De Nijmeegse Studenten Sport Raad (NSSR)
De Nijmeegse Studenten Sport Raad (NSSR) vertegenwoordigt als sportkoepel 38 studentensportverenigingen in Nijmegen. Als organisator van sportevenementen en subsidieverstrekker voor studentensportverenigingen hebben zij een breed takenpakket. “Zo zorgen we ervoor dat alle verenigingen en organisaties zich kunnen blijven inzetten voor studenten en sportkaarthouders”, aldus voorzitter Laura Lensink. We spraken het 64e bestuur van de NSSR.
Op 30 augustus 2021 is het 64e bestuur van de NSSR aangetreden. Laura Lensink is net begonnen aan haar premaster Politicologie en is voorzitter en Politiek Commissaris van de NSSR. Kim Gebbing is commissaris PR & Sponsoring en studeert Social Work. Sten Knops is penningmeester en zit in het vierde jaar van zijn studie Economie en Bedrijfseconomie. Evert-Jan Wind is commissaris Sport & HAN en studeert Docent Economie aan de HAN. Daarnaast zijn ook secretaris Mauricio Broeder en commissaris Interne Zaken Manouk Sanderink onderdeel van het bestuur.
Wat de NSSR doet
De hoofdtaak van de NSSR is de vertegenwoordiging van aangesloten studentensportverenigingen in Nijmegen. Zo wordt er regelmatig vergadert met het Radboud Sportcentrum, de gemeente Nijmegen en de koepelorganisatie Studentensport Nederland (SSN), om te bespreken hoe de situatie voor zowel ongebonden sporters (niet lid van vereniging), als gebonden sporters (lid van vereniging) kan worden verbeterd. Daarnaast heeft de NSSR ook een zetel in de Universitaire Studentenraad, iets wat uniek is voor studentensportorganisaties in Nederland.
“Naast vertegenwoordigen helpen we studentensportverenigingen ook met vertrouwelijke zaken”, vult Evert-Jan aan. “Op het moment dat er problemen zijn binnen het bestuur van een vereniging, die niet per se met de rest van de leden besproken hoeven te worden, kan die vereniging bij ons terecht.” Maar natuurlijk is de NSSR er niet alleen om te ondersteunen. Ook organiseren zij diverse eigen evenementen, zoals een trefbaltoernooi, de introductie sportdagen of een sportgala. De NSSR wordt geleid door het dagelijks (zeskoppige) bestuur, maar zou niets zijn zonder de interne en externe commissies, al dan niet gevuld met leden van de verenigingen en het bestuur.
Sportieve leden
Het NSSR-kantoor bevindt zich op de begane grond van het Elinor Ostromgebouw, waar de NSSR samenwerkt en vergadert. Maar de bestuursleden ontmoeten elkaar niet alleen op kantoor of in de studiegangen. Zo zijn ze natuurlijk ook te vinden in de sporthallen en velden. Laura noemt zichzelf een fanatieke sporter die niet vies is van hardlopen, schaatsen of mountainbiken. Evert-Jan speelt lacrosse en was tevens voorzitter van de N.S.L.V. Keizerstad Kannibalz in 2021. Fitness is jarenlang Stens grootste hobby geweest nadat hij stopte met voetballen. Kim is lid van de Nijmeegse Studenten Paaldansvereniging Lasya, die sinds kort weer van start zijn gegaan.
Ook de NSSR zag zich het afgelopen jaar genoodzaakt verschillende activiteiten te annuleren voor de veiligheid van alle deelnemers, vertelt Laura. Vanaf februari staan de eerste ‘echte’ evenementen weer gepland: een borrel en een sporttoernooi. “Ook hebben we persoonlijk contact gehad met alle besturen van de verenigingen om polshoogte te nemen. Natuurlijk ontmoet je elkaar daar ook en leer je wie wie is”, vult Evert-Jan aan.
Sociale veiligheid en studentenwelzijn
De komende periode zal het bestuur van de NSSR zich richten op sociale veiligheid binnen de sportwereld. De eerste gesprekken met Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) zijn net gevoerd, maar het bestuur is al bezig met de invoering van vertrouwenspersonen binnen de aangesloten verenigingen. “Momenteel moet je naar de universiteit of de HAN om een vertrouwenspersoon te spreken en dat kan een behoorlijke drempel zijn", zegt Evert-Jan. “Bovendien vinden wij bestuursbinding erg belangrijk, zeker in deze tijden. Dat proberen we te stimuleren.”
Daarnaast heeft de NSSR toegang tot een welzijnssubsidie waar verenigingen een beroep op kunnen doen. “Welzijn is momenteel een belangrijk onderwerp onder studenten, omdat veel studenten kampen met psychische problemen”, zegt Sten. “Daarom stimuleren we studentensportverenigingen actief om iets te doen in het kader van welzijn. De welzijnssubsidie stelt ons in staat hieraan bij te dragen.”
Sporten én studeren
Maar wat maakt de NSSR volgens dit bestuur nu zo bijzonder? “Wat ons uniek maakt, is onze zetel in de Universitaire Studentenraad. Hierdoor kunnen we invloed uitoefenen op de gang van zaken binnen de Radboud Universiteit en echt iets betekenen voor studenten”, zegt Laura. Evert-Jan benadrukt ook de veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden op het gebied van sport die studenten in Nijmegen worden geboden. “Ik kan de ene week beslissen om te roeien, en de volgende week ga ik judo spelen”, illustreert hij. Die laagdrempeligheid is ook iets wat de bestuursleden belangrijk vinden aan een studentensportvereniging. “Het is van belang dat iedereen zich welkom voelt en dat er geen drempels zijn voor studenten om lid te worden van een studentensportvereniging. Zo kan iedereen op zijn of haar niveau sporten en zich er ook prettig bij voelen”, aldus Kim.
Juist het 'student'-gedeelte van een studentensportvereniging mag volgens Evert-Jan bovendien niet vergeten worden. “Als ik een training moet missen omdat ik een tentamen heb, krijg ik te horen 'veel succes!' in plaats van dat er moeilijk gedaan wordt”, legt hij uit. “Of neem bijvoorbeeld de schaakclub: die schaken gewoon met een biertje erbij. Dat onderscheidt een studentensportvereniging van een burgervereniging. Sporten én studeren moet samen kunnen gaan.”
Jouw vereniging in de spotlight? Vul dan deze vragenlijst in!