5x de beste tips tijdens BEING AN IDEALIST

Op 13 en 14 mei organiseert LUX Nijmegen het kennisfestival Being an Idealist. Aanleiding voor dit festival is de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning aan rasidealist Frans Timmermans op 12 mei. Deze gebeurtenis wordt extra feestelijk gemaakt door lezingen, films, gesprekken en ontmoetingen met befaamde idealisten waardoor jonge mensen een glimp van een hoopvolle toekomst op kunnen vangen. Hulp nodig bij het kiezen? Lees hier de vijf beste programmatips!

1. Gespot in Nijmegen: Sander, Donald en Coen

Altijd al wel eens willen weten hoe ze in het echt zijn? Sander Schimmelpenninck, bekend van o.a. Sander en de Kloof, Donald Pols, directeur van Milieudefensie en beroemd sinds zijn overwinning in de Shell-zaak en Coen Verbraak, al jaren geliefd als een van de beste interviewers op de Nederlandse tv, zijn sprekers en presentator op het festival.

2. De mooiste film die je dit jaar gaan zien

De mooiste film van het jaar? De meest originele film van het jaar? De meest fantastische film van het jaar? De artistiek rijkste en meest verbluffende film van het jaar? The Island van Anca Damian is dat allemaal. Omdat verbeeldingskracht essentieel is voor idealisten en wereldverbeteraars.

3. Kun je uit de Waal drinken?

Li An Phoa begon met een eenvoudige droom. Rivieren moesten weer drinkbaar worden. Ze bouwde sindsdien al wandelend met scholieren, boeren en burgemeesters een hele organisatie en internationale netwerken rond haar droom. Wandel met haar mee langs de Waal en hear all about it.

4. Tijdreizen in het leven op aarde

Als er iemand weet hoe het leven op aarde er over 100 jaar uitziet, dan is dat misschien wel Thomas Halliday. Deze jonge evolutiebioloog maakt furore in de VS en VK met zijn boek Otherlands, a world in the making. Een tijdreis de diepe geschiedenis van het leven op aarde. En daarmee stiekem een blik op onze nabije toekomst.

5. Camus en Arendt

Als er ergens twee denkers en schrijvers sprankelend origineel lijken in deze tijd, zijn het wel Albert Camus en Hannah Arendt. Beide leefden in de turbulente tijd van WOII en de vele onafhankelijkheidsoorlogen daarna. Hun tijd was die van opstand en rebellie en hun ideeën daarover lijken actueler dan ooit. Door Radboud filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman.

 

Benieuwd wat er nog meer op het programma staat? Kijk hier voor meer informatie en tickets.