Eerste nieuwe Kunstnacht groot succes

Het was de eerste Kunstnacht voor de nieuwe organisatie. De samenwerkende partijen Stichting Hubert en Stichting ACBN wisten duizenden vertrouwde én nieuwe Kunstnachtbezoekers aan zich te binden met een divers programma, gepresenteerd door ruim 60 samenwerkende culturele organisaties. Onder andere een vrij toegankelijk festival in Kronenburgerpark en een nieuwe uitstraling onderscheidden zich van de vorige edities van Kunstnacht.

Kronenburgerpark

Het Kronenburgerpark trok veel bezoekers, al vanaf het einde van de middag. Tot 18.30 uur vonden er doorlopende optredens van Naaistreek, Open Source Radio, Collectief Ludvik en Elena Nijsen plaats. Daaf Verjans opende Kunstnacht toen met een presentatie van de door hem geschreven mythe over Kunstnacht. Later op de avond trok het park en de optredens ook bezoekers uit de stad, die voorheen nooit naar Kunstnacht kwamen. Na de optredens van Blow 3.0, Zirkometric, Ko Shin Moon, Ruben Chi, Gino Cochise, Noah Bouwman en Juma Iking, sloot Daaf de avond in het park af.

Doorlopend Kunstnacht programma

Na de opening in het Kronenburgerpark begonnen om 19.00 uur de optredens bij de cultuurorganisaties in de binnenstad en op het Honigcomplex. Op veel plekken was het al snel een gezellige drukte. Vooral Museum het Valkhof, waar nieuwe deelnemer Introdans, Doornroosje én Toneelgroep Oostpool optraden, was vanaf de opening al erg populair onder de enthousiaste bezoekers. Ook nieuw dit jaar waren de deelnemende organisaties Wiebert, die in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kunst tentoonstelde, en Paak Vinyl Bar, waar Music Meeting en The Mansion Nimma een combinatie van rap en dans lieten zien.

Naast de nieuwe organisaties had Kunstnacht veel oude bekenden. Expo Bart, voorheen drijvende kracht achter Kunstnacht, had dit jaar met Eendenverhuur Nyma en De Schoenfabriek een rij eendjes klaarstaan die zich van de locatie op het Honigcomplex door de stad verspreidden. Op het Honigcomplex was het aan het begin van de avond een topdrukte, waar in de Brebl voorstellingen van de studenten van Artez Muziektheater en lezingen in Oersoep Biertuin plaatsvonden.

De optredens in en rondom het Valkhofpark, in de Lindenberg en in het Besiendershuis trokken veel aandacht. Ook programmeerden veel organisaties hun act deels buiten. Zo waren er veel verschillende optredens van Beatwise en Popronde in en rondom Bibliotheek de Mariënburg. Vanaf daar kon men uitwijken naar de locaties Extrapool, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Festivalhuis en Ruis Nijmegen.

Nachtfeest

Na de laatste optredens vertrok het publiek dat er nog geen genoeg van had naar Concertgebouw de Vereeniging, waar verschillende Dj’s van Collectief Plakband een verrassende combinatie van disco-, house- en technomuziek draaiden onder de visuele begeleiding van VJ Mirjam Debets. De doorgewinterde bezoekers wisten de klok rond te feesten, waardoor het tot 04.00 uur gezellig druk bleef in de Vereeniging.

Kunstnacht 2022 en verder

Voor de organisatie was Kunstnacht een groot succes. ‘De samenwerking beloofde veel goeds, met onze kennis op verschillende vlakken hebben we echt iets moois neer kunnen zetten’ zegt Jop Teeuwissen, mede-oprichter van Stichting Hubert, ‘opvallend was dat er echt een jongere doelgroep is aangeboord. Dit was te zien op alle locaties. Het was ook ons doel om ons te richten op een nieuwe doelgroep en dat is gelukt. De gemiddelde kaartkoper was 27 jaar.‘

Ook Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder van Stichting ACBN kijkt terug op een succesvolle editie van Kunstnacht. ‘Nijmegen was zaterdagavond echt van Kunstnacht. De groene lichten, het wandelende publiek tussen en rondom de locaties en in het Kronenburgerpark was iets om trots op te zijn. Heel mooi om te zien dat de samenwerking met Hubert zoiets moois neer kan zetten. Dit belooft veel goeds voor de komende edities.’

Dit vind je misschien ook leuk...