Hotspot De Achtertuin heeft een nieuw streetfoodrestaurant

| Nathalie van den Heuvel

De Achtertuin herrijst op het NYMA-terrein, nu verrijkt met een splinternieuwe binnenruimte en een streetfoodrestaurant. Deze uitbreiding biedt de unieke mogelijkheid om het hele jaar door te genieten van borrels, diners en dansavonden, een welkome afwisseling van enkel zomerse buitenactiviteiten. Met de beroemde woorden "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" leidt restauranteigenaar Pieter Lenting dit avontuurlijke nieuwe hoofdstuk in. IntoNijmegen neemt een kijkje.

Het was onvermijdelijk dat Pieter Lenting, de enthousiaste eigenaar van streetfoodrestaurant De Achtertuin, en een geboren en getogen Nijmegenaar, in de horeca zou belanden. Hoewel zijn omgeving dit al vroeg vermoedde vanwege zijn afkomst uit een bekende Nijmeegse horecafamilie, had hij na de middelbare school een oriëntatietraject nodig om dit voor zichzelf te bevestigen. Na zijn tijd op de hotelschool in Maastricht trok hij voor korte tijd naar Amsterdam. En hoewel hij de hoofdstad leuk vond, was het voor hem toch een tikkeltje te groot. Daarom keerde hij terug naar zijn geliefde Nijmegen, waar hij sinds afgelopen december samen met drie compagnons een prachtig restaurant runt dat naast de bestaande De Achtertuin is herrezen op het NYMA-terrein.

Pioniers in coronatijd

Diede, een van zijn compagnons en medeoprichter van Studio Linksvoor, schuift aan en vertelt enthousiast over de oprichting van De Achtertuin met Brent en Tinus. ‘Het begon als een soort corona-initiatief, aangezien er geen evenementen mochten plaatsvinden, maar een biergarten en een paviljoen wel waren toegestaan.’ Na de eerste lockdown organiseerden ze direct feesten en partijen binnen de coronamaatregelen waarbij het maximaal toegestane aantal gasten van 750 precies hun capaciteit was.

Een nieuwe uitdaging

Voordat hij met drie compagnons aan het avontuur van het streetfoodrestaurant begon, was hij onder andere bedrijfsleider bij restaurantketen Loetje. Het was een interessante periode waarin hij veel leerde over personeelsmanagement en financiën, maar hij voelde de lokroep van een nieuwe uitdaging. Via via kwam hij in contact met Tinus van Studio Linksvoor, bekend van evenementen als Drift en Mout bierfestival. En zo ontstond het idee om na drie jaar in de buitenlucht te hebben gepionierd de bestaande De Achtertuin uit te breiden met een binnenruimte.

De visie achter De Achtertuin

De naam De Achtertuin is niet zomaar gekozen. Het streven is om gasten het gevoel te geven dat ze zich letterlijk in de achtertuin van Nijmegen bevinden. En deze buitenruimte is nu dus uitgebreid met een binnenruimte, een idee dat Pieter vanaf het begin voor ogen had. Het NYMA-terrein biedt veel potentieel. Hoewel het concept destijds nog niet volledig uitgewerkt was, wisten ze vanaf het begin dat ze een binnenruimte wilden toevoegen. Ze overwogen verschillende ideeën, van een arcadehal tot een foodhal, maar kozen uiteindelijk voor een restaurant omdat dit het beste aansloot bij het al bestaande concept.

Gemeenschapsbouw door crowdfunding

Door middel van crowdfunding werd maar liefst 191.000 euro opgehaald voor het streetfoodrestaurant. De keuze voor een crowdfunding was tweeledig: ten eerste was er veel geld nodig om dit project te realiseren, en ten tweede wilden ze ambassadeurs creëren. Pieter en zijn compagnons wilden dat degenen die al graag naar de oorspronkelijke De Achtertuin kwamen, ook betrokken zouden zijn bij de creatie van dit nieuwe avontuur. ‘Dit is niet alleen een effectieve vorm van mond-tot-mondreclame, maar het is ook geweldig wanneer mensen trots zijn op wat ze mee hebben helpen opbouwen.'

Innovatie in de keuken

De uitbreiding van buiten met een restaurant heeft het voordeel dat ze nu een volwaardige keuken hebben, met Florian als chef-kok. Deze keuken is bijzonder te noemen, omdat er niet op gas wordt gekookt en ze op een speciale manier frituren. Wat nog meer opmerkelijk is, is het ontbreken van een afzuiging, maar ook daarvoor hebben ze een oplossing gevonden. Standaard is niet hun stijl, maar innovatief en duurzaam des te meer.

Levendige inrichting en sfeer

Ook over de inrichting van het restaurant is zorgvuldig nagedacht. Levendige kleuren, waaronder veel roze, prikkelen je netvlies op een prettige manier. Maar ook de verlichting speelt een grote rol, ’s avonds transformeert de zaak namelijk door de sfeervolle verlichting. In de nabije toekomst zal ook de geïnstalleerde clubverlichting haar dienstdoen, terwijl de voetjes van de vloer gaan tot in de nachtelijke uurtjes op de beat van de dj.

Ondanks de omvang van maar liefst 400 m2, oogt de indeling knus. Alles is 45% gedraaid in plaats van rechttoe rechtaan, wat resulteert in allerlei hoekjes en gezellige plekjes. Het geheel bestaat uit drie delen: een restaurantgedeelte dat 's avonds verandert in een clubgedeelte, een borrelgedeelte rondom de bars, en via een in het oog springende trap bereikt men bovenin een lounge- en tevens restaurantgedeelte.

Naar de toekomst kijken

Zodra de lente aanbreekt, gaat het buitenleven weer van start. Op termijn zal er ook kunnen worden geluncht en zullen de maandag en dinsdag hun intrede doen. Met een focus op geleidelijke groei is De Achtertuin klaar om al haar gasten te verwelkomen, zowel binnen als buiten. En daar wordt reikhalzend naar uitgekeken.

Het streetfoodrestaurant De Achtertuin is te vinden op het NYMA-terrein (De Kolk 14) en is van woensdag tot en met zondag geopend. Voor de exacte openingstijden, bekijk de website
 

Fotografie: Frank van Raaij

Dit vind je misschien ook leuk...