood stoplicht. Wanneer een medewerker hen komt vragen hoelang ze er nu al staan te wachten, antwoorden ze zuchtend: ‘Al wel twee minuten!’

Van Houten probeert in zijn Winkel van Tijd kinderen van 5 tot 12 jaar oud duidelijk te maken hoe de tijd in de ruimte verschilt van de tijd hier op aarde. De kosmische omgeving verstoort namelijk het ritme van tijd, waardoor deze soms sneller of langzamer gaat. Door deze jonge bezoekers een paar minuten te laten wachten voor een stoplicht, ervaren ze de tijd anders dan wanneer ze bijvoorbeeld op een spelcomputer mogen spelen. Het wachten wordt beloond: kinderen verdienen ‘flutten’ door op plekken te wachten. Met deze ‘flutten’ kunnen ze oude en jonge voorwerpen kopen in de Winkel van Tijd. Wil je een oud voorwerp? Dan zou je flink wat minuten voor dat rode stoplicht moeten wachten.

Samen met je kind op pad? De Winkel van Tijd is geopend tijdens de schoolvakanties en is dus ook deze carnavalsvakantie open! Er is vooraf geen reservering nodig om een bezoek te brengen aan de Winkel van Tijd. Daarnaast betaal je er geen extra kosten voor. Met slechts een geldig museumticket en een flinke dosis geduld ben je klaar om samen het mysterie van de ruimte te ervaren!

Radboud Universiteit

In 2019 verscheen voor het eerst een afbeelding van een zwart gat. Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Heino Falcke stond aan de wieg van dit internationale experiment. Voor het eerst werd zichtbaar hoe een zwart gat er vanaf de buitenkant uitziet. Voordat deze foto gepubliceerd werd waren er slechts verbeeldingen van hoe zo’n zwart gat eruit zou kunnen zien. De afbeelding heeft ervoor gezorgd dat het zwarte gat niet slechts een fantasie meer is, maar levert groot bewijs voor de wetenschap.

De afbeelding die in 2019 gepubliceerd werd, is slechts een weergave van alles dat om het zwarte gat heen cirkelt voor het erin opgeslurpt wordt. Hetgeen wat het zwarte gat absorbeert, komt er namelijk nooit meer uit. Zelfs licht ontsnapt niet wanneer het eenmaal in het zwarte gat zit. De binnenkant van een zwart gat blijft helaas - dus ook voor de wetenschap - altijd een raadsel. 

Tentoonstelling Into the Black Hole is tot en met 21 april 2024 te bezoeken in het Valkhof Museum aan Keizer Karelplein 33 (tijdelijke locatie Valkhof Museum). Lees hier meer informatie.

 

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk...