VOOR WIE INSCIENCE HEEFT GEMIST…
Een overweldigende hoeveelheid films, talks en andere wetenschapsgerelateerde activiteiten tijdens de vierde editie van het InScience International Science Film Festival Nijmegen in en om LUX. Thema dit jaar: Kunstmatige Intelligentie. Boeiende documentaires, prachtige speelfilms, wetenschappers en filmmakers die hun kennis delen met de bezoekers. En niet te vergeten: scherpzinnige vragen uit het publiek, wat bijdroeg aan de hoge kwaliteit van de discussies. Kortom, een hele belevenis.
Het InScience Festival telde dit jaar ruim 8.000 bezoekers en 180 wetenschappers, cineasten en kunstenaars uit binnen- en buitenland. Alleen al 2.200 leerlingen en studenten bezochten het educatieprogramma. Dankzij alle professionele krachten en vrijwilligers liep het gesmeerd.
Asperitas, mammatus of lenticularis
Ooit gehoord van asperitas, mammatus of lenticularis? Er zullen maar weinig mensen zijn die weten dat dit wolkentypen zijn. Maar na InScience is dat anders. Verrassende filmpjes over wolkenformaties werden voorafgaand aan de hoofdfilm vertoond. Een cadeautje van de NTR voor het festival. Prachtig en leerzaam, die korte filmpjes. Dat zouden ze ook best voor het journaal op de tv mogen laten zien.
Een greep uit het gebodene
The Serengeti Rules voert de kijker mee naar de ontdekking van ‘keystone species’ door ecoloog Bob Paine in de jaren zestig van de vorige eeuw. Keystone species zijn diersoorten die voor de diversiteit in een ecosysteem onontbeerlijk zijn. Paine ontdekte dat zeesterren de keystone species vormen voor een bepaald habitat. Haal ze weg en de diversiteit aan soorten in het gebied heeft er ernstig onder te lijden. Andere natuuronderzoekers ontdekten hetzelfde verschijnsel in andere gebieden met andere diersoorten, waarmee Paines theorie werd bevestigd. Vijftig jaar geleden wist men al dat kleine ingrepen in de natuur grote gevolgen kunnen hebben.
Behind de Curve focust op een groep Amerikanen die geloven dat de wereld plat is. Ze worden ‘Flat Earthers’ of ‘Flatters’ genoemd. Ondanks alle wetenschappelijke bewijzen houden ze bij hoog en bij laag vol dat de wereld onder onze voeten een pannenkoek is. Je zou denken dat slechts een enkeling, een zonderling, dit gelooft. Het is echter een hele community die geregeld samenkomt, elkaar een hart onder de riem steekt en elkaar sterkt in hun toch wel afwijkende opvatting. Na afloop van de film liet sociaal-psycholoog Sebas Nouwen zijn licht schijnen over de Flat Earth-beweging. Zijn conclusie was dat de leden vooral op zoek zijn naar uniciteit, naar anders zijn.
Jane vertelt het meeslepende levensverhaal van Jane Goodall, die in Afrika zonder specifieke ervaring of kennis startte met haar onderzoek naar het gedrag van apen in het wild. Met unieke opnamen van Jane en haar primatenvrienden wordt een ontroerend portret geschetst van deze bevlogen onderzoeker, voor wie de keuze tussen werk en gezin zwaar viel. Aansluitend aan de film liet Mark Verkerk, regisseur van De Nieuwe Wildernis, een boeiend filmpje zien over de ‘making of’ van een natuurdocumentaire. Als argeloze filmbezoeker blijk je geen idee te hebben van wat er bij het maken van zo’n documentaire allemaal komt kijken. Ook apenonderzoeker Edwin van Leeuwen reageerde op de film en sprak zijn verbazing uit over het feit dat Jane Goodall en haar team dikke maatjes waren met de wilde apen. Ze stonden de apen toe op hun terrein te komen, in hun tent zelfs. Dat zou nu nooit meer gebeuren. ‘Heel gevaarlijk. Ze slopen alles’. Tip: de film staat ook op Netflix.
Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit het grote aanbod van films en randprogrammering dat InScience dit jaar te bieden had. Al met al was het weer een geslaagde editie.
Fotografie: Edwin Smits