De Vibe van Nimma: talent, innovatie en groei

| Luus Veeken

Eva van Otterlo, van tekstbureau De Bovenkamer, benutte de coranaleegte om een boek te schrijven over Nijmegen: De Vibe van Nimma. Een boek met een originele invalshoek. Ze verzamelde vernieuwende initiatieven uit Nijmegen. Verbindende factor hierbij is dat de initiatiefnemers nieuwsgierig zijn, willen weten, open staan voor verandering. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak Eva over haar drijfveren en aanpak bij het schrijven van De Vibe.

Klappen te vrijblijvend

Corona, het hele land in lockdown. Dan kun je maar al te gemakkelijk wegzinken in lethargie, of je kunt je ook een boost laten geven. Dat laatste deed Eva van Otterlo, ondernemer met een eigen tekstbureau. ‘Ik wilde wat doen, iets concreets. Klappen voor de zorg vond ik te vrijblijvend. Ik heb mezelf toen een opdracht gegeven: een boek schrijven dat inspireert en stimuleert, aanzet tot nadenken. Mensen uit Nijmegen, jongeren vooral, wil ik met mijn boek een hart onder de riem steken door te verhalen over boeiende Nijmeegse innovaties’, aldus Eva. En ze toog aan het werk. Resultaat is het boek De Vibe van Nimma.   

Outside-the-box

Voor haar boek sprak Eva zo’n honderd Nijmeegse outside-the-box-denkers die eraan bijdragen dat de oudste stad van Nederland zichzelf blijft vernieuwen. De initiatieven waarover De Vibe verhaalt betreffen een scala aan branches en vakgebieden. Van de gezondheidszorg tot verkeersstromen, van de volle zalen van Doornroosje tot bitcoin en nanotechnologie. De focus in de verhalen ligt op de mens achter die innovatieve initiatieven. Alles in korte, toegankelijke teksten, voorzien van fotomateriaal met een Nijmeegs karakter.

Van blockchain tot Blox

Zo’n tien jaar geleden, bijna niemand kende het verschijnsel bitcoin nog, zaten drie jonge Nijmegenaren een beetje te chillen, het leven en de wereld door te nemen. Ook de onvolkomenheden van het huidige financiële systeem passeerden de revue. Blockchain en cryptomunten, was dat misschien een betere optie, zo vroegen zij zich af. Na zich in de mogelijkheden van blockchain verdiept te hebben besloten ze een bedrijfje in cryptovaluta te beginnen. Inmiddels, een kleine tien jaar later, zijn de drie jonge gastjes van weleer serieuze blockchainondernemers, met zo’n 200 man in dienst. Hun Nijmeegse bedrijf, Blox geheten, faciliteert de handel in cryptomunten. Gegarandeerd dummie-proof, want getest op ouders en grootouders, aldus hun website!

Advocatuur en nanodeeltjes

Nieuwe ontwikkelingen roepen nieuwe vragen en onzekerheden op die ook in het recht hun weerslag zullen moeten vinden. Wat heeft nanotechnologie met recht of advocatuur te maken, vraag je je misschien af. Misschien meer dan je denkt. Nanodeeltjes, minieme deeltjes van stoffen, hebben bijzondere eigenschappen die wezenlijk kunnen verschillen van de stoffen in de gebruikelijke grootte. Wat nu wanneer iemand een injectie krijgt waarin nanodeeltjes zitten en het gaat fout, wie is daarvoor dan aansprakelijk? De fabrikant die de nanodeeltjes in het product stopt, degene die de injectie voorschrijft, degene die de injectie geeft? Vaccins tegen corona gebaseerd op nanotechnologie (Pfizer, Moderna) maken dit tot een urgente vraagstelling. Met vragen als deze houdt Ingeborg Haazen zich bij de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit bezig. Outside the box? Dat in elk geval, vandaar een plek in het boek.

 

Benieuwd geworden naar de inhoud van De Vibe van Nimma? Eva van Otterlo geeft haar boek in eigen beheer uit. Je kunt het tot 1 mei as. bestellen door een mail te sturen naar: eva@bovenkamer.com. Prijzen en een inkijkje in de eerste hoofdstukken vind je op www.bovenkamer.com

 

Fotograaf: Bob Janssen

Dit vind je misschien ook leuk...