Interview over de Sunset March, de herdenkingsmars bij zonsondergang
Iedere avond bij zonsondergang vindt bij brug De Oversteek een bijzondere gebeurtenis plaats; de Sunset March. Elke dag weer. Als eerbetoon aan de hier in de Tweede Wereldoorlog omgekomen geallieerde militairen lopen veteranen dagelijks deze mars over de Waal. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken liep een avond mee met oud-militair Tim Ruijling, bedenker en initiatiefnemer van de Sunset March. Op gepaste afstand natuurlijk, vanwege corona.
De Oversteek bevindt zich op de plek waar in september 1944 tijdens de Operatie Market Garden Amerikaanse militairen de Waal zijn overgestoken. 48 Geallieerde militairen kwamen om. Als blijvende herinnering floepen bij zonsondergang op de brug 48 paar lichtmasten de een na de ander aan. Op het ritme van de aanfloepende lichtmasten loopt een veteraan de brug over, de Sunset March. Ter afsluiting van het eerbetoon brengt de veteraan een groet bij het monument voor de gevallenen aan de voet van de brug, op de Oosterhoutsedijk. Een mooie hommage aan de militairen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid. De tocht duurt zo’n 12 minuten.
Tim Ruijling
Door weer en wind: 365 keer per jaar
Tim Ruijling, gepensioneerd luchtmachtofficier, is de initiatiefnemer van de Sunset March, die sinds 2014 dagelijks wordt gelopen. Met zijn Team31, een vaste groep van 31 veteranen, zorgt hij ervoor dat er elke dag een Sunset March plaatsvindt. ‘Alle teamleden lopen de tocht in principe eenmaal per maand. Ze komen niet alleen uit Nijmegen, maar ook uit Zwolle, Arnhem, Elst. En echt mooi, er is zelfs een Duitse veteraan, die meeloopt’, vertelt Ruijling. ‘Iedere veteraan die dat wil kan zich aanmelden voor de Sunset March. Er zijn ook regelmatig buitenlandse militairen die de mars willen lopen’. Ook burgers kunnen meelopen. De belangstelling voor deelname is groot. Helaas is meelopen nu vanwege corona niet mogelijk.
Veteranen zijn echte diehards, ze versagen nooit. Ruijling: ‘Het gaat altijd door. Onweer, kou, sneeuw, maakt niet uit, we lopen altijd, 365 avonden per jaar. Laatst, met die hevige sneeuwval, kwam de veteraan van de dag helemaal op de fiets door de sneeuw vanuit Arnhem!’
‘They died for me’
In constant tempo loopt Ruijling zwijgend over de brug. De trap af, naar het monument aan de Oosterhoutsedijk. Daar volgen een moment van bezinning en een groet aan de 48 militairen de zijn omgekomen toen zij de Britten bij Arnhem te hulp wilden komen. Geroerd vertelt Ruijling dat hij op een dag een Britse oud-militair in een rolstoel bij het oorlogsmonument aantrof. Vier woorden sprak de Brit: ‘They died for me’. Het raakte Ruijling.
‘Even wat geschiedenisles geven’
Na afloop van het ceremoniële gedeelte verricht Ruijling nog wat opvoedkundige taken. ‘Even wat geschiedenisles geven’ en weg is hij, hangjongeren in hun auto’s aanschietend over het verhaal achter het oorlogsmonument. En verbazingwekkend, ze luisteren! Hij raakt bij hen de juiste snaar. Met zorg verwijdert hij ook nog de achteloos weggegooide blikjes en lachgasballonnen in de omgeving van het monument. ‘Zo, dat ziet er weer netjes uit’.
Wereldwijde erkenning
Steeds meer mensen lopen de mars een keer mee. Tijdens de herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden waren er maar liefst 7.500 meelopers. Sinds kort staat de Sunset March op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wereldwijde erkenning voor deze mooie, nog prille traditie. En initiatiefnemer Tim Ruijling? Die werd voor zijn inzet verheven tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Meelopen met de Sunset March?
Wil je weleens meelopen met de Sunset March? Wanneer de corona-beperkingen zijn opgeheven ben je welkom. Je hoeft je daarvoor niet aan te melden. Zorg dat je iets voor zonsondergang aan de zuidkant op de brug bent en sluit je aan bij de veteraan van de dag. In zo’n twaalf minuten loop je samen in stilte naar de overkant. De tijden van de zonsondergang vind je hier. Meer informatie: sunsetmarch.nl
Fotografie: Henk Beenen