Programmacoördinator Laurens over het Wintertuinfestival: ‘Een diepgaande duik in de wereld van literatuur en taal’
Op 1 april bruist Poppodium Doornroosje van de spraakmakende literaire performance die samen het Wintertuinfestival vormen. Van theatrale acts tot poëtische voordrachten; verhalen worden er in iedere vorm gevierd. We spreken programmacoördinator Laurens over het organiseren van het festival en zijn passie voor het vak. "Ik ben trots op ons uitgebreide programma dit jaar. Het biedt voor zowel literatuur- als kunstliefhebbers een boeiende ervaring. Dankzij talloze samenwerkingen hebben we een divers en krachtig programma samengesteld."
Inspiratie en samenwerking
"Het Wintertuinfestival begint altijd met een diepgaand gesprek over het thema, dat vervolgens het kloppende hart van het hele evenement vormt. Dit jaar draait alles om de toegankelijkheid van taal, een onderwerp dat cruciaal is in onze maatschappij en de literaire wereld", vertelt Laurens. Het thema strekt zich uit van inclusief taalgebruik tot de rol van taal in de maatschappij en de toekomst ervan met technologische ontwikkelingen zoals AI. Dit gesprek vormt de basis waarop het programma wordt gebouwd.
Maar het festival is meer dan alleen een reeks optredens en lezingen. Het is een platform voor samenwerkingen, zowel lokaal als internationaal. De uitwisseling van ideeën met partners, van andere culturele festivals tot schrijvers en performers, voedt de diversiteit en diepgang van het programma. “Door onze deuren open te stellen en actief samen te werken, creëren we een festival dat niet alleen actueel blijft, maar ook een breed publiek aanspreekt."
Van idee tot uitvoering
Het selectieproces voor de optredens en programma's is intensief en zorgvuldig. Het begint met het bouwen van een programma rond het thema, waarbij alle facetten worden overwogen. “Na het vaststellen van het thema – dit jaar: “taal als een thuis” – gaan we het hebben over welke aspecten van taal eronder hangen. We heben het dan bijvoorbeeld over meertaligheid, vertaalde literatuur, beeldtaal, gebarentaal, maar ook over wat taal zegt over jouw positie binnen de maatschappij.” Er komt een stroom aan ideeën die de basis vormen voor de programmering. Daarnaast is er ook ruimte voor eigen initiatieven en aanmeldingen vanuit de kunstenaarsgemeenschap. Het uiteindelijke doel is om een programma samen te stellen dat zowel verrassend als coherent is, waarbij de diversiteit van talent en onderwerpen centraal staat.
Voor Laurens en zijn team draait het niet alleen om het samenstellen van een interessant programma, maar ook om het creëren van een unieke live-ervaring voor het publiek. “We besteden veel aandacht aan de interactie tussen artiesten en publiek, en aan het bieden van een platform voor nieuwe en onverwachte verhalen.” Als voorbeeld hierbij noemt Laurens het programma-onderdeel “Verhalen van Curaçao”, waarbij drie schrijvers uit Curaçao komen praten over schrijven en debuteren, multiculturaliteit en de rol die verhalen kunnen spelen om te vertegenwoordigen, verbinden en verrijken. “Waarschijnlijk kent niet iedereen die schrijvers, maar het maakt wel nieuwsgierig en geeft je de kans om nieuwe verhalen en schrijvers te leren kennen.”
Een blik op de toekomst
Terwijl het festival evolueert en groeit, blijft het Wintertuinfestival gefocust op zijn missie om literatuur en taal relevant te houden in een snel veranderende wereld. Door middel van talentontwikkelingsprogramma's en workshops, zowel nationaal als internationaal, draagt het festival bij aan de bloei van literaire gemeenschappen en stimuleert het nieuwe vormen van artistieke expressie. “Met het Winterfestival verbinden we literatuur aan de maatschapij, maar zijn we er ook van overtuigd dat je de wereld iets beter kunt begrijpen of duiden aan de hand van verhalen, kunst en dus een festival zoals het Wintertuinfestival.”
De toekomst van het Wintertuinfestival ziet er veelbelovend uit, met plannen voor verdere samenwerkingen en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en ondernemingen in Nijmegen. Door trouw te blijven aan zijn kernwaarden van inclusiviteit, diversiteit en artistieke excellentie, blijft het festival een belangrijke speler in het culturele landschap.
Taal als thuis: Een thema met diepgang
Het thema van dit jaar, "Taal als een thuis", weerspiegelt niet alleen de missie van het festival, maar belicht ook de vele aspecten van taal die onze wereld vormgeven. “Van de kracht van inclusieve taal tot de uitdagingen van taalbarrières, het programma van het Wintertuinfestival biedt een diepgaande verkenning van wat taal betekent voor ons allemaal."
Kortom, het Wintertuinfestival is niet zomaar een literair evenement; het is een viering van de kracht van taal en verhalen om ons te verbinden, te inspireren en te veranderen. Met een oog voor vernieuwing en een hart voor gemeenschap blijft dit festival een must-see voor liefhebbers van literatuur en cultuur!
Over Laurens
Als programmacoördinator van het Wintertuinfestival is Laurens verantwoordelijk voor het samenstellen en coördineren van het programma, waarbij hij nauw samenwerkt met het programmateam om de inhoud en de programmering te perfectioneren. Zijn taken omvatten onder andere het bij elkaar brengen van verschillende aspecten van het festival, het plannen van communicatie en public relations, en het zorgen voor een naadloze en gedenkwaardige ervaring voor alle betrokkenen. Laurens is al enkele jaren actief in deze rol en heeft een stevige basis gelegd door zijn studie Nederlands aan de Radboud Universiteit en zijn ervaringen tijdens een stage bij het festival in het najaar van 2014. Met zijn achtergrond in de literatuur en zijn passie voor het creëren van boeiende evenementen, heeft Laurens zich opgewerkt tot een essentiële figuur binnen het festivalteam.