Opening Feest van Licht in museumpark Orientalis
Van 17 december 2024 tot en met 5 januari 2025 viert Museumpark Orientalis traditiegetrouw het Feest van Licht. Zoals elk jaar verandert het park in een magische plek die licht geeft in deze donkere dagen. Dit jaar draait het om het thema 'SeeLight', een uitnodiging om het licht te zien en te zoeken.
De zoektocht voert langs zeven valleien op een spirituele reis vol zelfontdekking en is geïnspireerd op een eeuwenoud Perzisch verhaal. Het vormt daarmee een logisch vervolg op het thema van het afgelopen jaar dat in het teken stond van de 13e-eeuwse Perzische dichter/filosoof Rumi (Mohamed Jalal ad-Din Balkhi Rumi). Het verhaal vertelt over de reis van dertig vogels uit alle windstreken die op zoek gaan naar hun koning. Tijdens hun reis vinden zij vrijheid, licht en wijsheid om uiteindelijk te ontdekken waar de kracht die zij zoeken werkelijk schuilt.
Het project is wederom vormgegeven door Masoud Rahaee, artistiek leider van ElanArt, een stichting die is opgericht door asielzoekers om andere jonge vluchtelingen te inspireren en activeren. Vorig jaar werd door Erfgoed Gelderland aan die samenwerking de Gelderse Roos Prijs toegekend.
Groots Kerstdiorama
Het Feest van Licht draait niet alleen om de ontdekkingsreis. Ook een deel van het unieke kerstdiorama is weer opgebouwd. De bezoeker komt op een route van ruim dertig meter langs verschillende taferelen uit het Heilige Land aan het begin van onze jaartelling, levensecht nagebouwd in miniatuurlandschappen. Kinderen, maar ook volwassenen, zullen ogen tekort komen.
©Heyta Melssen
Hoe langer je kijkt, hoe meer de details opvallen: een druivenoogst, een markt, ambachtslieden aan het werk, een karavaan die vol schatten door de woestijn trekt. Maar ook katten die om hoekjes gluren, een luxueuze Romeinse maaltijd naast het loket voor de volkstelling, een slangenbezweerder en heel veel dieren. Het is nog een hele kunst om de kerststal hiertussen te ontdekken. En misschien zijn er zelfs wel meer geboorteplekken? Neem gerust de tijd om alles in je op te nemen.
De boodschap van de burgemeesters
Tijdens de opening werden natuurlijk de nodige speeches gehouden. Sietse Jager, directeur van het museum, opende de bijeenkomst met een woord van welkom en sprak de verwachting uit dat er zeker 10.000 bezoekers het Feest van Licht zouden meevieren dit jaar. Daarna vertelde voorzitter Walter Hamer het verhaal van de vogels die op zoek gaan naar de SeeMorgh. Hij verhaalt van spiegels en zelfinzicht, van inspiratie, licht en wijsheid, en wenst de aanwezigen een vruchtbare zoektocht toe.
Hij wordt gevolgd door burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal. Deze richt zich in zijn toespraak vooral op 80 jaar vrijheid. Want ook dat is de boodschap van het Feest van Licht, dat ons anders wil laten kijken naar de wereld om ons heen. Op weg naar het licht kunnen we samen met anderen vrij zijn en oprecht geluk vinden. Maar vrijheid is nooit af, daar moeten we aan blijven werken en anderen blijven inspireren.
En dan is het woord aan de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls. Hij is te gast, dus niet voorzien van zijn ambtsketen, maar zijn woorden zijn er niet minder indrukwekkend door. Hij houdt een bijzonder pleidooi over vrijheid en respect en roept de aanwezigen op om vaker hun smartphone weg te leggen en te kijken naar elkaar. Hij wijst op het gevaar van zich nestelen in de bubbels die door een ontmenselijkt algoritme worden veroorzaakt en de onverdraagzaamheid en het vijanddenken die daarmee gepaard gaan. Zoek het licht in jezelf en in de ander, is zijn boodschap. Kijk naar elkaar, maak contact! Deze pelgrimstocht door de zeven valleien is daarvoor een mooie start.
Conrad Savy, voormalig vredesambassadeur van de gemeente Nijmegen, gebruikt ook graag verhalen om zijn boodschap over te brengen. Hij sluit zich van harte aan bij de woorden van de heren Slinkman en Bruls en maakt gebruik van de gelegenheid om aan beide burgemeesters de door hem opgestelde vrijheidsverklaring uit te reiken. Deze is eerder al getekend in het Museumpark Orientalis en hij hoopt dat ook de burgemeesters hier hun handtekening onder kunnen zetten.
De tocht door de zeven valleien
En dan mogen we onder begeleiding van Masoud naar buiten waar het inmiddels donker is geworden. De route is aangegeven met snoeren met lampjes en fraai aangelichte bomen en struiken. Onderweg worden de bezoekers vergezeld door honderden vogels die allemaal dezelfde richting uit vliegen. Hier en daar zijn ze neergestreken in een vallei en kan ook de bezoeker even tot rust komen. Elke vallei is voorzien van een boodschap, die helaas in het pikkedonker slecht te lezen is.
Gelukkig is er een folder waar de informatie ook in staat. In de achtereenvolgende valleien leggen de vogels (en dus ook de bezoekers als het goed is) steeds meer ballast af en verwerven zij meer geestelijk inzicht. Uiteindelijk bereiken de vogels die alle spirituele beproevingen hebben doorstaan het paleis van de SeeMorgh, waar zij beseffen wie of wat die koninklijke kracht eigenlijk is. Een mooi thema vol inspiratie en hoop in deze duistere tijden.
Het Feest van Licht is te bezoeken tot en met 5 januari, waarna het Feest wordt afgesloten met een groot vredesvuur. Voor informatie en tickets kun je terecht op museumparkorientalis.nl/feest-van-licht/.
Fotografie:Willem Melssen & Heyta Melssen