
Unieke serie portretten van Nijmeegse oorlogsdoden te zien bij RN7
RN7 zendt vanaf maandag 28 april acht unieke portretten van Nijmeegse oorlogsdoden uit. Van maandag tot en met donderdag zijn, direct na het RN7 Regionieuws, de indrukwekkende verhalen te zien over Nijmegenaren die door oorlogshandelingen en vervolging om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De korte documentaires zijn gemaakt in opdracht van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen. Door het uitzenden bij RN7 kunnen de verhalen aan een nog groter publiek, in de hele regio, verteld worden.
Op zoek naar oorlogsverhalen uit Nijmegen
In de serie 'Op zoek naar oorlogsverhalen uit Nijmegen’ gaat Else Talsma op zoek naar de verhalen achter oorlogsdoden in en uit Nijmegen. Nijmegen kwam als één van de zwaarst getroffen steden uit de Tweede Wereldoorlog. De verhalen van acht van de duizenden oorlogsdoden worden in indrukwekkende videoportretten verteld. Talsma wandelt door Nijmegen en geeft in gesprek met Jan Brauer, Joost Rosendaal en Bart Janssen de oorlogsdoden een gezicht en vertelt het verdrietige verhaal op herkenbare plekken in de stad. De serie portretten is mede tot stand gekomen dankzij de financiering van Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland. De serie ‘Op zoek naar oorlogsverhalen uit Nijmegen’ is geproduceerd door Merlijn Janssen.
RN7 zendt acht afleveringen uit van ‘Op zoek naar oorlogsverhalen uit Nijmegen’:
- Vliegtuigcrash Hees; het verhaal van Bob Munton
- Frontstad; het verhaal van Betsy Kok
- Bomscherven op Valkhof 3; het verhaal van Hansje van Dreven
- Verzet; het verhaal van Anton Fredericks
- Verzet; het verhaal van Jan van Hoof
- Shoah; het verhaal van Familie Levitus
- Frontstad; het verhaal van Reinier Alders
- Bombardement-Koosje van Lent
Op zondag 4 mei zendt RN7 de acht afleveringen nogmaals uit. Voorafgaand is de live registratie van Omroep Berg en Dal van de dodenherdenking vanaf de Canadese begraafplaats in Groesbeek ook bij RN7 te zien.
Onze vrijheid lijkt kwetsbaar
Robert Claus, directeur-bestuurder RN7: ‘’Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. De huidige spanningen in de wereld laten zien hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Het lijkt daarom belangrijker dan ooit om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog te – blijven – vertellen. Met de unieke en indrukwekkende portretten van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen vertellen we de verhalen van gewone Nijmegenaren. Dat Nijmegen het decor is, waar we de locaties, gebouwen en straten allemaal wel kennen, geeft de verhalen nog meer impact.’’
Verhalen aan groter publiek vertellen
Wiel Lenders, voorzitter Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen: "Door de portretten ook op RN7 uit te zenden kunnen we de verhalen aan een nog groter publiek vertellen. We willen elk slachtoffer meer dan enkel een naam geven. De portretten geven hen letterlijk een gezicht, een plek in de stad en vertellen het verhaal van de noodlottige gebeurtenis. Iedereen zou de afleveringen van ‘Op zoek naar oorlogsverhalen uit Nijmegen’ moeten bekijken. Nu kan dat dus naast onze website, ook via het televisiekanaal van RN7.’’
Hoe kan ik naar de videoportretten kijken?
De videoportretten zijn vanaf maandagavond 28 april, iedere avond, na het RN7 Regionieuws te zien op het televisiekanaal van RN7. In Nijmegen, Overbetuwe, Wijchen, Beuningen, Druten en West Maas en Waal is RN7 te ontvangen bij Ziggo op kanaal 40, bij KPN op kanaal 1388 en op kanaal 702 bij Odido. Ook online via website en app is RN7 TV live te kijken. De videoportretten zijn ook altijd en overal (terug) te kijken op de website oorlogsdodennijmegen.nl.
Over RN7
RN7 is de lokale publieke omroep voor Nijmegen, Overbetuwe, Wijchen, Beuningen, Druten en West Maas en Waal. In samenwerking met Omroep Berg en Dal en GL8 verzorgt RN7 het lokale nieuws voor de inwoners van deze gemeenten en die van Berg en Dal, Heumen en Mook en Middelaar. RN7 wil de inwoners van de regio informeren, amuseren en verbinden via televisie, radio en online. De berichtgeving is lokaal en met een open blik. RN7 is er voor iedereen.
Over de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen
De Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen heeft met de website Oorlogsdodennijmegen.nl een digitaal monument voor de vele slachtoffers in en uit Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De werkgroep opereert onder de vleugels van het Stedelijk Comité 4 en 5 mei. Er zijn in de afgelopen jaren 21 portretten gemaakt waarin de geschiedenis van de slachtoffers (laatste telling 5.000) wordt verteld en zij ook een gezicht hebben gekregen.