De missie van Mark Luke (CITC): een duurzamere chipindustrie met revolutionaire technologie
Mark Luke Farrugia is sinds maart 2023 General Manager van het Nijmeegse Chip Integration Technology Center (CITC). En hij heeft een duidelijke missie; de chipindustrie duurzamer maken en daarmee ook naar Europa en, vooral, Nijmegen halen. “Toen ik twee jaar geleden aantrad bij CITC zag ik dat er iets nodig was, een transitie, een nieuwe koers en een revolutionair product.”
De coronacrisis diende voor veel mensen als een wake-up call voor de wereldwijde afhankelijkheid van chips. “Iedereen besefte dat chips overal in zitten en dat wanneer er ergens in de wereld een crisis is, dat iedereen raakt.” Dit heeft geleid tot politieke initiatieven om de chipindustrie in Europa te versterken. Een voorbeeld hiervan is de European Chips Act. Het doel is om de productiecapaciteit in Europa te vergroten en investeringen in technologie en infrastructuur te stimuleren. Hierdoor wil men de afhankelijkheid van Aziatische markten verminderen.
Nieuwe package: groen en efficiënt
CITC is gespecialiseerd in de package (behuizing) van een chip. “Het gaat verder dan simpelweg een chip in een doosje stoppen. Het omvat het omhullen van de chip in een materiaal dat beschermt tegen fysieke schade en omgevingsinvloeden, terwijl de behuizing ook zorgt voor de nodige elektrische verbindingen. De package is essentieel voor de prestaties en betrouwbaarheid van de chip. Het vormt een belangrijke stap in de productie van geavanceerde technologieën," legt Farrugia uit.
Hij introduceerde bij CITC een nieuwe technologie die zowel milieuvriendelijk als kostenefficiënt is. “We willen Nijmegen op de kaart zetten als centrum voor duurzame chipproductie,” voegt hij toe. De innovatieve aanpak van CITC maakt gebruik van ‘additive manufacturing’. Deze methode vervangt traditionele, vervuilende processen door een techniek die alleen de noodzakelijke materialen gebruikt. Hierdoor wordt verspilling geminimaliseerd, wat zowel de milieubelasting als de kosten drastisch vermindert. In plaats van de traditionele technieken, waarbij overtollig materiaal wordt weggeëtst en afvalstoffen ontstaan, bouwt de additive manufacturing-techniek de benodigde lagen direct op. Dit zorgt voor een veel schoner productieproces. Daarnaast maakt het mogelijk om de chip package hier in Europa te produceren, zonder afhankelijk te zijn van goedkopere, maar vervuilendere methoden in Azië.
“Het doel is niet alleen om milieuvriendelijke producten te maken, maar om deze ook economisch aantrekkelijk te houden," zegt Farrugia. “We willen de kosten met wel 70% verlagen, wat het aantrekkelijk maakt om deze technologieën in Europa te produceren. Dit zou Nijmegen kunnen transformeren tot een wereldwijd centrum voor duurzame chipproductie. Tegelijkertijd kan het een significante bijdrage leveren aan de Europese chipindustrie.”
Haalbare chipproductie in Europa
Farrugia, van Canadees-Maltese afkomst, begon zijn carrière in de halfgeleiderindustrie direct na zijn studie, met ervaring bij grote Europese spelers zoals STMicroelectronics en NXP. Na zijn tijd in de industrie werkte hij samen met gevestigde onderzoeksinstituten en universiteiten. Daar merkte hij dat gevestigde spelers vaak vast bleven zitten aan traditionele aanpakken. Daarom besloot hij in maart 2023 over te stappen naar CITC. “Na jaren te hebben samengewerkt met gerenommeerde instituten werd het me duidelijk dat als ik echt een revolutie wilde ontketenen op het gebied van duurzaamheid en economische haalbaarheid in Europa, ik ergens anders moest zijn,” legt hij uit.
Farrugia werd overtuigd door de potentie die hij zag bij CITC tijdens een brainstormsessie met experts van verschillende Nederlandse instellingen, waaronder TNO en Holst Centre. "Het idee voor een duurzame en economisch haalbare chipproductie in Europa ontstond door de combinatie van expertise uit verschillende velden," vertelt hij. "Ik realiseerde me dat de gevestigde orde misschien niet bereid was om de risico’s te nemen die nodig waren voor innovatie. Maar nieuwkomers zoals CITC zijn dat wel. Zij hebben de drive om hun plaats te vinden in de industrie en zijn bereid om nieuwe wegen in te slaan."
Het "iPhone idee"
Farrugia gelooft sterk in het samenbrengen van expertise uit verschillende velden om revolutionaire ideeën te genereren. "Het mooie van innovatie zit in het bij elkaar brengen van mensen met verschillende competenties," zegt hij. "Dat is waar de geweldige ideeën vandaan komen."
CITC werkt nauw samen met partners zoals TNO, TU Delft, Holst Centre en diverse industriële spelers zoals NXP en Nexperia. Deze samenwerkingen zijn cruciaal voor het omzetten van innovatieve ideeën in marktklare producten. "Alles wat je doet in een onderzoeksinstituut zoals het onze moet uiteindelijk op de markt komen," legt Farrugia uit. "Daarom werken we vanaf het begin samen met industriële partners."
Farrugia vergelijkt zijn aanpak met de situatie van Nokia en Apple. “In mijn tijd was Nokia de onbetwiste marktleider. Toen Apple opkwam, dacht Nokia dat de nieuwe technologie niet zou aanslaan. En kijk waar Apple vandaag staat. Gevestigde spelers onderschatten vaak de impact van disruptieve innovaties,” legt hij uit. “Dit geldt ook voor CITC’s nieuwe technologie, die een alternatief biedt voor gevestigde methoden.”
CITC Innovation Day
In september organiseert CITC zijn eerste Innovation Day als onderdeel van het Vibe of the Future Festival. Dit evenement, dat op uitnodiging is, biedt een platform om de nieuwste innovaties en technologieën op een begrijpelijke manier aan het grote publiek te presenteren. "Onze technologie is normaal gesproken zo klein dat je het alleen onder een microscoop kunt zien. Dat maakt het een uitdaging om mensen te laten begrijpen wat we doen," vertelt Farrugia. "Daarom maken we gebruik van schaalmodellen, dummy-chips die we met 3D-printers maken, zodat mensen ze kunnen aanraken en van dichtbij kunnen bekijken. We zullen ook uitleggen hoe elke component werkt en welke rol deze speelt in het oplossen van maatschappelijke problemen. Op deze manier hopen we een breder publiek bewust te maken van het belang van onze innovaties."