Museum Het Valkhof belicht pestlocaties in Nijmegen

Wie dinsdag door de binnenstad van Nijmegen liep, heeft ze misschien al gezien. Honderden felgroene ratjes bekleden de straten. Met de guerrilla-actie #followtherats vraagt Museum Het Valkhof aandacht voor de pestgeschiedenis van de oudste stad. Welke locaties herinneren ons nu nog aan de gruwelijke ziekte? Als je weet waar je moet kijken, kun je nog steeds sporen van de pest terugvinden.

Roemruchte pestgeschiedenis

Wegschietende ratten, in zwart geklede pestdokters met snavelmaskers, met paars-zwarte zweren bedekte lijken: de pest is een van de meest tot de verbeelding sprekende ziektes uit onze geschiedenis. Ook Nijmegen heeft een roemruchte pestgeschiedenis. Wist je dat in 1635-1636 meer dan de helft van de inwoners stierf aan de pest? Rijk of arm, de ziekte slaat geen huis over. Angst, pessimisme en machteloosheid voeren lang de boventoon.

Sporen van de pest in de binnenstad

Verschillende locaties in de stad herinneren ons aan de gruwelijke ziekte. De Lappentoren waarin pestdragers verbleven, de pekmuur (de vloeistof pek werd gebruikt om de pest buiten de deur te houden) in Hotel De Gulden Waagen, de naar de Nijmeegse pestdokter vernoemde Van Diemerbroeckstraat. Gasthuizen en kapelruimtes om de tsunami aan pestlijders te herbergen. De pestgraven op onder andere het Sint-Stevenskerkhof. Maar ook Het Gebroeders Van Lymborch Huis, een herinnering aan de wellicht bekendste Nijmeegse slachtoffers van de Zwarte Dood. Onder andere deze locaties en de wegen ernaartoe zijn de komende twee weken gemarkeerd met de fluorkleurige ratjes. Op www.museumhetvalkhof.nl wordt lees je over de geschiedenis van deze plekken.

Maatregelen tegen de Zwarte Dood

Quarantaine, mondkapjes en afstand houden; anno 2021 zijn we vertrouwd met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ten tijde van de pest was dit niet heel anders. Om de pest de kop in te drukken verordonneren de burgermeester, schepenen en de raad van Nijmegen in 1664 een lijst met maatregelen. Bossen stro voor de deur, afstand houden met een stok en een verbod op varkens.

In het kader van de tentoonstelling De Pest neemt het museum je online mee in de duistere pestgeschiedenis van Nijmegen. Volg #followtherats en lees op de website hoe het er ten tijde van deze pandemie in de stad aan toe ging.

Dit vind je misschien ook leuk