Sociale en lokale smaken in 'The Taste of Nijmegen'
Julie Dubbe (22) heeft in een maand tijd het kookboek The Taste of Nijmegen ontwikkeld. Ze vroeg Nijmeegse horecaondernemingen of zij ieder één recept wilden aanleveren. Deze recepten heeft Julie gebundeld en de tweede pre-order is inmiddels bezig. De opbrengst van het boek gaat naar de voedselbank, maar ze hoopt ook de horeca een handje te helpen. Julie vertelt over The Taste of Nijmegen, het belang van de horeca en haar leven als jonge Nijmeegse ondernemer.
Ambitieuze doelen en doelgroepen
Vanwege de coronacrisis houden we het interview via een Zoom call. Julie neemt enthousiast op, we kletsen over koffie en ik stel mijn eerste vraag. Julie vertelt dat ze koken niet alleen als een recreatieve en sociale bezigheid ziet, maar ook als een fundamentele levensbehoefte. “De mooie link tussen de horeca en de voedselbank komt in The Taste of Nijmegen goed naar voren: veel mensen vinden het leuk om in de keuken te staan, en door deze crisis hebben ze hier vaak meer tijd voor. Door hun hobby te volgen, kunnen deze mensen bijdragen aan het dagelijks eten van mensen voor wie koken met een recept niet altijd vanzelfsprekend is.” Julie beschrijft dat ze geïnspireerd werd om iets bij te dragen: “Horecabedrijven hebben toen ze dicht gingen hun voedsel afgegeven bij de voedselbank. Ik zoek zelf ook altijd naar een oplossing en ook tijdens deze crisis wilde ik mijn tijd goed benutten.''
Julie Dubbe met het boek The Taste of Nijmegen
De band tussen Nijmegenaren en hun favoriete horecaondernemingen is op afstand nog steeds voelbaar. Met #supportyourlocals is een stap gezet om het belang van het bestaan van horeca te benadrukken. Ook Julie doet dit in haar boek: “Ik heb op de achterkant van het boek gezet dat je hier zeker wel een aantal uur mee kan verdoen in de keuken, maar dat je ook vooral niet moeten vergeten om de zaken binnenkort weer te bezoeken.” De promotie van horecaondernemingen is tweevoudig: ze krijgen aandacht in het boek en de foto die Julie van het gerecht maakt, kunnen ze gebruiken voor hun eigen Instagram account.
De smaak van Nijmegen
Aan het kookboek doen maar liefst 25 horecaondernemingen mee. Julie noemt wat voorbeelden: ''Bairro Alto, Mia, ToKokoro Ramen, Fika, Cali, Credible, Bar Socio, Gaspár Bistro, Bagels & Beans, Eatery The Pancake, ga zo maar door.'' Er zitten veel bekende namen tussen voor Nijmegenaren, valt me gelijk op. “Dat klopt! Als mensen namen erin zien staan van hun favoriete plek, dan zijn ze vast benieuwd naar het recept. Daarnaast is het ook leuk om thuis proberen te maken wat je het liefst besteld in je favoriete café of restaurant, dat zou je normaal niet zo snel doen!”
De variatie aan horecaondernemingen tekent een beeld van de smaak van Nijmegenaren. “De diversiteit qua eetgewoonten zie je volledig terug in het boek. Er staat van alles in, van lunch en ontbijt tot diners, desserts en dranken.” Ook de moeilijkheidsgraad verschilt: “Voor het ene recept ben je 15 minuten bezig, terwijl je voor het andere recept twee dagen in de keuken staat.” De veelzijdigheid van Nijmegen is ook terug te zien in de mogelijkheden voor eetgewoonten: “Meer dan de helft is vegetarisch (te maken) en een aantal recepten zijn veganistisch. Voor ieder wat wils!” Julie’s favoriete recepten zijn de spicy tempeh van De Viking en falafelballetjes van Credible. “Ik besteed veel aandacht aan ontbijt en lunch, en ik vind het leuk dat je met deze gerechten eindeloos kan combineren.”
Twee verweven passies
Julie’s passie voor horeca en ondernemen is begonnen bij het tuincafé van de Intratuin. Hierna is Julie aangenomen bij Doppio in Nijmegen. “Ik ging steeds meer doordeweeks werken, wat me veel tijd gaf om te groeien tot gecertificeerd barista.” Julie merkte dat haar passie voor ondernemen goed van pas kwam in de horeca: “Bij Doppio zag ik ook hoe veel impact goede sociale mediakanalen hebben. Zo kreeg ik mijn eerste klus: het bijhouden van Doppio’s Instagram account. Ik heb vormgeving product, ruimte en media gestudeerd aan het SintLucas, dus de eerste klus verliep goed en mijn baas was enthousiast. Het is fantastisch om te zien hoe ik mijn opleiding samengaat met mijn liefde voor horeca!”
Julie heeft altijd gedroomd van een eigen horecazaak met een vernieuwend concept, maar ze stelt dat er al veel ambitieuze ondernemers zijn. “Voor nu doe ik graag waar ik goed in ben, en dat is horecazaken helpen om hun doelen waar te maken.” Deze focus op de media werkt door in het kookboek: ze heeft veel aandacht besteed aan de opmaak. Verschillende ondernemers hebben illustraties gemaakt om de diversiteit in horecazaken te vieren. Het kookboek is voor Julie onderdeel van haar proces als ondernemer: “Een ontwerpstijl kies je niet, daar groei je gewoon in.”
Verloop van de verkoop
De eerste pre-order leverde maar liefst 200 bestellingen op. “Dat had ik helemaal niet verwacht! De boeken komen waarschijnlijk deze week binnen.” Voor de levering heeft Julie ook wat bedacht: “Omdat misschien wel meer dan 90% uit Nijmegen komt, kunnen mensen het bij mij ophalen, op afstand natuurlijk. Het scheelt in kosten en ik vind het zelf ook leuk om de mensen die mijn boek gekocht hebben te ontmoeten.”
Obstakels vanwege de coronacrisis is Julie niet echt tegengekomen. “Iedereen was enthousiast en nu is het wachten op de proefdruk.” Wel waren er een aantal ondernemers die het lastig vonden om voor een foto voor het kookboek de keuken open te gooien. “Ik heb uiteindelijk voor vier bedrijven thuis het recept gemaakt en daar foto’s van gemaakt, om hen een beetje tegemoet te komen. Maar bij de andere 21 zaken ben ik zelf langs geweest en zij hebben de recepten zelf bereid voor de foto. Verder ben ik natuurlijk bewust tijdens de coronacrisis gestart, in de hoop dat mensen er iets uit kunnen halen.”
The Taste of Nijmegen kost €19,99 en is op de website te bestellen. De tweede pre-order sessie loopt nog ongeveer vier weken, afhankelijk van de animo die ervoor is.
Fotografie: Tycho van Dijk en Julie Dubbe