Kaaisjouwers Krijgen Vaste Plek In Binnenvaartmuseum Nijmegen

| Frank Antonie van Alphen

Het is inmiddels een jaar geleden dat de première van de docufilm “Kaaisjouwers” plaatsvond. Onder omstandigheden vol hindernissen, maakten het team er toch een fantastische docufilm van die een vaste plek krijgt in het Binnenvaartmuseum van Nijmegen.

Het was even spannend of de opnamen door corona wel door konden gaan, maar Anne van Riel en Sabine Eijkholt van Moietyfilm hebben het ‘m, met aangepast scenario, toch maar geflikt. Onder omstandigheden vol hindernissen, opgeworpen door covid, maakten Anne en Sabine er, in opdracht van Omroep Gelderland, een fantastische docufilm van. Misschien zelfs wel juist vanwege corona, omdat moeilijker omstandigheden nou eenmaal om creatieve oplossingen en inventiviteit vragen.

De condities waaronder de film is gemaakt, zorgde daarnaast voor de absolute hoofdrolspeler: Kaaisjouwersnazaat Wim van Megen. Hij verwoord ontroerd het juiste gevoel. De ziel van boek “De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal”, maar ook BN’er, Bekende Nijmegenaar Jos Geutjes, doet zijn verhaal. Net als havenmeester Gerard Hendriks. Hij legt uit hoe het er tegenwoordig aan toe gaat in de Nijmeegse havens.

Zeer veel positieve reacties

De reacties waren hartverwarmend. Na de uitzending van "Kaaisjouwers" liep de ene na de andere felicitatie binnen. Zoals van Nadja Alberto, kleindochter van Wim van Megen, in reactie verwoordde: “het was emotioneel voor mij. In de ochtend zag ik de film. De gehele dag door was 'Kaaisjouwers' in mijn gedachten. Met mijn opa in beeld zoals ik hem ken: als verhalenverteller, recht uit het hart. Ik ben heel blij dat de documentaire gemaakt is. In een woord: GEWELDIG!”

Dat was het?

Met “Kaaisjouwers” leek het project nu compleet. Het slotstuk van trilogie boek, standbeeld en bewegend beeld. Verheugd kan nu gemeld worden dat er nog een vierde hoofdstuk volgt. De Kaaisjouwers krijgen in Binnenvaartmuseum Nijmegen een vaste stek als onderdeel van de permanente tentoonstelling. in de Waalhaven, daar waar ze ooit aan het werk waren. Met dank aan de initiatiefnemers van Binnenvaartmuseum Nijmegen, Henk Nuij - en alle gemotiveerde vrijwilligers rond hem. Want Nijmegen is pas weer echt een stad aan de rivier als de varende geschiedenis van haar bewoners niet wordt veronachtzaamd.

www.binnenvaartmuseumnijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...