Baanbrekend onderzoek biomarker

Jos Oomens is sinds 2013 hoogleraar Moleculaire Structuur en Dynamica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij combineert technieken als massaspectrometrie en infraroodspectroscopie om bij pasgeboren baby’s moleculen, zogeheten biomarkers, op te sporen die wijzen op een stofwisselingsziekte, die bijvoorbeeld epilepsie kan veroorzaken of om de politie te helpen bij het identificeren van ‘designerdrugs’, zoals 3-MMC.


Fotografie: Erik van 't Hullenaar

Bij pasgeboren baby’s wordt met de hielprik bloed afgenomen om te onderzoeken op stoffen die wijzen op bepaalde ziekten. Met wetenschappelijke technieken worden deze stoffen opgespoord en geïdentificeerd. Dit is één van de toepassingen van het wetenschappelijke onderzoek dat Jos Oomens, hoogleraar Moleculaire Structuur en Dynamiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet.

Als fysisch chemicus werkt hij in het grensgebied van natuurkunde en scheikunde. Hij combineert massaspectrometrie met infraroodspectroscopie. Dat gebeurt in het FELIX-laboratorium in Nijmegen waar de vrije elektronenlaser FELIX staat, die infrarood licht produceert.

Massaspectrometrie

Met massaspectrometrie wordt de massa van een molecuul gemeten. Je zou het een weegschaal voor moleculen kunnen noemen. Daarmee herken je een groep moleculen met hetzelfde gewicht, die bestaan uit dezelfde atomen. Maar daarmee is de structuur van deze moleculen, hoe de atomen zijn gerangschikt, nog niet duidelijk. En die structuur bepaalt nu juist de chemische eigenschappen van zo’n molecuul. Met infraroodspectroscopie (IR-spectrum) wordt die structuur wel bepaald.

‘Samen met onderzoekers van het Radboudumc hebben we een molecuul geïdentificeerd, dat wijst op een specifieke metabole ziekte. Dit is een stofwisselingsziekte, die epileptische aanvallen en ernstige ontwikkelingsstoornissen veroorzaakt’, verklaart Jos Oomens. ‘Vroege ontdekking van deze ziekte is van levensbelang, omdat de ziekte niet te genezen, maar wel te behandelen is.’

Jos Oomens werkt ook samen met de politie in Amsterdam als het gaat om het opsporen van stoffen, zoals 3-MMC, ook wel ‘designerdrugs’ genoemd. 3-MMC is sinds 28 oktober verboden. Jos Oomens: ‘Als de politie een partij pillen in beslag heeft genomen, onderzoeken wij de precieze chemische structuur van de designerdrugs.’

Dit artikel verscheen eerder op Tech Gelderland.

Dit vind je misschien ook interessant