Schemerlicht Festival 2024 verwondert en betovert
Als de nachten vroeger beginnen, is het tijd voor Schemerlicht Festival. Voor de vierde keer wordt het Goffertpark gedurende tien dagen omgetoverd tot een audiovisueel kunstparadijs. Het festival neemt je mee op een reis tussen licht en donker. Het is een betoverende wereld waarin alles mogelijk is en niets is wat het lijkt.
Dit jaar staat in het teken van 'Ruimte Vaarders.' Bezoekers worden meegenomen in de wereld van de ruimte. Niet alleen die van de sterren en zwarte gaten, maar de hele ruimte om ons heen. Als ‘Ruimte Vaarder’ ga je op reis langs twaalf installaties, waarbij je ontdekt wat het betekent om ruimte in te nemen, hoe de ruimte wordt waargenomen door de wezens om ons heen en hoe wij ons verhouden tot onze eigen plek in die ruimte.
©Willem Melssen
De route tussen de verschillende kunstwerken is duidelijk aangegeven, maar de weg erheen is duister. Hier en daar licht een boom of struik geheimzinnig op en er wervelen mistflarden rond die afwisselend rood, blauw of oranje kleuren. Elke installatie verzorgt zijn eigen licht- en geluidslandschap, en dit spel tussen licht en donker werkt vervreemdend.
Onzichtbare werelden en mythische wezens
Op het podium in het Openluchttheater staat een ‘telescoop’ vol spiegels en lenzen: The abyss of the scorching sun. De telescoop beweegt langzaam, bijna onzichtbaar, terwijl hij een mystiek punt in de kosmos volgt. Intussen projecteert hij licht terug de ruimte in, dat door de verschillende lenzen en bewegende elementen wordt gebroken en van kleur verandert.
©Willem Melssen
De resulterende projectie doet denken aan een zwart gat, kolkend van kleur en vorm, zuigend en pulserend. De bijbehorende soundscape zorgt voor een hypnotische ervaring. Maar helaas, we moeten verder, door het theater heen het donkere park weer in, langs de gelaagde wereld van Mother of Pearl en de tastbare maar onzichtbare wereld van Bora Bora.
Je ruikt hem eerder dan je hem ziet: het mythologische zeemonster onder de brug. Geïnspireerd op de Griekse mythe van Charybdis sluimert een wezen onzichtbaar onder het oppervlak. Tegen de schemering ontwaakt het monster, rusteloos kolkend en spuwend in de beperkte ruimte van zijn waterige gevangenis.
In the eyes of the animal laat de bezoeker in 3D op een groot filmdoek ervaren hoe de wereld misschien wordt gezien door andere wezens. We kijken door de ogen van een mug, die gevangen wordt door een libel, die op haar beurt ten prooi valt aan een kikker, die tenslotte zelf dient als maaltje voor een uil. Door andere ogen zien we telkens de omgeving veranderen.
©Heyta Melssen
De onzichtbare wereld komt terug in Conform, waar een driedimensionale wereld wordt opgebouwd uit laserstralen. Samen met de soundscape zorgt dit voor een dynamische wereld die telkens uit elkaar valt en weer samen komt.
De onzichtbare wereld van The new men vormt het slot van de route: aluminium figuren, gebaseerd op de beeldtaal vanuit de ruimtevaart, ontvangen ruis uit de kosmos en laten deze zien op oude analoge tv’s.
Verhalen op de grens van kunst en wetenschap
In veel installaties wordt interdisciplinair samengewerkt met wetenschappers en worden moderne media en technologie ingezet om een krachtig beeld neer te zetten en nieuwe verhalen te vertellen. Het uiteindelijke doel is om een ruimte te creëren buiten de normale orde van de samenleving, een plek van ontmoeting en dialoog. Vandaar dat bij elke installatie een uitgebreid en gedetailleerd verhaal wordt verteld en dat er dagelijks lezingen en interviews worden georganiseerd door Radboud Reflects.
©Willem Melssen
Verspreid over het terrein staan grote bollen als een volle maan, waaronder filosofische ideeën en gedachten worden verkend. Een wandeling door Schemerlicht zorgt voor een bijzondere ervaring, zowel visueel als auditief, en zet aan tot denken over de manier waarop wij als mens omgaan met de ruimte om ons heen.
Drieluik
De afgelopen drie jaar werden bij Schemerlicht natuurlijke elementen onderzocht: water, lucht en aarde stonden centraal op de eerdere festivals. Voor de komende drie jaar wordt gekeken naar een minder tastbaar domein en worden ruimte, tijd en bewustzijn onderzocht, waarbij bezoekers anders leren kijken naar de complexe wereld om hen heen. Schemerlicht wil verwonderen en betoveren en nieuwe perspectieven bieden om de mensheid te verbinden met het grotere geheel. Dit eerste deel voldoet in elk geval ruimschoots aan die verwachting.
Schemerlicht Festival is nog te bezoeken tot en met 27 oktober 2024.
Fotografie: Willem Melssen en Heyta Melssen